Index Vakbarát Hírportál

Per indult a munkácsi turulszobor eltávolítása miatt

2023. március 24., péntek 20:25

Tavaly ősszel barbár módon eltávolították az ukránok a munkácsi várban lévő turulmadarat ábrázoló szobrot, és ukrán állami címerre cserélték. Most Pákh Imre, akinek a turulszobor felállítása köszönhető, pert indított a munkácsi városi tanács ellen.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, tavaly októberben a munkácsi képviselő-testület felszólította a helyi történelmi múzeumot, hogy szerelje le a munkácsi várban lévő, turulmadarat ábrázoló szobrot, és cserélje le az ukrán állami címerre, az úgynevezett trézubra.  

Végül megtörtént az eltávolítás, és úgy tudni, a szobor eközben súlyosan megsérült. A cserét illetően megoszlottak a vélemények, erről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

A Blikk információi szerint Pákh Imre magyar–amerikai üzletember – akinek a turulszobor felállítása köszönhető – beperelte a munkácsi városi tanácsot, amiért az elrendelte a szobor törvénytelen és barbár ledöntését.  Pákh Imre egy olyan jogászt bízott meg az üggyel, aki az ukrán ügyvédi kamara tagja.

Azt egyelőre még nem tudni, hogy a munkácsi városi bíróság mikorra tűzi ki a tárgyalást. A per tárgya: Pákh Imre szerzői jogainak megsértése. Az ukrán jogban járatosak szerint így lehet fogást találni a városi tanácson. Pákh Imre azt tervezi, hogy Ukrajna után Amerikában is pert indít a szobor ledöntése miatt.

Rovatok