Index Vakbarát Hírportál

Íme az ország, amely mindent megtesz azért, hogy ne kelljen letartóztatnia Putyint

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index keddi hírösszefoglalója

Vége
33DQ42H-highres

A legfontosabbak

Index
2023.04.25. 09:58
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Oroszország minden eszközzel megvédi magát fenyegető agresszió esetén – mondta a diplomata Vlagyimir Jermakov, aki azt is tisztázta, hogy a koncepció ezen rendelkezése szerint Oroszország milyen fegyvereket vethetne be egy támadás elhárítására

    Oroszország fenntartja magának a jogot, hogy egy ellene irányuló közvetlen agresszió esetén minden rendelkezésre álló eszközzel biztosítsa nemzetbiztonságát 

    – mondta Vlagyimir Jermakov, az orosz külügyminisztérium nonproliferációs (atomenergia békés célú felhasználása, a nukleáris fegyverkezés visszaszorítása – szerk.) és fegyverzet-ellenőrzési osztályának igazgatója a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek adott interjúban.

    Az új orosz külpolitikai koncepció, amelyet Vlagyimir Putyin elnök rendeletével hagyott jóvá, kimondja, hogy „az Orosz Föderáció fegyveres erőinek alkalmazása különösen az Oroszország és (vagy) szövetségesei elleni fegyveres támadás visszaverésének és megakadályozásának feladataira irányulhat”. 

    Az államközi ellentmondások és konfliktusok megoldása során Oroszország, mint eddig is, elsősorban a helyzet békés rendezésére törekszik, diplomácia és tárgyalások útján. Ha azonban a nem katonai eszközök kimerülnek, és az ellenünk irányuló agresszió elkerülhetetlen, fenntartjuk magunknak a jogot, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel biztosítsuk nemzetbiztonságunkat

    – mondta Jermakov.

    Ami a nukleáris fegyverek védelmi célú hipotetikus alkalmazását illeti, továbbra is szigorúan a katonai doktrínánkban és az orosz elnöknek az állami politika nukleáris elrettentésről szóló alapelveiről szóló végrehajtási rendeletében rögzített elvi megközelítések szerint járunk el

    – mutatott rá a diplomata.

  • Idén május 9-én – a második világháború végéről megemlékező győzelem napja ünnepén – beszédet mond Vlagyimir Putyin – közölte a RIA Novosztyi.

    Az orosz állami hírügynökség szerint Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő azt mondta, hogy az orosz elnök aznap megtartja a hagyományos beszédét.

    Természetesen szerepel a rendezvényen, ennél a [katonai] parádénál ez kötelező 

    – fogalmazott Peszkov. 

    A szóvivő közölte azt is, hogy az idei év nem kerek évforduló, ezért nem küldtek ki különleges meghívókat a külföldi államfőknek. Emiatt egyedüliként Kirgizisztán elnöke, Szadir Zsaparov látogatja meg Vlagyimir Putyint az ünnepnapon.

    Mint mondta, Zsaparov is csak azért lesz ott, mert az előző nap, május 8-án egy munkalátogatásra Oroszországba érkezik, és beleegyezett abba, hogy a győzelem napján tartott katonai parádéra is marad. 

  • A Kreml visszautasítja azokat a feltételezéseket, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek dublőrje van, aki a nyilvános szerepléseken helyettesíti – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő az MTI szerint. 

    Valószínűleg hallották már azokat a feltételezéseket, hogy Putyin elnöknek több hasonmása is van, akik dolgoznak helyette, miközben ő egy bunkerben ül. Ez egy újabb hazugság. Látják, milyen elnökünk van. Rendkívül aktív, alig tudunk vele lépést tartani a munkában

    – mondta Peszkov fiataloknak egy oktatási rendezvényen Moszkvában hétfőn.

    Az elnöki szóvivő azután beszélt erről, hogy ismét elhangzottak olyan állítások, amelyek szerint Putyint a nyilvánosság előtt dublőr helyettesíti. A múlt héten Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára állította, hogy nem Vlagyimir Putyin elnök, hanem egy hasonmása tartott szemlét az orosz erőknél Herszon és Luhanszk megye megszállt területein. A Kreml visszautasította a vádakat, és Peszkov „nagyon furcsának” nevezte Danyilov állítását.

    Az utóbbi hónapokban külföldi szakértők is beszéltek arról, hogy miről lehet felismerni Putyin vélelmezett dublőrét. 

  • Az ukránmagyar határszakaszon 4613-an léptek be Magyarországra hétfőn, a románmagyar határszakaszon belépők közül pedig 4643-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-t.

    A beléptetettek közül a rendőrség 33 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

    A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket  írták a közleményben.

  • Moszkva azzal vádolta meg a kijevi kormányt, hogy támadást intézett az orosz hajók ellen a Fekete-tengeren.

    A The Guardian szerint az orosz védelmi minisztérium „terrorista akciónak” nevezte a támadást, és közölték: mindez veszélyezteti azt, hogy meghosszabbítják-e a gabonaalkut május 18-a után. A minisztérium szerint az ukrán drónok március 23-án és április 24-én támadták Odessza irányából az orosz hajókat. 

    Az egyezséget legutóbb március közepén hosszabbították meg.

     

  • Amíg nem szárad fel a nagy sár, addig nem várható nagyobb ukrán ellentámadás. Kisebb, felderítőjellegű akciók folyamatosan zajlanak mindkét oldalon – mondta Kaiser Ferenc biztonság- és védelempolitikai szakértő az InfoRádiónak.

    Kifejtette, hogy nagyjából változatlanok a frontvonalak az ukrajnai háborúban 2022 novembere óta; akkor sikerült az ukránoknak visszafoglalniuk Herszon környékét, a Dnyipro folyó nyugati partján kialakított orosz hídfőállást sikerült felszámolni. Azóta az oroszok próbálják előredarálni magukat, Donyeckben minimális sikerrel – Bahmutot már 10 hónapja ostromolják –, az ukránok pedig várják, hogy felszáradjon a raszputyica, vagyis a sár.

    Amíg ekkora sár van, katonai szempontból nem igazán célszerű támadást indítani, a technika ugyanis egyszerűen beleragad a sárba. A nehéz technika elássa magát, a harckocsik és a gyalogsági harcjárművek is. A harctéren pedig, ami mozdulatlanná válik, pillanatok alatt megsemmisül. Ezért nem sikerült az oroszoknak ebben a saras szezonban előrelépést elérniük

    – vázolta a szakértő az InfoRádiónak.

    Arra is kitért, hogy a mostani sajtóhírekben viszont megjelent, hogy ukrán különleges műveleti erők néhány gyors motorcsónakkal átkeltek a Dnyeperen Herszontól délre. Mivel „a környéken” egy 240 kilométer hosszú és 23 kilométer széles víztározó van, ezért kizárt, hogy ezen egy nagyobb művelettel át lehessen érdemben kelni, a hidakat pedig már az ukrán sereg kezébe került HIMARS-rendszerekkel szétlőtték a Dnyipro folyón. 

    „A tározótól észak-északkeletre indítható támadás, az oroszok pont ott készülnek rá” – fűzte hozzá Kaiser Ferenc, majd később azt is leszögezte:

    Amíg nem lesz jó idő, nem szárad fel a sár, márpedig esik megint, nem várható ukrán támadás. Ahogy eláll az eső, körülbelül egy hónap lehet, míg lehetőség lesz a támadásra. Nálam sokkal képzettebb katonák, szakértők mondják ezt.

  • António Guterres ENSZ-főtitkár levélben tett javaslatot Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy előreléphessenek a fekete-tengeri gabonaszállítási megállapodás módosítása, meghosszabbítása, illetve kiterjesztése érdekében – közölte a világszervezet helyettes szóvivője az MTI szerint. 

    Farhan Haq szerint Guterres javaslatát abban a levélben vázolta fel, amelynek kézbesítésére a New Yorkban tartózkodó Szergej Lavrov orosz külügyminisztert kérte meg.

    Moszkva korábban már jelezte, hogy nem kívánja a május 18-i határidőn túl meghosszabbítani az ENSZ és Törökország közvetítésével tavaly júliusban született megállapodást. Oroszország ennek kapcsán arra hivatkozik, hogy saját gabona- és műtrágyaexportjával kapcsolatos követeléseit nem teljesítették.

    Haq szerint a Putyinnak címzett üzenet figyelembe veszi a felek álláspontját, illetve a globális élelmezési helyzetre jelentett kockázatokat. Hozzátette: hasonló leveleket küldtek Ukrajnának és Törökországnak is.

    Az ENSZ helyettes szóvivője szerint Guterres Lavrovval tartott másfél órás megbeszélése során tudomásul vette az orosz félnek az egyezmény végrehajtásával kapcsolatos aggályait.

    A főtitkár beszámolt az egyezség orosz részének maximális előmozdítását szolgáló erőfeszítéseiről. Előrelépés, mondjuk ki egyenesen, eddig nemigen látható

    – mondta Lavrov, aki ugyanakkor kiemelte, hogy a levélben foglaltakat tanulmányozni fogják.

      

  • Magyar származású munkácsi katonák családját részesítette támogatásban a magyar kormány – írja a Kiszo.net. Eddig tizenhat család részesült ilyen támogatásban.

    Hétfőn Magyarország Ungvári Főkonzulátusán vette át az orosz invázió elleni harcokban elesett munkácsi Lengyel Ottó volt felesége, valamint Guti Miklós testvére a Külgazdasági és Külügyminisztérium által felajánlott gyorssegélyt.

    Kárpátalján mindennapossá váltak a katonai gyászszertartások, minden egyes nappal nő az áldozatok száma. A háborúban eddig elhunytak közül tizennyolc magyar származású áldozatról van tudomása a Kárpáti Igaz Szónak.

  • Az Európai Unió a maga részéről mindent megtesz, hogy teljesítse Ukrajnának ígért, fegyverszállításra vonatkozó vállalását – jelentette ki Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Luxembourgban hétfőn.

