Index Vakbarát Hírportál

Jair Bolsonaro menekülés közben beolvasott az új elnöknek

2022. december 31., szombat 10:01

Floridában landolt helyi idő szerint pénteken Jair Bolsonaro leköszönő brazíliai elnök repülőgépe, miután a közösségi médiában érzelemdús búcsút vett híveitől baloldali ellenlábasa, Luiz Inácio Lula da Silva vasárnapi hivatalba lépése előtt.

Jair Bolsonaro korábbi brazil elnök egy ideig nem volt hajlandó elismerni vereségét Luiz Inácio Lula da Silvával szemben az elnökválasztáson.

A hivatalos brazil állami repülőgép pénteken késő este szállt le a floridai Orlandóban a Flightaware repüléskövető radartérkép weboldala szerint. Bár Bolsonaro úti célját hivatalosan nem erősítették meg, biztonsági stábja már Floridában tartózkodik.

Ismételten ragaszkodott a hatalomhoz

Bolsonaro, szakítva a brazil demokratikus hagyományokkal, ismételten kijelentette, hogy nem hajlandó átadni a hatalmat megválasztott utódának a vasárnapi ünnepélyes beiktatáson. Jogi eljárásoktól is kellene tartania, ha Brazíliában maradna, miután elnöki mentelmi joga lejár Lula hivatalba lépésével. 

A Bolsonaro távozása után ügyvivő elnökként működő Hamilton Mourao alelnök – sajtószolgálatának közlése szerint – nem fogja átadni a hatalmat Lulának. Nem tudni, hogy az államfői hivatal részéről ki vesz részt az ünnepélyes vasárnapi beiktatáson.

„Hamarosan vissza fogok térni” – jelentette Brasil Bolsonaro. A leköszönő elnök sajtóosztálya nem kommentálta a nyilatkozatot, mint ahogy az amerikai külügyminisztérium is elzárkózott ettől.

Az Index is beszámolt róla, hogy felgyújtott autógumikkal torlaszolták el az utat a Bolsonaro-párti kamionosok és a hivatalából távozó elnök támogatói Brazília több államában. Bolsonaro híveinek egy része elutasította Lula győzelmének elismerését, azzal a nem bizonyított váddal, hogy az októberi elnökválasztást elcsalták. Braziliavárosban tüntetések voltak, és a múlt héten egy meghiúsított pokolgépes merényletről is érkeztek hírek.

Rovatok