Index Vakbarát Hírportál

Mintegy 10 ezer szudáni menekültet fogadott be Dél-Szudán az elmúlt napokban

2023. április 24., hétfő 21:18

Dél-Szudán mintegy tízezer, az ország észak szomszédjánál dúló harcok elől menekülő szudánit fogadott be az elmúlt napokban − közölték dél-szudáni tisztviselők hétfőn.

Dau Aturjong, Renk megyei hadseregparancsnok elmondta, hogy az újonnan érkezők háromnegyede dél-szudáni, a többi menekült szudáni, eritreai, kenyai, ugandai és szomáliai állampolgár. Ellátásukban a helyi lakosság és a hatóságok nyújtanak segítséget, a humanitárius szervezetek egyelőre nem csatlakoztak a segélyezéshez − fűzte hozzá.    

Szombaton mintegy 6500-an, vasárnap további háromezren lépték át a dél-szudáni határt, és hétfőn is folyamatosan érkeznek északról a menekültek − közölte az MTI. 

Szudánban a több mint egy hete dúló harcok kezdetéig 800 ezer dél-szudáni menekült tartózkodott, akik az évek óta tartó polgárháború és konfliktus miatt hagyták el a világ egyik legszegényebb országát.    

Az egyébként olajban és más természeti erőforrásokban bővelkedő Dél-Szudán felelős Afrika legsúlyosabb menekültválságáért: több mint kétmillió ember menekült el az országból, és további kétmillióan a határain belül kényszerültek lakóhelyüket elhagyni.    

A világ legfiatalabb országa 2011-ben nyerte el függetlenségét északi szomszédjától. A dél-szudáni polgárháborúban ENSZ-becslések szerint mintegy 400 ezer ember vesztette életét 2013 és 2018 között.

Rovatok