Index Vakbarát Hírportál

Letartoztatták a volt brazil elnök miniszterét

2023. január 14., szombat 17:07

Szombaton kora este letartóztatták a Jair Bolsonaro volt brazil elnök által kinevezett minisztert a kormányzati épületek múlt heti kifosztásával összefüggésben.

Anderson Torrest, Bolsonaro utolsó igazságügyi miniszterét akkor tartóztatták le, amikor megérkezett Brazíliába az Egyesült Államokból. A brazil legfelsőbb bíróság néhány nappal korábban adott ki elfogatóparancsot a politikus ellen.

Bolsonaro radikális hívei megszállták a fővárosi kormány székhelyeit, ablakokat és bútorokat törtek, felbecsülhetetlen értékű műalkotásokat rongáltak meg, és katonai puccsra felszólító graffitiüzeneteket hagytak hátra. A rendbontások után több mint kétezer huligánt vettek őrizetbe, a keletkezett anyagi kár mértékét még mindig nem sikerült megállapítani.

A legfelsőbb bíróság szerint Torres összejátszott a zavargókkal, emellett mulasztással is vádolják, amit állítólag a legutóbbi munkakörében, a főváros biztonsági főnökeként követett el.

Az új igazságügyi miniszter, Flavio Dino pénteken közölte, hogy a hatóságok hétfőig adnak időt elődjének, hogy visszatérjen Brazíliába, különben kiadatással kell szembenéznie.

Dino megerősítette azt is, hogy Torres otthonában egy olyan rendelettervezetet találtak, amely sürgősségi lépéseket javasol az októberi választások esetleges „korrekciójára” – a választásokat Lula da Silva nyerte meg.

Anderson Torres a Twitteren reagált a kijelentésre, mint írta, a dokumentum „valószínűleg” egy olyan irathalom része, amely megsemmisítésre várt. Szerinte a tervezet tartalmát „kiragadták a kontextusból”, hogy „hamis narratívákat terjesszenek” róla – írja a France 24 francia állami televíziós hírcsatorna.

(Borítókép: Anderson Torres 2021-ben. Fotó: Andressa Anholete / Getty Images)

Rovatok