Index Vakbarát Hírportál

„S*ggfej nagypapának” nevezhette Putyint a Wagner-csoport vezetője

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index keddi hírösszefoglalója

Index
2023.05.09. 10:40
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Május 9-én ünneplik a győzelem napját Moszkvában. Az ünnepségen Vlagyimir Putyin orosz elnökön kívül részt vesznek a FÁK-országok vezetői is. Az eseményen az orosz elnök beszédet mondott, amelyben kiemelte, békét és stabil jövőt akar látni.

    Ma a civilizáció ismét fordulóponthoz érkezett. Valódi háború robbant ki szülőföldünk ellen, de mi megőrizzük a biztonságunkat

    – mondta Vlagyimir Putyin, miután köszöntötte a katonákat a győzelem napja alkalmából. Elmondta, hogy Donbász lakóit is megvédik mindentől. Hozzátette, hogy szerinte a Nyugat elfelejtette, ki győzte le a legnagyobb gonoszt a világon.

    Az orosz elnök teljes beszédéről készített szemlénket ide kattintva tudja elolvasni.

  • Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen Kijevbe érkezett, ahol találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

    Mint írta, méltó hely ez az Európa-nap megünneplésének.

  • Az MTI beszámolója szerint Jevgenyij Prigozsin, a Bahmut ostromában részt vevő Wagner katonai magánvállalat vezetője arra panaszkodott, hogy semmi jelét nem látja annak, hogy emberei megkapnák a Moszkva által ígért lőszereket.

    A múlt héten Prigozsin azzal fenyegetőzött, hogy lőszer híján a Wagner katonái e hét szerdán elhagyják Bahmutot, mert a katonák értelmetlen halálra lennének kárhoztatva.

    Akiknek teljesíteniük kellett volna a szállítási rendeletet, azok még nem tették meg ezt

    – fogalmazott Prigozsin a Telegramon. Előző nap arról beszélt, hogy az előzetes adatok alapján megkezdődtek a lőszerszállítások, de „a gyakorlatban ez még nem látható”.

  • Oroszország kedd hajnalban 15 manőverező robotrepülőgéppel támadta Kijevet, de a légvédelemnek mindet sikerült megsemmisítenie – közölte a kijevi katonai vezetés. 

    Annyi civilt próbálnak megölni, amennyit csak tudnak ezen a napon

    – fogalmazott Szerhij Popko, a kijevi katonai körzet vezetője a Telegramon arra utalva, hogy május 9. az egyik legnagyobb állami ünnep Oroszországban, a nácik felett aratott második világháborús győzelem napja. Popko szerint a manőverező robotrepülőgépek a Kaszpi-tenger térségéből indultak. Az MTI beszámolója szerint a keddi támadásnak egyetlen áldozata sincs.

  • Május 9-én ünneplik a győzelem napját Moszkvában. Az ünnepségen Vlagyimir Putyin orosz elnökön kívül részt vesznek a FÁK-országok vezetői is. Szergej Sojgu védelmi miniszter a felvonuláson köszöntötte a katonákat, és gratulált kitartásukhoz.

    A felvonulás főparancsnoka Oleg Szaljukov.

    Az ünnepségen beszédet mond Vlagyimir Putyin.

  • Május 9-én, kedden reggel 4 óra után nagyszabású légiriadót hirdettek ki Ukrajnában rakétafenyegetés miatt – írja az Unian.

    Információik szerint Ukrajnát az orosz stratégiai repülőgépek rakétái veszélyeztethetik. Mint írják, helyi idő szerint fél hatkor hangos robbanás hallatszott Kijevben, megnyugtattak azonban mindenkit, csak az ukrán légvédelem lépett akcióba.

    Az alerts.in.ua térképe alapján magyar idő szerint 9 órakor már az ország nagy részén megszűnt a veszélyjelzés. 

  • Az időjárási viszonyok javulásával az orosz erők offenzívát indíthatnak Ukrajna számos területén – mondta John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának koordinátora egy interjúban az ukrainian.voanews.com beszámolója szerint.

    Tudjuk, hogy tavasszal, amikor javul az időjárás, számíthatunk arra, hogy az oroszok támadásba lendülnek bizonyos területeken. Nem tudjuk pontosan, hol és hogyan fogják ezt tenni, de azt szeretnénk, hogy az ukránok meg tudják védeni magukat

    – mondta Kirby.

  • Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter május 8-án megerősítette, hogy országa már tíz MiG–29-es vadászrepülőgépet leszállított Ukrajnának – jelentette a Defence24 hírportál.

    Andrzej Duda lengyel elnök egy április 14-i sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Lengyelország „fokozatosan” ad át MiG–29-es vadászgépeket Ukrajnának.

    Április 13-án a szlovák védelmi minisztérium pedig megerősítette további 13 MiG–29-es vadászrepülőgép átadását Ukrajnának.

    Az ukrán kormány többször is felhívást intézett a nyugati szövetségesekhez, hogy biztosítsanak számukra modern vadászgépeket, azzal érvelve, hogy a légi fölény nélkül nem tudják legyőzni Oroszországot, írja a Kyiv Independent.

  • Ukrajna több régiójában is légiriadót rendeltek el hétfő este a lakosság értesítésére szolgáló hivatalos források szerint.

    Dnyipropetrovszk, Poltava, Szumi és Harkiv régiókban, illetve Donyeck és a zaporizzsjai terület Kijev által ellenőrzött részein is megszólaltak a szirénák. 

    Mindezek mellet a Zerkalo Nedeli ukrán hetilap Telegram-csatornáján arról számolt be, hogy Harkivban robbanások sorozata történt – írja a TASZSZ.

  • Magyarország területére május 8-án az ukrán–magyar határszakaszon 5006 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 4506 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 54 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. 

    Az ukrajnai háború elől május 8-án 27 ember, köztük 16 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • Az oroszok folytatják a kitelepítéseket Zaporizzsja városában.

    „Az oroszok úgynevezett evakuálást hirdettek. Május 7-e óta viszik ki az embereket. A jelentések szerint Tokmakban a legnagyobb a forgalom – innen félóránként közlekednek a buszok. A buszoknak csak egyharmadában voltak evakuált emberek, a többiben álruhás katonák is voltak” – mondta az Espresónak Alisza Sziszojeva, a Zaporizzsjai Kerületi Tanács képviselője.

    A képviselőnő megjegyezte, hogy már vannak információk a Berdjanszkba és Kirillovkába történő evakuálásról is – írja az Unian.

  • Az orosz Wagner-zsoldoscsoport vezetője szerint csapatai elkezdték megkapni a szükséges lőszert. Jevgenyij Prigozsin emellett arról is beszélt, hogy a kelet-ukrajnai Bahmut városában továbbra is rendkívül véres harcok zajlanak.

    Durva ütközetekre került sor, de azért méterről méterre haladunk előre

    közölte Jevgenyij Prigozsin a közösségi médiában közzétett hangüzenetében.

    „Az előzetes információk szerint végre kapunk lőszereket” – jegyezte meg. Ez rossz hír az ukrán erőknek, akik óriási energiákat fektetnek abba, hogy valahogy megtörjék a Wagner előrenyomulását.

  • Egy friss felmérés szerint az ukránok több mint 67 százaléka szerint az Oroszországgal folytatott háború csak ukrán győzelemmel érhet véget.

    A megkérdezett ukránok 82 százaléka szerint nincs különbség Vlagyimir Putyin orosz elnök és Adolf Hitler, a náci Németország vezetője között.

    Emellett az ukránok 40 százaléka úgy gondolja, hogy a Moszkva által ellenőrzött ukrán ortodox egyház segített Oroszországnak az Ukrajna elleni háborúban.

  • Az elmúlt napon az Ukrán Védelmi Erők Tavria irányában 16 ellenséges fegyvert és katonai felszerelést hatástalanítottak, és egy egész századnál is több orosz megszállót likvidáltak – közölte Olekszandr Tarnavszkij, a Tavriai Erők Operatív és Stratégiai Csoport parancsnoka.

    Mint mondta, az ellenség továbbra is arra összpontosítja fő erőfeszítéseit, hogy támadó akciókat hajtson végre Avdijivka és Marjinka irányában.

    Tarnavszkij szerint az oroszok 24 óra alatt 26 alkalommal támadták meg állásaikat, de nem jártak sikerrel, és visszavonultak.

    „Az ellenség harckocsik, többszörös rakétavetők és tüzérség segítségével lövi egységeink állásait és az érintkezési vonalat határoló településeket. A nap folyamán összesen 376 lövést regisztráltak Tavria irányában” – idézi a parancsnokot az Unian.

  • Ramzan Kadirov csecsen vezető – Vlagyimir Putyin orosz elnök hű szövetségese – egy méregdrága ingben pózolt, ami feltételezhetően nem állt szándékában, írja a Yahoo News.

    Kadirovot egy Louis Vuitton ingben látták pózolni. A közösségi média felhasználói hívták fel erre a figyelmet, miután tanulmányozták a Kreml barátját ábrázoló legújabb fotókat és videókat.

    A csecsen vezető valószínűleg összetévesztette a divatos ruhadarabot egy taktikai kabáttal a zöld szín és a bonyolult minta miatt.

    Anton Gerascsenko ukrán belügyminiszteri tanácsadó szerint az ilyen típusú Louis Vuitton ingek 2370 euróba (több mint 800 ezer forintba) kerülnek.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index keddi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok