Index Vakbarát Hírportál

Orosz katonai szóvivő: Megsemmisült az ukrán Azov alakulat parancsnoki állása

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index vasárnapi hírösszefoglalója

Index
2023.03.05. 08:22
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Korábban már írtunk arról, hogy a kelet-ukrajnai Vuhledarnál zajlott le a háború eddigi legnagyobb tankcsatája. A közelmúltban újabb felvételek jelentek meg erről.

    Mint az Insider írja, a kelet-ukrajnai település közelében kialakult egy olyan zóna, ahol rendszeresen lecsaptak az ukránok az orosz páncélosokra. A helyszínen (mint az alábbi felvételen is látszik) több kilőtt orosz páncélos jármű is összegyűlt,

    ennek ellenére az oroszok rendre újabb és újabb harckocsikat vezettek a pusztulásba.

    Az Insider szerint az ukránok nemcsak szovjet, hanem amerikai gyártmányú aknákat is bevetettek a térségben. Az aknák mellett gyakran a tankelhárító rakétákat bevetve semmisítették meg az orosz páncélosokat.

    Az ukránok szerint az oroszok legalább 130 harckocsit és páncélozott szállítójárművet vesztettek, és nem tudták elfoglalni sem Vuhledart, sem pedig a környékbeli falvakat. Az Insider szerint ezeket a számokat független forrásból egyelőre nem sikerült megerősíteni. 

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton találkozott a híresztelések szerint súlyos betegségben szenvedő Ramzan Kadirov csecsen vezér fiával, Ahmad Kadirovval.

    A találkozó apropója az volt, hogy a mindössze 17 éves Ahmad Kadirov szombaton megházasodik (azt, hogy kit vesz feleségül, egyelőre nem hozták nyilvánosságra).

    A találkozóról Ramzan Kadirov is beszámolt a saját Telegramján. Azt írta, hogy Putyin gratulált a házassághoz, de a pontos részleteket ő maga sem ismeri, mert nem beszélt erről a fiával. Hozzátette: Putyin emlékeztette a fiát arra, hogy folytatnia kell az utat, amelyet nagyapja, az idősebb Ahmad Kadirov megkezdett.

  • Az ukrán bíróságok hamarosan megkezdik az ukrán népirtással kapcsolatos orosz háborús bűnökkel kapcsolatos büntetőeljárások tömeges elbírálását – közölte Vszevolod Knyazev, az ukrán Legfelsőbb Bíróság vezetője.

    Hamarosan ezek az ügyek a bíróságokon tömegessé válnak, és máris minősítenünk kell bizonyos lépéseket

    – fogalmazott.

    Szerinte két nézőpont létezik a bűncselekmény tárgyát illetően. Az egyik szerint a népirtás bűntettének alanya csak a felsőbb katonai és politikai vezetés lehet, amely parancsot adott a nemzet elpusztítására, a másik verzió szerint minden katona, aki ukránokat ölt, mivel meg volt győződve arról, hogy az ukrán nemzet nem létezik.

    Elmondta, hogy jelenleg csak egy népirtással kapcsolatos ügyet tárgyalnak az egyik kijevi bíróságon – közölte a Pravda.

  • Ukrajna londoni nagykövete számolt be arról, hogy Nagy-Britannia az ígért harckocsik dupláját szállítja az ukránoknak. A nagykövet szerint Nagy-Britannia 14 darab Challenger 2 harckocsit ígért Ukrajnának, de Volodimir Zelenszkij elnök februári nagy-britanniai látogatásának eredményeit követően megállapodtak, hogy ez a szám megduplázódik.

    A nagykövet elmondta, hogy Nagy-Britannia döntései révén fokozatosan konszenzus alakul ki bizonyos fegyvertípusokkal kapcsolatban – írja a Pravda.

    „Ebben az időben a britek megpróbálták meggyőzni az összes többi szövetségest, hogy két lehetőség van: vagy Nagy-Britannia egyedül megy ezzel a bejelentéssel, és áttöri ezt a szakadékot, amibe mindenki másnak bele kell mennie, vagy mindannyian együtt, egy fronton tesszük meg ezt a nagyon fontos lépést. Nagy-Britannia ezúttal sikerrel járt. Azt hiszem, ugyanez a folyamat történik most a vadászgépekkel” – fogalmazott.

  • Magyarország területére 2023. március 4-én az ukrán–magyar határszakaszon 5117 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 4757 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 93 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2023. március 4-én 71 ember érkezett Budapestre vonattal.

  • Az ügyészség 171 esetben vizsgálja az ukránok ellen az orosz hadsereg által elkövetett szexuális erőszakot, az áldozatok között 39 férfi van.

    Ezt az ukrán First Lady, Olena Zelenszka jelentette be egy lvivi konferencián tartott panelbeszélgetésen – írja a Pravda hírportál.

    „Ebben nemcsak nők vannak, az áldozatok között 39 férfi is van. Közülük 13 kiskorú, köztük egy fiú. Ezekről az esetekről csak azért tudunk, mert ezek az emberek elég erősek voltak ahhoz, hogy beszéljenek, és még hányan szenvedhetnek csendben, különösen a megszállt területeken” – fogalmazott.

  • Az Orosz Föderációért folytatott küzdelemnek itt és most kell lezajlania, különben Ukrajna a NATO segítségével ismét áttöri a vörös vonalakat. Ezt a Wagner-csoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin jelentette ki.

    Természetesen a különleges művelet akár holnap is véget érhet 

    – közölte Prigozsin szombaton a Telegram-csatornáján. Véleménye szerint lehetséges a vonalak visszavonása, amelyeken jelenleg az orosz csapatok állomásoznak.

    Kívánatos, hogy merész csíkkal húzzák meg őket, hogy később ne fogjanak ki plusz vagy mínusz egy kilométert. Ezen rögzítsék az orosz határt, állítsanak rá határőröket

    – mondta Prigozsin.

    Ugyanakkor bizakodását fejezte ki, hogy Ukrajna a NATO segítségével áttöri a vörös vonalakat, és visszaadja a 2014-ig hozzá tartozó területeket (elsősorban a Krímet – a szerk.). „Itt és most kell harcolnunk Oroszországért” – tette hozzá a Wagner-csoport alapítója.

    Prigozsin megjegyezte, ha a különleges művelet most véget ér, a következő konfliktus „még tragikusabb és véresebb” lehet. Prigozsin szerint ehhez kétség sem férhet – írja a TASZSZ, orosz hírügynökség. 

  • Köszöntjük olvasóinkat! 

    Indul az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Szombati percről percre frissülő cikkünk – amely ide kattintva érhető el – legfontosabb történései a következők voltak:

    • Fokozódik a drónháború, az orosz határokat ostromolja Ukrajna. Részletek itt.
    • Az Institute for the Study of War (ISW) elemzői szerint a védelmi erők valószínűleg visszavonulásra készülnek Bahmut egy részéből. Erről ebben a posztban írtunk hosszabban.
    • Bejárta egy felvétel a Twittert, amelyen egy orosz repülőgép látható, amelyet valószínűsíthetően az ukrán légvédelem tüzérsége lőtt le. A Szu–34-es vadászgép még a levegőben kigyulladt, tűzgolyót képezve maga körül.
    • Fékezhetetlen nevetés tört ki egy nemzetközi konferencián Indiában, ahol Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az mondta: Oroszország az ukrajnai háború áldozata.
    • Andrej Kartapolov, az orosz Állami Duma képviselője azt tanácsolta a vállalkozásoknak, saját költségükön vásároljanak légvédelmi rendszereket, hogy az ukrán drónok ellen tudjanak védekezni. Ha kíváncsi a részletekre, ide kattintva olvashatja tovább.
    • Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese a Telegramon reagált arra a hírre, hogy a német Rheinmetall hadiipari cég üzemet építene Ukrajnában, ahol harckocsikat gyártanának.

    Tartsanak velünk ma is!

Rovatok