Index Vakbarát Hírportál

Tízezrek utaztak Hongkongból Kínába a járványellenes korlátozások feloldása után

2023. január 8., vasárnap 08:43

Több tízezer ember utazott át Hongkongból a szárazföldi Kínába, miután vasárnaptól − a koronavírus miatt elrendelt korlátozások és a zéró-Covid-politika feloldásával − ismét lehetővé vált a mozgás a két terület között.

Jelenleg naponta 50 ezren utazhatnak be Kínába Hongkongból, a belépés előtt interneten kell regisztrálni. A hároméves lezárás után hatalmas tömegek akarnak végre újra utazni: eddig már 410 ezer hongkongi jelentkezett az erre kijelölt honlapon − jelentette a South China Morning Post című lap.    

A másik irányba is lehetővé vált az utazás, vasárnap korlátozott számban, összesen 6600-an léphettek be Hongkongba a szárazföldi Kína területéről. A beutazás feltétele volt egy 48 órán belül készült negatív koronavírusteszt − írta meg az MTI. 

Peking december elején enyhítette a korábbi drákói járványellenes korlátozásokat, miután a türelmüket vesztő emberek országszerte − Kínában ritkán látott − megmozdulásokat indítottak. Azóta jelentősen emelkednek a koronavírusos új esetszámok, rengeteg fertőzött kerül kórházba.  

December végén leállították a napi esetszámok közlését, és a hivatalos adatok szerint az 1,4 milliárd lakosú ázsiai országban december óta mindössze huszonhárman vesztették életüket a koronavírus szövődményei miatt. Az Airfinity brit székhelyű globális egészségügyi adatközlő és elemzőcég becslése szerint viszont naponta 2,5 millió új fertőzött lehet, és nagyjából 16 600-an halhatnak meg az országban.    

Ugyancsak vasárnap lépett érvénybe a többi járványellenes utazási korlátozás feloldása, ennek fényében újra megkezdik útlevelek kiállítását az utazni vágyó kínaiaknak, emellett megszűnt a Kínába beutazókra vonatkozó karanténkötelezettség is.

Rovatok