Index Vakbarát Hírportál

Szabadlábra kerülhet a Madeleine McCann-ügy egyetlen gyanúsítottja

2023. április 21., péntek 08:55

Mivel Christian B. letöltötte börtönbüntetése kétharmadát, és nincs elég bizonyíték ellene, hamarosan szabadlábon távozhat.

A t-online német hírportál közlése szerint a bíróság illetékesség hiányára hivatkozva elutasította, hogy a branunschweigi ügyészség pert indítson Christian B. ellen, aki egyébként a 2007-ben Portugáliában eltűnt Madeleine McCann ügyének egyetlen gyanúsítottja – még 2020-ban gyanúsították meg a kislány meggyilkolásával.

A német férfit egyébként jelenleg nem ezen eset kapcsán akarták felelősségre vonni, hanem más, szintén Portugáliában történt szexuális bűncselekmények miatt. 

A bíróság döntésének értelmében így Christian B. hamarosan szabadlábra kerülhet, mivel a kábítószer-kereskedelem és nemi erőszak miatt kiszabott börtönbüntetésének a kétharmadát már letöltötte, míg Madeleine McCann ügyében nincs elegendő bizonyíték ellene. 

Mint ismert, Christian B. visszaeső pedofil, többször elítélték már szexuális bűncselekmények, köztük gyermekek szexuális bántalmazása miatt. Voltak alkalmi munkái, de főleg bűncselekményekből tartotta fenn magát, a többi között kábítószerrel kereskedett és betört szállodákba, apartmanokba. 

Az ügyészség 2021-ben emelt vádat ellene, miszerint 2000 és 2017 között öt szexuális bűncselekményt követhetett el Portugáliában.

A bíróság indoklása szerint a braunschweigi tartományi bíróság azért nem illetékes az ügyben, mivel a férfi a vizsgált időszakban Szász-Anhalt tartományban élt, illetve huzamosabb ideig Portugáliában, míg ők azt állítják, Christian B. 2017 végéig hivatalosan braunschweigi lakos volt. 

A német férfi Madeleine McCann ügyével kapcsolatban 2020-ban került a hatóságok látóterébe, mivel 1995 és 2007 között megszakításokkal abban a térségben élt Portugáliában, ahol 2007 májusában McCann tűnt el. A nyomozást a szövetségi bűnügyi hivatal folytatja brit és portugál társszervekkel együttműködve, de a kislány holttestét egyelőre nem találták meg.

Rovatok