Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az ukrán erők vasárnap reggel két óra leforgása alatt háromszor lőtték Donyeck Kijevszkij és Petrovszkij kerületeit 155 milliméteres tarackkal – számolt be a DNR képviselete az ukrajnai háborús bűncselekményekkel kapcsolatos kérdések közös ellenőrzési és koordinációs központjának.

    Az ukránok három óra alatt 11 lövedéket lőttek ki két városrészre.

    Az ukrán csapatok vasárnap Horlivkát és Makijivkát is lőtték – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

  • Az ukrán hadsereg szombaton megsemmisített egy orosz felderítő drónt Kijev felett – jelentette be a Kijev Városi Katonai Adminisztráció a Telegramon.

    Az előzetes információk szerint áldozatok nincsenek, és kár sem keletkezett.

    Az elmúlt napokban több dróntámadás is volt a főváros felett. Május 3-án az ukrán hadsereg arról számolt be, hogy lelőtték az összes iráni gyártmányú drónt, amelyet Oroszország lőtt ki a városra – írja a Kyiv Independent.

  • Alekszej Reznyikov ukrán védelmi miniszter a The Washington Postnak adott interjújában azt mondta, hogy az ukrán ellentámadással kapcsolatos várakozások „túlértékeltek a világban”. Szerinte a legtöbben „valami hatalmasat” várnak, ami „érzelmi csalódáshoz” vezethet – figyelmeztetett.

    „Nem tudjuk megmondani, hogy mekkora lesz a siker. Ideális esetben az offenzíva csökkenti az orosz csapatok támadó képességeit” – tette hozzá Reznyikov.

  • A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) tájékoztatása szerint megkezdődött a lakosok bejelentett evakuálása a közeli Enerhodar városából – ahol az erőmű személyzetének nagy része él.

    A NAÜ szakértői a helyszínen továbbra is rendszeresen hallanak lövéseket, pénteken sem volt nyugodt estéjük, írja az Ukrinform.

    „Az általános helyzet a zaporizzsjai atomerőmű közelében lévő területen egyre kiszámíthatatlanabbá és potenciálisan veszélyessé válik. Rendkívül aggódom az erőművet fenyegető, nagyon is valós nukleáris biztonsági és védelmi kockázatok miatt. Most kell cselekednünk, hogy megelőzzük a súlyos nukleáris baleset veszélyét, és annak a lakosságra és a környezetre gyakorolt következményeit” – hangsúlyozta Rafael Mariano Grossi, a NAÜ főigazgatója.

  • Az orosz megszállók azért jöttek Dél-Ukrajnába, hogy megöljenek egymillió ukránt, és 70 ezer kollaboránst evakuáljanak – mondta Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó.

    A tanácsadó szerint az evakuálni kívánt emberek között a gyerekek kivételével nem lesznek ukrán állampolgárok, mivel az oroszok továbbra is folytatják a népirtást.

    Hozzátette: nem kétséges, hogy az ukrán gyermekek elrablásának tényét bírósági úton fogják bizonyítani. Szerinte jogilag és gyakorlatilag is megállapították, hogy az orosz megszállók már 20 ezer gyermeket raboltak el.

    Podoljak szerint az oroszok hetvenezer kollaboráns kitelepítését tervezik a zaporizzsjai területről, akik miatt szerinte egész Kelet- és Dél-Ukrajnát gyilkolják és pusztítják.

    Ezek a kollaboránsok azok, akikért az oroszok ide jöttek, és cserébe megöltek egymillió ukránt 

    – mondta a tanácsadó az Unian ukrán hírügynökség beszámolója szerint.

  • Megrázó videót osztott meg a Visegrád 24 a Twitter-oldalán. A felvételen az látható, hogy a harcok kereszttüzében egy ukrán katona meglátja, hogy egy társa éppen a földön fekszik mozdulatlanul. A katonát azonban nem lövés, hanem tüzérségi sokk érte és megdermedt a félelemtől.

    A másik katona habozás nélkül, azonnal a segítségére siet, és együtt vonulnak vissza a területről.

  • Robbanások sorozata rázta meg az oroszok által ideiglenesen megszállt Szevasztopolt május 7-én éjjel, írja az Ukrinform.

    A várost feltételezhetően dróntámadás érte. A Baza outlet szerint legalább egy pilóta nélküli repülőgépet lőttek le a város felett.

  • A gépesített aknamentesítő berendezések svájci gyártója, a Global Сlearance Solutions (GCS) egy éven belül mintegy 20 aknamentesítő gépet szállít Ukrajnának – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    A gépeket arra fogják használni, hogy az aknákat és a fel nem robbant lőszereket eltávolítsák a mezőgazdasági területekről és a kritikus infrastruktúrából a mikolajivi, harkivi és herszoni régiókban

    – közölte az Ukrajna megszállt területeinek reintegrációjával foglalkozó minisztérium.

    A Global Cluster Solutions szakemberei részt vesznek a potenciálisan érintett területek felmérésében, valamint a felszabadított területek lakosságának az aknákhoz és a fel nem robbant lőszerek miatti kockázatokkal kapcsolatos képzésében is.

  • Az orosz erők Bahmut 95 százaléka felett átvették az ellenőrzést – állítja az orosz Wagner-zsoldoscsoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin.

    A fennmaradó 5 százaléknak pedig nincs befolyása a „különleges katonai művelet” előrehaladására, tette hozzá a vezető, aki azt is elmondta, hogy a lőszerhiányról senki sem kommunikált vele.

    A Wagner alapítója azt is elmondta, nem ambicionálja, hogy úgy emlékezzenek rá, hogy ő az az ember, aki bevette Bahmut városát. „Az a célom, hogy nemzetünk és államunk szolgálatában álljak” – idézte Prigozsint a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

  • Kadirov emberei készen állnak arra, hogy leváltsák a Wagner embereit Bahmutban. Az orosz védelmi minisztérium nem kommentálta ezt a nyilatkozatot. Azonban még ha egy ilyen manőver sikerül is, túlzás lenne azt feltételezni, hogy a csecsen harcosok képesek lesznek gyorsan előrenyomulni Bahmutban – írja a Telegraf.

    Az ukrán vezérkar jelentése szerint Bahmutért és Marjinkáért továbbra is heves harcok folynak. Az oroszok közben azt állítják, hogy az ukrán csapatok ellentámadást indítottak Liszicsanszk irányába. Orosz források szerint az ukrán védelmi erők Hromove közelében is ellentámadásba lendültek. Ugyanez a helyzet Zaporizzsja térségében is.

    Az oroszok szerint az ukrán fegyveres erők offenzívája hamarosan megkezdődhet, mivel javult az időjárás, és kiszáradt a talaj, ami megkönnyíti a harckocsik előrenyomulását.

  • Kigyulladtak a puskaporos raktárak a szverdlovszki régióban található Pervomajszkij faluban – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Az ukrán portál informátora szerint egy erdőtűz következtében gyulladtak ki a raktárak:

    A tűz 18 közeli raktárt fenyegetett, ahol lőport is tárolnak.

    A hírek szerint a 400 fős falu lakosságát felkészítették a kiürítésre, majd később a hatóságok meg is kezdték a falu lakóinak evakuálását. Az emberek busszal és személyi közlekedéssel indultak útnak.

    A TASZSZ szerint a 30 kilométerre található Jekatyerinburg lakosai erős szmogra panaszkodnak a levegőben, és állítólag égés szagát is érezni lehetett.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok