Index Vakbarát Hírportál

Nem csak Nyugaton tiltott a TikTok, Kínában nem is érhető el

2023. március 31., péntek 06:06

Franciaország, Hollandia és Norvégia is csatlakozott azon országok bővülő listájához, amelyek a közelmúltban adatvédelemre és -biztonságra hivatkozva betiltották a TikTok használatát a kormányzati eszközökön.

A holland belügyminisztérium közölte, hogy a „Hollandia vagy holland érdekek ellen irányuló” agresszív kiberprogrammal rendelkező országokból származó valamennyi alkalmazás használatát megtiltotta a kormány által forgalmazott telefonokon. A TikTokot nem nevezték nevén, de a hírszerzés arra figyelmeztetett, hogy a Kínából, Oroszországból, Észak-Koreából és Iránból származó alkalmazások „fokozott kémkedési kockázattal” járnak.

Norvégia igazságügyi minisztere azt ajánlotta, hogy a kormányzati alkalmazottak tartózkodjanak a TikTok használatától a munkahelyi eszközeiken. A francia kormány egyenesen megtiltotta a „szabadidős” alkalmazások, köztük a TikTok, a Netflix és az Instagram telepítését és használatát 2,5 millió köztisztviselő munkahelyi telefonján.

Az intézkedés célja, a „közigazgatás és a köztisztviselők kiberbiztonságának szavatolása” – indokolta a rendeletet a francia közszolgálati miniszter.

Az elmúlt hónapokban az Európai Unió, az Egyesült Államok, Dánia és Kanada törvényhozói is betiltották a TikTok használatát. A szakértők attól tartanak, hogy az alkalmazás telepítésével érzékeny információk kerülhetnek nyilvánosságra, kivált kormányzati eszközökről.

A TikTok fejlesztője, a kínai Bytedance régóta állítja, hogy nem osztja meg a felhasználók adatait a kínai kormánnyal, és attól függetlenül működik. A cég vitatja a vádakat, hogy felhasználói adatot gyűjt, és azt állítja, hogy a tiltásról „megfontolás és bizonyítékok nélkül” döntöttek – emlékeztetett az Euronews.

Számos ország azonban – földrésztől függetlenül – rendkívül óvatos a platformmal és annak Kínához fűződő kapcsolataival kapcsolatban.

Európa

Noha az Egyesült Királyság az elsők között akadályozta meg a kínai technológia, köztük a Huawei alkalmazását, a szövetségesekhez képest késve, csak március derekán tiltotta be a TikTokot a kormányzati eszközökön. Ez egy elővigyázatossági, egyben „kiberhigiéniai” lépés – indokolta a döntést az illetékes tárcavezető a parlamentben.

Az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az EU Tanácsa – az unió három legfőbb testülete – szintén kiberbiztonsági aggályokra hivatkozva töröltette a TikTokot a munkatársak eszközeiről. A parlament „határozottan ajánlotta”, hogy a képviselők és a személyzet tagjai távolítsák el az alkalmazást személyes eszközeikről is.

Franciaország március 24-én tiltotta meg a „szabadidős” alkalmazások, köztük a kínai TikTok és az amerikai Netflix telepítését és használatát a köztisztviselők munkahelyi telefonján. A „kötelező érvényű” utasítás azonnal hatályba lépett, de nem terjed ki az állami alkalmazottak személyes eszközeire.

A holland kormány csupán tanácsolta köztisztviselőinek, hogy ne használjanak más országokból származó, „támadó kiberprogramokat” tartalmazó alkalmazásokat a munkaeszközeiken.

A norvég köztisztviselők – szakmai okokból – továbbra is használhatják a TikTokot, de csak olyan eszközökön, amelyek nem kapcsolódnak a kormányzati hálózathoz. A hírszerzés „Oroszországot és Kínát emeli ki a Norvégia biztonsági érdekeit leginkább veszélyeztető tényezőkként”.

Belgium március 10-én – a kiberbiztonsággal, a magánélet védelmével és a félretájékoztatással kapcsolatos aggodalmak miatt – legalább hat hónapra kitiltotta a TikTokot a belga szövetségi kormány tulajdonában lévő vagy általa fizetett eszközökről – közölte a miniszterelnök.

Négy nappal korábban a dán védelmi minisztérium jelentette be, hogy kiberbiztonsági intézkedésként „megtiltja az alkalmazás használatát a hivatalos eszközökön”.

Észak-Amerika és Óceánia

Az Egyesült Államok harmincnapos haladékot adott a kormányzati alkalmazottaknak, hogy adatbiztonsági aggályok miatt töröljék a TikTokot egyelőre csak a szövetségi tulajdonban levő eszközökről és rendszerekről, bár egyes amerikai törvényhozók a teljes betiltást szorgalmazzák. Az 50 amerikai állam több mint fele szintén betiltotta az alkalmazást a kormányzati eszközökön, Utahban pedig a tizenévesek hozzáférését korlátozták. Az FBI arra figyelmeztetett, hogy a ByteDance megoszthatja a TikTok felhasználói adatait a kínai önkényuralmi kormánnyal. Egy felmérés szerint az amerikai tizenévesek nagyjából kétharmada használja a TikTokot.

Az amerikai bejelentést követően Kanada is jelezte, hogy a kormány tulajdonában álló eszközökön nem használhatják a TikTokot, mert „elfogadhatatlan” kockázatot jelent a magánéletre és a biztonságra nézve egyaránt.

Új-Zélandon március végén tiltják ki a TikTokot a törvényhozók telefonjairól. Más országokkal, például az Egyesült Királysággal ellentétben a tilalom nem érinti az összes kormányzati dolgozót, és csak a parlamenti komplexumban dolgozó mintegy ötszáz személyre terjed ki.

Ázsia

India adatvédelmi és biztonsági aggályokra hivatkozva már 2020-ban betiltotta a TikTokot és több tucat más kínai alkalmazást, köztük a WeChat üzenetküldő alkalmazást. A tilalmat nem sokkal azután hozták, hogy az indiai és kínai csapatok közötti összecsapás során a vitatott himalájai határon húsz indiai katona meghalt és többtucatnyi megsebesült. A tilalmat 2021 januárjában véglegesítették.

Tajvan tavaly decemberben rendelte el a TikTok tilalmát az FBI figyelmeztetése után, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent. A kormányzati eszközökön – a mobiltelefonokon, a táblagépeken és asztali számítógépeken tilos a kínai fejlesztésű szoftverek – köztük a TikTok, annak kínai megfelelője, a Dujin vagy a Hsziaohongsu, egy kínai életmódtartalmakkal foglalkozó alkalmazás használata.

A pakisztáni hatóságok 2020 októbere óta legalább négy alkalommal tiltották be ideiglenesen a TikTokot arra hivatkozva, hogy az alkalmazás erkölcstelen tartalmakat népszerűsít.

Az afganisztáni tálib vezetés tavaly tiltotta be a TikTokot és a PUBG játékot azzal az indokkal, hogy megóvja a fiatalokat a „megtévesztéstől”.

Kínában nem elérhető a TikTok, csak testvéralkalmazása

A rendkívül népszerű, kínai technológiával kifejlesztett platformot magában Kínában nem használják, sőt sosem volt elérhető. Ott a TikTok korábbi verziója, a Dujin nevű testvéralkalmazás tarol. A TikTok előtt indult, és algoritmusa alapján fejlesztették az utódot. A két felület néhány dologban merőben eltér – írta összehasonlításában a CNN.

A TikToknak tavalyelőtt több mint egymilliárd felhasználója volt világszerte, míg a Dujinra naponta 600 millió látogató csatlakozik. A TikTokhoz hasonlóan szintén egy rövid formátumú videóalkalmazás.

A két alkalmazás felhasználói felületei hasonlóak, de bejelentkezés után egy különbség szemmel látható: a Dujin automatikus szépségszűrővel rendelkezik, amely ránctalanítja a bőrt, és gyakran megváltoztatja az arc formáját. A másik jelentős eltérés a TikTok és a Dujin között, hogy az utóbbi elsősorban az online vásárlást ösztönzi.

A világ egyik legszigorúbb cenzúrarendszerét, a kínait a Dujin sem kerülheti meg. A Tienanmen kifejezésre keresve nincs találat. Az 1989-es mészárlást, amikor a kínai hatóságok brutálisan lecsaptak a demokráciapárti tüntetőkre Pekingben, kitörölték Kína történelemkönyveiből. Ugyanakkor a TikTokon videók és egy összefoglaló is megjelenik ugyanerről az eseményről.

Érdekes az ellentmondás egy fejlesztőcég, a ByteDance két Janus-arcában – mondta Duncan Clark, egy kínai befektetési tanácsadó cég alapító elnöke.

Kínában egyébként a Dujin 14 éven aluli felhasználói csak a gyermekek számára biztonságos tartalmakhoz férhetnek hozzá, és naponta legfeljebb 40 percig használhatják az alkalmazást. Este 10 és reggel 6 között a Dujin elérhetetlen számukra.

(Borítókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok