Index Vakbarát Hírportál

Kis-Benedek József: Nem csoda, hogy Magyarországot is megfigyelte a Pentagon

2023. április 13., csütörtök 11:28

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő nem tartja meglepőnek, hogy Magyarországgal kapcsolatos információk is szerepelnek a kiszivárgott anyagok között, hiszen az amerikaiak a magyar kormány politikájának egyes elemeit aggályosnak tarthatják. Szerinte ilyen esetekben különösen fontos a másik fél fokozott megfigyelése és az információk gyűjtése.

Az elmúlt hetekben az interneten kiszivárgott, szigorúan titkos Pentagon-dokumentumokból többek között az is kiderült, hogy az Egyesült Államok hogyan kémkedik szövetségesei, illetve ellenségei után egyaránt.

A dokumentumok között a magyar miniszterelnök neve is felbukkant. A CIA jelentése szerint Orbán Viktor 2023 februárjában egy Fidesz-frakcióülésen három ellenfelét nevezte meg, amelyek között az Egyesült Államok is szerepelt. Mint arra rámutattak, a magyar miniszterelnök retorikájában egyre erősebb az Amerika-ellenesség.

Kis-Benedek József az InfoRádiónak adott nyilatkozatában elfogadottnak nevezte, hogy időnként a szövetségesek is kémkednek egymás után, mivel mindenkinek szüksége van információkra. Márpedig a szövetségesek között is előfordulhatnak olyan adatok, amelyek a másik ország számára különösen fontosak lehetnek. 

Nem csoda, hogy Magyarországgal kapcsolatos információk is szerepelnek a kiszivárogtatott anyagok között. Hiszen a magyar kormány politikájában van néhány olyan elem, amire az amerikaiak azt mondják, na ezt talán mégsem kellene. Ilyen esetekben különösen fontos a másik fél fokozott megfigyelése és az információk gyűjtése

– mondta Kis-Benedek József.

Ukrajnának fájhat a legjobban

A szakértő szerint azonban a nyilvánosságra került dokumentumok közül talán az ukrán katonai tervek elemei lehetnek a legkínosabbak. Mint azt hozzátette, azért csak elemek, mert a teljes haditerv létezését hivatalosan eddig tagadták.

Kis-Benedek József szerint nyilván meg fogják változtatni azokat az anyagokat, amelyek a Pentagonból kerültek ki. Persze csak azokat, amelyek valódiak, mert minden bizonnyal sok téves információ is keveredett az igaziak közé. Ha esetleg mégis kiszivárgott volna a teljes ukrán haditerv, akkor ahelyett azonnal másikat készítenének. Bár úgy tudni, hogy csupán kisebb jelentőségű információk kerültek ki, amelyek jórészt Ukrajna támogatására vonatkoztak.

Ugyanakkor még az ilyen látszólag jelentéktelennek tűnő információk között is akadhat nagyon fontos. Például az, hogy állítólag a szerbek nemrég fegyverek átadásával segítették az ukránokat. Ha ez igaz – vélekedett a biztonságpolitikai szakértő –, akkor az homlokegyenest ellenkezik az eddig hangoztatott belgrádi politikával.

Mint arra rávilágított, ilyen esetekben felmérik, milyen információk szivároghattak ki, és megvizsgálják, miként lehetne megakadályozni újabbak napvilágra kerülését. Ezzel párhuzamosan természetesen igyekeznek felderíteni a tettes vagy tettesek kilétét is, ami valószínűleg nem lesz olyan nehéz, mivel a minősített iratok továbbításának mindig nyoma van.

Rovatok