    Josep Borrell az uniós tagországok külügyminisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatóján elismerte, hogy az Ukrajnának védekezésre ígért lőszerszállítás nem az elvárt ütemben halad, pedig – mint kiemelte – „az EU mindent megtesz”, hogy teljesítse a vállalásokat.

    Elmondta, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, aki videókapcsolat útján vett részt a tanácskozáson, ismételten felkérte az uniót, hogy tegyen lépéseket a lőszerszállítás előtt álló akadályok orvoslására. Megerősítette, Kuleba a háborúban élők nevében beszélt, majd azt mondta, helyénvalónak tartja, hogy az ukrán külügyminiszter kitartóan újabb és újabb segítséget kér.

    Az EU egymilliárd euróval finanszírozza a lőszerszállítási költségek egy részét, ebből az összegből 600 millió eurót már felhasználtak – közölte Kuleba.

  • Az Egyesült Államok támogatja Ukrajna NATO-csatlakozását, de előbb véget kell vetni az Orosz Föderációval folytatott teljes körű háborúnak – írja az UNIAN hírügynökség.

    Semmi sem változott abban a kérdésben, hogy nyitott ajtók várják a csatlakozni vágyókat, de azt is kijelentettük, hogy a szövetséghez való csatlakozásról szóló bármilyen beszélgetésnek az érintett ország és maga a szövetség közötti beszélgetésnek kell lennie

    – mondta John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács stratégiai kommunikációs koordinátora.

    Szerinte a szövetségesek most arra összpontosítanak, hogy Ukrajna képes legyen visszaverni az orosz agressziót.

  • Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner-zsoldoscsoport feje többször is kifogásolta már, hogy az orosz „elit” rokonait és hozzátartozóit nem küldik a frontra harcolni, mentességet élveznek ez alól.

    Telegramra került fel egy videó a „Putyin séfjének” is nevezett vezetőről, ahol ennek a régóta ismételgetett véleményének adott hangot, nem éppen irodalmi stílusban:

    Menjetek és forgassátok meg a hullákat, aztán meséljetek szomorú történeteket a háborúról. Amíg a k*baszott gyerekeitek nem mennek erre a sz*rságra, addig azt hiszitek, játszhattok a katonákkal

    – mondta Prigozsin.

    „Mindenkit megölünk”

    A Wagner-vezér nemrégiben az ukrán katonáknak is üzent Telegram-csatornáján:

    Többé nem ejtünk foglyokat, mindenkit megölünk.

    Prigozsint az a videó bőszítette fel, amelyen állítólag az látható, hogy két ukrán katona lelövi az orosz foglyokat, akiket őrizniük kellett volna. A Wagner-zsoldoscsoport vezetője azt is hozzátette, hogy egyelőre nem tudják, kiket lőhettek le a videón, ugyanakkor feltehetően a zsoldosokhoz tartoztak az áldozatok.

    Üzenetében azt is kifejtette, hogy semmilyen nemzetközi egyezményt nem szegnek majd meg, hiszen foglyokat továbbra sem ölnek. Csak egyszerűen foglyokat nem ejtenek.

  • Egy ukrán újságíró, Jurij Romanenko szerint a moszkvai régióban lezuhant drónt Vlagyimir Putyinnak szánták az ukránok. 

    Láttátok a híreket a drónról, amely Moszkva felé repült, de nem robbant fel? Nos, nos, az a drón okkal repült oda. Múlt héten felderítőink megneszelték, hogy Putyin a Rudnevo ipari parkba utazott. Még egy térképet is sikerült szereznünk a park körüli útról

    – írta Telegram-csatornáján Jurij Romanenko.

    Elmondása szerint a fellőtt kamikaze drón átrepült az Orosz Föderáció összes légvédelmi rendszerén, és nem messze landolt az ipari parktól.

    Amikor reggel híre ment a drónnak, valóságos felfordulás támadt a Kremlben. Peszkov Putyin új munkarendjéről írt a Kremlben. Az FSZB komoly ellenőrzésekbe kezdett a kiszivárgott információk miatt. Tekintettel arra, hogy Putyin mennyire megszállottja a biztonságának, ennek a történetnek komoly következményei lehetnek a Kremlre nézve

    – zárta sorait az újságíró.

  • Az orosz megszállók az úgynevezett „szíriai taktikát” alkalmazzák a donyecki területen található Bahmut elfoglalására tett kísérleteikkor. Ez a stratégia magában foglalja az épületek teljes lerombolását – írta Telegramon Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes az ukrán RBC szerint.

    Elmondása szerint az oroszok támadási kísérletei jelenleg Marjinka, Avdiivka és Bahmut irányában figyelhetők meg. Ugyanakkor az orosz csapatok nem jártak sikerrel Liman térségében, ahol aktivitásuk csökkent. 

    Maljar megjegyezte, hogy a leghevesebb harcok jelenleg Bahmutért és Marjinkáért folynak. Az oroszok megpróbálják elfoglalni ezeket a településeket.

    Kitért továbbá arra, hogy Zaporizzsja és Herszon irányában az oroszok mindent megtesznek, hogy fenntartsák az ellenőrzést a megszállt határok felett és megakadályozzák az ukrán fegyveres erők előrenyomulását.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index keddi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok