Index Vakbarát Hírportál

Egyre nagyobb a feszültség, visszatér Ukrajnába a híres orosz parancsnok

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index vasárnapi hírösszefoglalója

Vége
2023-04-15T144933Z 1988169859 RC2WE0A1EAOB RTRMADP 3 UKRAINE-CRI

A legfontosabbak

Index
2023.04.16. 08:32
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök a TASZSZ információi szerint részt vett a húsvéti istentiszteleten a Megváltó Krisztus-székesegyházban. Putyin éjfél körül jelent meg a templomban. Az istentiszteleten – amelyet Kirill pátriárka tartott – Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester áll az orosz elnök mellett.

    Putyin a karácsonyt általában a fővárostól távoli templomokban tölti, de húsvétkor általában a Megváltó Krisztus-székesegyházba megy istentiszteletre.

  • Twitteren jelent meg egy felvétel arról, ahogy az ukrán hadsereg az amerikai HIMARS rakétarendszer segítségével csapást mér az orosz csapatok állásaira luhanszki régióban található Rubizsnyban.

  • A húsvéti kalácsokat, amelyeket Kirill pátriárka szombaton, a Megváltó Krisztus-székesegyházban tartott liturgia után szentelt fel, a húsvéti héten a különleges műveleti övezetben szolgáló katonáknak, a katonai kórházaknak, valamint a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok lakosainak juttatják el. Erről szombaton számolt be az orosz ortodox egyház honlapja.

    A Pátriárkai Önkéntesek ifjúsági mozgalom résztvevői több mint tízezer húsvéti kalácsot készítettek, amelyek többségét az Orosz Ortodox Egyház prímása általi megszentelés után, a Fényes Héten eljuttatják a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok katonáinak, katonai kórházainak és a civil lakosság állomáshelyeire

    – áll a közleményben.

    Emellett a húsvéti kalácsok egy részét a moszkvai Kreml Parancsnoki Szolgálatának elnöki ezredének katonáihoz és tisztjeihez is eljuttatják.

    Kirill pátriárka a liturgia végén megszentelte a húsvéti kalácsokat – írja a TASZSZ orosz hírügynökség.

  • Oroszország több mint 10 000 katonai járművet veszített az ukrajnai invázió kezdete óta – közölte a brit védelmi minisztérium (MOD) a Twitteren.

    Idézte a szervezet az Oryx nyomkövető szervezetet, amely szerint dokumentálja az orosz felszerelésveszteségeket.

    A MOD szerint Oroszország modern cirkálórakétáinak nagy részét is kevés stratégiai haszonért lőtte ki. Hozzátették, hogy Moszkva most azon van, hogy mozgósítsa védelmi iparát.

  • Egy 73 éves idős asszony agyrázkódást szenvedett egy gránát becsapódásától a belgorodi régió Novaja Tavolzhanka falujában – közölte Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója.

    A kormányzó a Telegramon arról is beszámolt, hogy ukrán ágyúzás érte a települést, amelynek következtében egy családi házat is eltaláltak a lövedékek. Az ágyútámadás miatt a ház fala beomlott, az ablakok betörtek, és a kerítés is megrongálódott.

    A támadásnak egy sérültje is van, egy 73 éves, idős asszony, aki agyrázkódást kapott

    – tette hozzá Gladkov az Unian ukrán hírügynökség beszámolója szerint.

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság szerint Magyarország területére április 15-én az ukrán–magyar határszakaszon 4779 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5439 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 69 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. 

    Az ukrajnai háború elől 2023. április 15-én 66 ember, köztük 29 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hangsúlyozza, hogy Ukrajnának még a NATO-csatlakozás előtt hatékony biztonsági garanciákra van szüksége.

    A litvániai csúcstalálkozón kialakított közös álláspontunk pontosan az a fajta törekvés lehet, amelyre az európai biztonságnak szüksége van. Hatékony biztonsági garanciákra van szükség Ukrajna, vagyis valójában a szabályokon alapuló nemzetközi rend számára, még a szövetségbe való belépésünk előtt

    – fogalmazott.

    Az elnök az ukrán békeformulát teljesen reálisnak és konkrétnak nevezte – írja a Pravda.

    „Oroszországnak ki kell vonulnia Ukrajna területéről. És az ENSZ-Alapokmány minden pontjának újra működnie kell – a nemzetközi jog egyetlen oroszországi megsértését sem lehet figyelmen kívül hagyni. Ilyen elvek alapján tér vissza a biztonság és a béke a nemzetközi kapcsolatokba” – hangsúlyozta.

  • Indul az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    • A lengyel elnök aggódik: Putyin nukleáris arzenáljával akar megfélemlíteni bennünket,
    • Vlagyimir Putyin aláírt, innen már nincs visszaút,
    • az oroszok szerint a Wagner-csoport két újabb területet foglalt el Bahmutban,
    • robbanás volt egy orosz katonai kiképzőközpontnál,
    • Anthony Blinken: Nem befolyásolta a szövetségesekkel való együttműködést a kiszivárgott dokumentum.

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok