Index Vakbarát Hírportál

Megrázó felvétel kering az interneten az ukrajnai háborúról

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index vasárnapi hírösszefoglalója

Index
2023.05.07. 21:50
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Ezzel a poszttal véget ér az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Köszönjük egész napos figyelmüket, tartsanak velünk hétfőn is! Jó pihenést kívánunk!

  • Feltehetőleg egy tervezett orosz provokáció volt az, hogy a Fekete-tenger felett a Frontex-misszióban őrködő lengyel gépet veszélyesen megközelítette egy orosz vadászgép – jelentette ki vasárnap Piotr Müller lengyel kormányszóvivő.

    Piotr Müller arra reagált a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízió műsorában, hogy Anna Michalska, a lengyel határőrség szóvivője vasárnap a PAP hírügynökségnek megerősítette: pénteken a Fekete-tenger felett a Frontex uniós part- és határvédelmi ügynökség román parancsnokságú missziójában részt vevő egyik lengyel Turbolet L–410 személy- és teherszállító repülőgépet háromszor „agresszív és veszélyes” módon mintegy 5 méterre megközelítette egy orosz vadászgép. Az incidenskor a lengyel gép turbulenciába került, de végül biztonságosan landolt.

    Oroszország részéről valószínűleg egy tervezett provokációról volt szó. Látjuk, hogy Oroszország összpontosítani szeretné az ilyen incidensekkel a nemzetközi közvélemény figyelmét

    – reagált a történtekre Müller.

    Stanislaw Zaryn, az információbiztonságért felelős lengyel kormánybiztos vasárnapi Twitter-bejegyzésében úgy látta: Moszkva „cinikusan és szándékosan növeli a feszültséget, és próbálja megfélemlíteni Lengyelországot”.

    Zaryn arra is utalt, hogy múlt héten Pavel Asztahov volt orosz gyermekjogi biztos Vlagyimir Szolovjov újságíró televíziós műsorában fenyegetést fogalmazott meg a moszkvai lengyel nagykövettel szemben. Zaryn szerint Oroszország többször is megfenyegette Lengyelországot, mivel Varsó az ukrajnai háború során kiáll Kijev mellett.

    Moszkva lépései „újból mutatják, hogy Oroszország egy agresszív, Lengyelországgal szemben ellenséges állam” – fogalmazott a lengyel kormánybiztos.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök esti videóbeszédében bejelentette, hogy az ukrán társadalom számára fontos jogalkotási kezdeményezést készít elő. Elmondta továbbá, hogy készülnek az Oroszország elleni szankciós határozatok is.

    Tárgyalunk partnereinkkel olyan fegyverekről, amelyekkel többet tehetünk a béke helyreállításáért. Partnereinkkel részletesen dolgozunk az Ukrajnát segítő új lépéseken, és várhatóan hamarosan bejelentjük őket

    – fogalmazott az ukrán elnök. Hozzátette, azon dolgoznak, hogy megvédjék az égboltot Ukrajna felett, és hogy igazságot szolgáltassanak „a terroristákkal szemben”. Legfőbb célnak azonban azt jelölte ki, hogy minél hamarabb helyreállítsák a békét az egész ukrán földön.

  • „A kijevi rezsim megerősítette, hogy Joe Biden amerikai elnök kormánya a terrorizmus támogatója” – írta vasárnap Telegram-csatornáján Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

    A diplomata emlékeztetett, hogy Kirill Budanov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési igazgatóságának (GUR) vezetője a Yahoo Newsnak adott interjújában a Darja Dugina meggyilkolásában való esetleges ukrán részvétel kapcsán arról beszélt, hogy Ukrajna „bárhol a világon oroszokat gyilkolt és fog is gyilkolni Ukrajna teljes győzelméig”.

    A kijevi rezsim kijelentette, hogy a Biden-kormányzat szponzorálja a terrorizmust

    – kommentálta Zaharova.

  • Továbbra is heves harcok folynak Bahmutért és Marinkáért, az orosz erők számos támadást és ágyúzást hajtanak végre, különösen gyújtó- és foszforlövedékekkel.

    Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának vasárnapi összefoglalója szerint az oroszok továbbra is Liman, Bahmut, Avdiivka és Marinka irányában összpontosítják erőiket, és egy nap alatt összesen 39 támadást indítottak. Így Bahmut irányában az ellenség továbbra is támadó akciókat folytat – tették hozzá.

    A jelentés szerint az oroszok sikertelenül próbáltak előrenyomulni Hromove, Ivanovo, Csasziv Jar és Sztupocsek, valamint Avdiivka irányában.

  • Megérkeztek az első hajók, amik a Donyecki Népköztársaságból származó gabonát szállítottak a mariupoli kikötőbe – írta Telegram-csatornáján Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője.

    Pusilin hangsúlyozta, hogy a gabonaexport megszervezése a Donyecki Népköztársaságon kívülre segít az egyik legfontosabb gazdasági ágazatnak, a mezőgazdaságnak a újjáélesztésében.

    A kikötő a szomszédos régiókból is tud gabonát szállítani

    – tette hozzá a TASZSZ szerint.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton gratulált III. Károly brit uralkodónak a koronázása alkalmából, és köszönetet mondott neki és a brit népnek az Oroszország elleni háborúban nyújtott támogatásáért.

    A királyt és feleségét, Kamilla királynét „Ukrajna igaz barátainak” nevezte, és kijelentette, hogy uralkodása „egy új korszak kezdetét jelenti a brit monarchia számára”.

    Nagy-Britannia az egyik legfontosabb nyugati partner, amely katonai segélyt szállít Ukrajnának Oroszország tavaly februárban kezdődött inváziója óta – írja a The Independent.

  • Valerij Zaluzsnij ukrán főparancsnok a héten találkozott német kollégájával, Carsten Breuerrel, és tájékoztatta őt Ukrajna katonai helyzetéről – írja a The Kyiv Independent.

    Breuer márciusban lett a német fegyveres erők új főnöke. Elődjét, Eberhard Zornt bírálatok érték, miután azt nyilatkozta, hogy Ukrajna nem lesz képes az orosz erők támadásait kivédeni.

    Egy május 7-i Telegram-bejegyzésben Zsaluzsnij reményét fejezte ki, hogy Ukrajna nyugati szövetségesei közelebb kerülnek ahhoz, hogy engedélyezzék F–16-os vadászgépek Ukrajnának történő szállítását. Majd megköszönte Németországnak a már átadott fegyvereket is, köztük a légvédelmi fegyvereket és rakétarendszereket.

  • Megható videót osztott meg az ukrán fegyveres erők vezérkara Twitteren. Mint írják,

    Olekszandr és harci macskája, Sajba, az ukrán fegyveres erők területi védői kellemes és nyugodt vasárnap estét kívánnak.

    „Együtt győzni fogunk” – tették hozzá.

  • A berlini bíróság feloldotta az orosz zászlókra vonatkozó tilalmat a német fővárosban május 9-én tartandó egyik felvonulás miatt – írja a Nexta.

    A rendőrség szóvivője az RBB rádióállomásnak nyilatkozva elmondta, hogy az orosz zászlók használata engedélyezett a halhatatlan ezred felvonulásán, amely a Brandenburgi kaputól a Tiergarten-emlékműhöz vezet majd.

    Mint megírtuk, a német főváros rendőrsége pénteken azt közölte, hogy a Vörös Hadsereg elesett katonái előtti méltóságteljes tiszteletadás biztosítása érdekében tilos orosz vagy ukrán zászlóval megjelenni a berlini szovjet emlékműveknél a második világháború befejezésének 78. évfordulóján tartandó rendezvényeken.

  • Az orosz útlevéllel rendelkező ukránokat evakuálják az oroszok által megszállt zaporizzsjai atomerőmű közelében lévő városból – közölte az ukrán hadsereg.

    A vezérkari beszámoló szerint az Azovi-tenger partján található Berdjanszk kikötővárosba, illetve Primorszk városába viszik őket.

    A Sky News beszámolója szerint mindez az után történt, hogy az ENSZ atomenergia-felügyeletének vezetője „súlyos nukleáris baleset” veszélyére figyelmeztetett az erőműben, miközben Ukrajna és Oroszország egymást vádolta azzal, hogy lövéseket adtak le a helyszín közelében.

    Elsőként azokat evakuálják, akik a megszállás első hónapjaiban elfogadták az orosz állampolgárságot

    – közölte az ukrán vezetés.

  • Tűz ütött ki Moszkvában, a Natasa Kovsova 17. szám alatt. A Riamo orosz portál értesülései szerint egy építési terület borult lángba. 

    Mint írják, a tűz 40 négyzetméter területen ég. Áldozatokról egyelőre nincs információ.

    Vélhetően az épülettörmelék kapott lángra, ez okozhatta a tüzet.

  • Szadir Japarov kirgiz elnök hivatalos látogatásra Moszkvába érkezett – tudatta az orosz sajtó.

    Ott-tartózkodása idején várhatóan kétoldalú megbeszéléseket folytat majd Vlagyimir Putyinnal.

  • Az elmúlt napon 75 támadást indítottak az orosz erők a zaporizzsjai régió ellen – közölte Jurij Malasko, a Zaporizzsjai terület kormányzója.

    A The Kyiv Independent beszámolója szerint 16, a frontvonal közelében lévő települést vettek tűz alá az oroszok többszörös rakétakilövő rendszerekkel (MLRS) és tüzérséggel.

    A támadások következtében több ház és autó is megrongálódott. Áldozatok nincsenek.

  • Kirilo Budanov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának (GUR) vezetője nem volt hajlandó megerősíteni vagy cáfolni az ukrán különleges szolgálatok esetleges részvételéről szóló információkat több orosz propagandista likvidálásában – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    A YahooNewsnak válaszolva Budanov hangsúlyozta, hogy Ukrajna a teljes győzelemig harcolni fog az orosz erők ellen.

    Csak annyit mondok, hogy oroszokat gyilkoltunk és fogunk gyilkolni a világon bárhol, mindaddig, amíg Ukrajna teljes győzelmet nem arat

    – válaszolta a GUR vezetője.

  • Oroszország légvédelme az éjszaka folyamán 22 ukrán drónt észlelt és semmisített meg a Fekete-tenger felett – közölte az ország védelmi minisztériuma napi tájékoztatójában.

    A Reuters nem tudta függetlenül ellenőrizni Oroszország állítását. Egy orosz beosztású tisztségviselő korábban azt mondta, hogy Ukrajna az éjszaka folyamán támadó drónokat irányított a Krím irányába.

  • Az ukrán energetikai minisztérium tájékoztatása szerint több ezer ukrán háztartásban nincsen áram, ugyanis az orosz rakétatámadásokban megsérült a hálózati infrastruktúra.

    „A kimaradás több ezer háztartást érint a Harkivi, a Herszoni, a Zaporizzsjai, a Donyecki és a Csernyihivi területen” – közölte a tárca, írja a KárpátHír.

  • Miközben az orosz erők megrohamozták az ukrán erők állásait a Luhanszki területi Bilohorivka közelében, jelentős veszteségeket szenvedtek.

    Az erre vonatkozó nyilatkozatot Artem Liszohor, a Luhanszki Területi Állami Adminisztráció vezetője tette a Telegramon – jelentette az Ukrinform.

    „Az ellenség nagyon aktívan ostromolja az ukrán állásokat Bilohorivka közelében. Az ukrán fegyveres erők ellenálló képességének köszönhetően azonban az ellenség komoly veszteségeket szenved” – írta Liszohor.

  • A helyi hatóságok szerint felébredt a mesterséges kómából Zahar Prilepin orosz nacionalista író, aki szombaton megsérült egy autórobbanásban.

    Prilepint kórházba szállították, miután Audi Q7 típusú autója felrobbant Moszkvától mintegy 400 kilométerre keletre. A sofőrje nem élte túl a robbanást.

    A Nyizsnyij Novgorod-i régió kormányzója, Gleb Nyikityi a Telegramon a következőt írta:

    „Az orvosok szerint Zahar felébredt a mesterséges kómából, és eszméleténél van. Állapota stabil, hangulata a helyzethez képest derűs.”

    Prilepin nyilvánosan támogatja az ukrajnai inváziót, ezért törhettek az életére.

  • Az orosz biztonsági erők meghiúsították az ukrán erők azon kísérletét, hogy robbanóanyaggal megtöltött drónokkal támadjanak meg egy közép-oroszországi katonai repülőteret – közölte a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

    Az FSZB a honlapján közzétett közleményében azt írta, hogy a támadás célpontja egy A–50-es légtérellenőrző repülőgép volt az Ivanovói területen lévő Szevernyij repülőterén, mintegy 700 kilométerre az ukrán határtól.

  • Oroszországnak már nincs lehetősége arra, hogy Ukrajna területén újabb kísérletet tegyen egy komoly offenzívára, az ellenség célja, hogy megzavarja Ukrajna ellentámadását.

    Ezt Kirill Budanov, az ukrán védelmi minisztérium fő hírszerzési igazgatóságának vezetője mondta a YahooNewsnak adott interjújában – jelentette az Ukrinform.

    „Oroszország most nem rendelkezik elegendő katonai potenciállal ahhoz, hogy újabb kísérletet tegyen egy komoly támadásra bárhol Ukrajnában” – mondta Budanov.

  • Oroszország folytatta Ukrajna elleni rakétatámadásait a széles körben várt ukrán ellentámadás előtt, célba véve egy ipari létesítményt a déli Mikolajiv régióban – közölték az ukrán hatóságok.

    A dél-ukrajnai Mikolajiv régió kormányzója, Vitalij Kim a közösségi médiában közzétett bejegyzésében arról számolt be, hogy egy meg nem nevezett vállalkozáshoz tartozó épület és terület megrongálódott az éjszaka folyamán, miután nagy hatótávolságú orosz bombázók öt Kh–22-es cirkálórakétával vették célba a régiót.

    Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője a helyi televíziónak elmondta, hogy az éjszaka folyamán összesen hat ilyen rakétát lőttek ki Ukrajnára, de egyik sem találta el célját.

  • Jevgenyij Prigozsin azt állította vasárnap, hogy az általa vezetett Wagner-zsoldoscsoport váratlanul ígéretet kapott arra, hogy nagy mennyiségben lőszert és fegyvert kapnak rövid időn belül, hogy folytatni tudják a harcokat Bahmut városában.

    A Telegram-csatornáján tett megjegyzést két nappal az után tette közzé, hogy bejelentette, csapataival kivonul a városból, mivel többszöri kérése ellenére sem kap elég lőszert az orosz védelmi minisztériumtól, írja az al-Dzsazíra.

    Közben az ukrán hírszerzés arról számolt be, hogy egyelőre nincs semmi jele a Wagner-erők bahmuti kivonulásának.

    Az ukrán hadsereg pénteken közölte, hogy a Wagner harcosai megerősítették állásaikat a városban azzal a valószínű szándékkal, hogy megpróbálják elfoglalni a lerombolt várost.

  • Az Oroszország és Ukrajna határán fekvő Belgorodi területen az éjszaka folyamán az ukránok megrongáltak egy gázvezetéket és villanyvezetékeket, valamint egy házat Szpodarjusino faluban – idézi a régió kormányzóját az al-Dzsazíra.

    A legfontosabb, hogy nincsenek áldozatok – írta Vjacseszlav Gladkov Telegramon.

  • Egy amerikai gyártmányú Avenger föld-levegő rakétarendszert semmisítettek meg az oroszok Lancet légvédelmi lövedékkel Donyeck területén – közölte a Vosztok csoport sajtóközpontjának vezetője, Alekszandr Gordejev.

    Az Avenger egy terepjáróra szerelhető rakétarendszer, melyet a nyugati partnerek küldtek Ukrajna részére.

    „Zárótűzzel megsemmisítettek egy Hummer-alapú Avenger SAM-rendszert Vogyanoje falu közelében, tüzérségi tűzzel egy amerikai gyártmányú ellenaknázó állomást Katerinovka közelében, és egy kamikaze drón megsemmisített egy militáns páncélozott járművet Zolotaja Niva közelében – számolt be Gordejev az orosz védelmi minisztérium a Telegramon közzétett videóban.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök még nem válaszolt António Guterres ENSZ-főtitkár javaslataira a fekete-tengeri gabonaügyletről – idézte Dmitrij Peszkovot, a Kreml szóvivőjét a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    Az alku körül kialakult helyzet nem javul – írták.

    Áprilisban az ENSZ vezetője felkérte Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, hogy adjon át Putyinnak egy levelet, amelyben javaslatot tesz az ukrán gabona biztonságos fekete-tengeri exportját lehetővé tevő megállapodás javítását, kiterjesztését és bővítését célzó további lépésekre – írja az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió.

  • Az ukrán hadsereg legfrissebb becslései szerint a háború kezdete óta megölt vagy megsebesült orosz katonák száma 193 430-ra emelkedett.

    Az elmúlt napon 660 fővel nőtt ez a szám.

    A frissített adatok szerint további hat harckocsit és tíz páncélozott harcjárművet semmisítettek meg az ukrán csapatok – írja a The Guardian.

  • Az oroszok rakétatámadást intéztek a Harkivi terület Izjumi járásában található Balaklija városa ellen.

    Az előzetes jelentések szerint az S–300-as rakéta az egyik parkoló területén csapódott be, öt ember megsérült – közölte Oleh Szinyehubov, a harkivi terület kormányzója.

  • Több órán át szóltak a légvédelmi szirénák szombat éjszakától vasárnap kora reggelig Ukrajna nagyjából kétharmada felett.

    A riasztások Kijevtől és a tőle nyugatra fekvő régióktól a keleti régiókon át egészen az oroszok ellenőrzése alatt álló Krímig terjedtek.

    Az ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy az éjszaka folyamán az ukrán légvédelem nagyon aktív volt, írja a Guardian.

  • Pénteken kora délután egy orosz Szu–35-ös vadászgép veszélyesen megközelítette a lengyel határőrség L410 TURBOLET típusú repülőgépét, amely a Frontex égisze alatt a Fekete-tenger felett, a nemzetközi légtérben a román szolgálatokkal együttműködve járőrözött. Minderről az RMF FM számolt be.

    Az incidens a román légtértől 60 kilométerre keletre történt – idézi az RMF FM beszámolóját a Pravda.

    A román nemzetvédelmi minisztérium szerint az Orosz Föderáció vadászgépei agresszív és veszélyes manővereket végeztek a lengyel gép közelében, melyek következtében ismételten komoly nehézségeket okoztak a gép irányításában.

    Az eset miatt riasztották a NATO légierejét, de végül nem volt szükség a segítségükre.

    A lengyelek a Szu–35-ös manőverei okozta kezdeti magasságvesztés után stabilizálták a gépet, és 13:50 körül biztonságosan leszálltak a Michail Kogelniceanu repülőtéren. A személyzet egyetlen tagja sem sérült meg.

Rovatok