Index Vakbarát Hírportál

Súlyos csapás érte az oroszokat a Krímben

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index pénteki hírösszefoglalója

Vége
K  AP20230517171

A legfontosabbak

Index
2023.05.19. 07:20
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A kijevi régió energiarendszerében keletkezett kár mintegy 1 milliárd hrivnyát tesz ki a szakértők szerint. Ruszlan Kravcsenko, a Kijevi Regionális Katonai Közigazgatás vezetője a Kárpáthír beszámolója szerint azt mondta, már megkezdték a fűtési szezonra való felkészülést. 

    De energiarendszerünk nagyon súlyos állapotban van. 2022 októbere óta 33 támadást hajtottak végre a régió energetikai létesítménye ellen. Ezért a szakértők számításai szerint a veszteségek csak a kijevi régióban mintegy 1 milliárd hrivnyát tesznek ki

    – mondta.

    Megjegyezte, hogy a háború és az ágyúzás folytatódik, így a károk növekedhetnek; jelenleg a régió energetikai infrastruktúrája átfogó helyreállításra és javításra szorul. Szerinte a télen elvégzett javítás átmeneti volt. Úgy véli, az idei tél nehezebb lehet, mint az előző.

    Az Ukrinform azt írja, Ukrajnának 3,4 milliárd dollárra van szüksége a következő fűtési szezonra való felkészüléshez, ez az összeg az áramtermelés helyreállítását és a szükséges erőforrások beszerzését egyaránt tartalmazza.

  • Legalább egy ember meghalt és kettő megsebesült az északkeleti Harkiv régióban található Cirkuni települést ért orosz csapás következtében csütörtök este – jelentette Oleh Szinyehubov, a terület kormányzója.

    A Telegramon közzétett nyilatkozatában Szinyehubov azt mondta, hogy orvosok érkeztek a helyszínre, és ellátták a sérülteket. A jelentések szerint közvetlenül egy lakóépületet ért találat – írja a Sky News.

  • Két ember meghalt, egy harmadik pedig megsebesült az Ukrán Fegyveres Erők által, a belgorodi régióban található Nyizsnyi Berezovo faluban végzett támadás során –jelentette be a megszállt térség Kreml által megbízott kormányzója, Vjacseszlav Gladkov.

    A kormányzó szerint az Ukrán Fegyveres Erők civilekre támadtak, amikor a kertben éppen burgonyát ültettek – írja a TASZSZ.

  • Igor Girkin, az orosz hadsereg korábbi tisztje (aki napjainkban hadibloggerként követi és kommentálja a háborút) kulcsfontosságú szerepet töltött be a Krím félsziget annektálásában. Most egy videóban éles kritikát fogalmazott meg Vlagyimir Putyin elnökkel szemben.

    Az Unian hírügynökség szerint azt mondta, hogy a „különleges katonai művelet” alkalmatlan arra, hogy megtartsák a megszállt területeket Ukrajnában. Girkin egy rokkant emberhez hasonlította Putyint, mondván, hogy lassan a Kremlt is átadja az ukrán erőknek. Egész konkrétan úgy fogalmazott: 

    Idővel még a Kremlt sem tudjuk megtartani. Bocsánat, de a Kremlt lőtték, és nem reagáltunk rá. Ha még ez sem kényszerítette az elnököt, mint legfőbb főparancsnokot, hogy teljesítse alkotmányosan előírt feladatait, akkor mit mondhatunk más ügyekről.

    Igor Girkin fejére egyébiránt tavaly ősszel vérdíjat tűztek ki az ukránok. 

  • „Biztosan felszabadítjuk a Krímet” – mondta Volodomir Zelenszkij ukrán elnök, a krími tatárok a szovjet időkben történt tömeges deportálásának évfordulója alkalmából Kijevben tartott megemlékezésen. Zelenszkij arról is beszélt, hogy folytatják a munkát a Krím felszabadítása érdekében.

    Készülünk a Krím visszafoglalására. Aláírtam a Krím és Szevasztopol reintegrációjával és visszafoglalásával foglalkozó tanácsadó testületről szóló rendeletet

     – mondta Zelenszkij Sky News szerint. A portál emlékeztetett arra is: ukrán tisztviselők többször is elmondták, hogy a félsziget Oroszországtól való visszaszerzése az egyik legfontosabb céljuk.

  • Volodomir Zelenszkij a kulcsfontosságú frontparancsnokokkal tartott megbeszélést, a vezérkar és a hírszerzés vezetőivel karöltve. Az ukrán elnök szerint nagyon tartalmas megbeszélés volt – írja az Ukrajinszka Pravda.

    A védelmi dandárok nagyszerű munkát végeztek, teljesítették a fő stratégiai feladatokat, részleteket egyelőre nem árulhatok el. A támadó dandárok és a légierő is jól teljesít, készülünk 

    – mondta az ukrán elnök.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index pénteki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései az alábbiak voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok