Index Vakbarát Hírportál

Közel a vég? – meglepő kijelentést tett a Wagner-csoport vezetője

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szombati hírösszefoglalója

Vége
GettyImages-1252255326

A legfontosabbak

2023. április 29., 15:06
Herszon felkészült a legrosszabbra
Index
2023.04.29. 07:48
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ukrajna olyan szenzorokat kapott az Egyesült Államoktól, amelyek képesek észlelni egy nukleáris fegyver vagy piszkos bomba sugárzását, és azonosítani, hogy ki hajtotta végre a támadást – jelentette a The New York Times az amerikai Nemzeti Nukleáris Biztonsági Hivatalra hivatkozva.

    Az újság szerint a berendezések lehetővé teszik majd, hogy bizonyítsák Oroszország bűnösségét, ha úgy dönt, hogy nukleáris fegyvert vet be ukrán területen. Ebben az esetben az adatokat azonnal az amerikai kormány rendelkezésére bocsátják majd.

    Az érzékelőket az egész térségben telepítik, amelyek képesek lesznek meghatározni bármilyen nukleáris robbanás helyét, erejét és következményeit. Emellett az érzékelők megakadályoznák, hogy Oroszország titokban vessen be atomfegyvereket Ukrajnában.

  • A dán kormány új támogatási programot indított Ukrajna helyreállítására, amelyben egymilliárd eurót különítettek el – jelentette ki Lars Lokke Rasmussen dán külügyminiszter az Unian ukrán hírügynökség beszámolója szerint.

    A dán külügyminiszter Odesszában az ukrán, a lett, az észt, az izlandi, a litván, a norvég, a svéd és a finn kollégáival tartott közös tájékoztatón elmondta, hogy a program fő célja Ukrajna újjáépítése.

    Ebben a programban különleges helyet foglal el Mikolajiv helyreállítása

    – tette hozzá.

    Rasmussen hangsúlyozta, hogy elítéli a közelmúltban Mikolajivot ért orosz rakétacsapásokat, hozzátéve, hogy azok csak megerősítik Dánia elszántságát Ukrajna megsegítésére.

  • Mikor megközelítik a megszállt Krímet az ukrán csapatok, először a krími hidat, az orosz fegyveres erők bázisát és a Fekete-tengeri Flottát fogják megsemmisíteni – mondta az ukrán elnöki hivatal egy volt tanácsadója, Olekszij Aresztovics YouTube-csatornáján.

    Az ukrán extisztviselő az egész hadjáratot és pusztítást „buliként”, „szórakozásként” vázolta fel.

    „Elmondom, mi fog történni. Az egész buli akkor kezdődik, amikor elérjük a Krím határait. A krími híddal fog kezdődni, hogy még szórakoztatóbb legyen, majd megkezdődik az orosz csoportosulás harcképességének fenntartásához kapcsolódó stratégiai raktárak, repülőterek, katonai bázisok és gyárak felszámolása” –részletezte Aresztovics.

    Aresztovics azt tanácsolta azoknak az oroszoknak, akik nem mennek el a félszigetről, hogy, már most „készüljenek fel lelkileg”, mert „nagyon rövid időn belül szükségük lesz rá”. 

    Én már csomagolnék, amíg a krími híd ép

     – mondta a volt tisztviselő.

  • Elvi megállapodás született az Európai Bizottság, valamint Magyarország, Lengyelország, Románia, Bulgária és Szlovákia között az Ukrajna felől érkező agrárélelmiszer-ipari termékek behozatali tilalmával összefüggésben – tájékoztatott Valdis Dombrovskis kereskedelempolitikáért felelős biztos Twitter-üzentében pénteken – írja az MTI.

    Valdis Dombrovskis közölte, a megállapodás megoldást kínál Ukrajna, valamint vele szomszédos uniós országok gazdálkodóinak aggályaira egyaránt.

    A megállapodás részleteit ismertetve közölte, az a négy tagállam – Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Bulgária –, amelyek tilalmat vezettek be az ukrajnai mezőgazdasági termékek behozatalára, visszavonja az egyoldalú intézkedést.

    A kivételes védintézkedések négy termékre,

    • a búzára,
    • a kukoricára,
    • a repcére és
    • a napraforgómagra vonatkoznak.

    Továbbá az Európai Bizottság 100 millió eurós támogatási csomagot biztosít az érintett gazdálkodók számára a felsorolt öt tagállamban – tájékoztatott.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt javasolta Valerij Zaluzsnijnak, a hadsereg vezéri főnökének, hogy küldje a frontra a hadkiegészítő parancsnokságokon ülőket – közölte Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a Kárpáti Igaz Szó beszámolója szerint.

    Az elnök komoly javaslatot tett Valerij Zaluzsnijnak. A hadkiegészítő parancsnokságok vezetőit, akiknek döntő többsége régen ül a toborzóközpontokban, küldjék a frontvonalba. Helyükre pedig állítsanak olyan katonákat, akik megsebesültek, ők jól tudják azt is, hogyan kell megvalósítani a mozgósítást

    – fogalmazott Reznyikov.

  • Ukrajna előkészületei a közelgő ellentámadásra „a végéhez közelednek” – jelentette ki Olekszij Reznyikov védelmi miniszter április 28-án – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Ukrajna állítólag már megkapta a nyugati szövetségesek által beígért katonai szállítmányokat, köztük a harci járműveket is. A szállítmányokkal Ukrajna tavaszi ellentámadását támogatja a Nyugat, amely egyes amerikai tisztviselők szerint májusban kezdődhet.

    Ugyanakkor Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes szerint Kelet-Ukrajnában „már folyamatban vannak” Ukrajna tervezett ellentámadásának „komplex intézkedései”. Maljar hozzátette, hogy az ellentámadást nem szabad konkrét időpontokra és intézkedésekre szűkíteni.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    • Vlagyimir Putyin aláírta a rendeletet, amely megkeseríti az ukránok életét,
    • videón, ahogy pusztító rakétacsapások érték Ukrajnát hajnalban, legalább öten meghaltak,
    • Szergej Sojgu: Az Egyesült Államok biológiai fegyvereken dolgozik,
    • leváltották Mariupol mészárosát,
    • megalapozatlan volt az Amnesty International ukrán hadsereget bíráló jelentése,
    • fontos megbeszélést tartott Zelenszkij és Hszi Csin-ping.

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok