Index Vakbarát Hírportál

Történelmi nagyságú győzelemről beszélnek az oroszok

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index vasárnapi hírösszefoglalója

Index
2023.05.21. 09:40
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka súlyosan megsérült, és több komoly műtéten is átesett – írta a Joker DNR nevű hacker a Telegram-csatornáján az mk.ru beszámolója szerint. 

    Szerinte az ukrán propaganda a közelmúltban régi fotókat tett közzé Zaluzsnijról, aki állítólag nemrég Cipruson nyaralt, egy drága üdülőhelyen. 

    Tudomásom szerint Zaluzsnij május elején súlyosan megsebesült az ukrán hadsereg főhadiszállása elleni rakétatámadásban, a dnyipropetrovszki területen lévő Pavlograd közelében. Több súlyos műtéten is átesett. Ha ezt túléli, biztosan nem lesz képes megfelelően irányítani a hadsereget

    – fogalmazott.

    A hacker szerint Kijev nyugati pártfogói nem engedik, hogy a kijevi hatóságok terjesszék ezt az információt, ugyanis az negatívan érintené az ukrán csapatokat. 

    Mindenki tudja, hogy nélküle egyáltalán nincs esélye az ukrán hadseregnek a sikerre, és bármilyen offenzíva tömeges öngyilkosság lenne

    – írta a hacker.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látszólag megerősítette Bahmut elvesztését – írja a Der Spiegel.

    Az ukrán elnök a hirosimai G7-csúcstalálkozón arra a kérdésre, hogy a város még mindig Kijev ellenőrzése alatt áll-e, azt válaszolta:

    Nem hiszem.

    Zelenszkij hozzátette, hogy a város teljesen elpusztult. „Bahmut ma már csak a szívünkben él” – mondta. „Semmi sem maradt ezen a helyen” – tette hozzá.

  • A donyecki régióban egy ember meghalt, nyolc másik pedig megsebesült az elmúlt 24 órában az orosz ágyúzás következtében.

    Herszon régióban két ember meghalt, két másik pedig megsebesült – jelentette az ukrán média, hivatalos forrásokra hivatkozva.

  • Ukrajna hamarosan beveti az orosz haditengerészet ellen a Toloka TLK–150 robot-tengeralattjárót, az első olyan víz alatti drónt, amelyet teljes egészében Ukrajnában terveztek és gyártottak – írja a The Telegraph.

    Haditengerészeti elemzők szerint ez egy jelentős technológiai fejlesztést jelent Ukrajna számára. „Oroszországnak új problémája van a Fekete-tengeren” – mondta HI Sutton elemző, aki a Toloka TLK–150-et „lődörgő torpedónak” nevezte.

    A toloka egy orosz és ukrán nyelvű szó. Jelentése: egy olyan spontán közösségi projekt, amelynek célja a közjó szolgálata. A pilóta nélküli felszíni járművekkel ellentétben a 2,4 méter hosszú, keskeny Toloka TLK–150 a vízfelszín alatt siklik, így nehezebb észrevenni és elfogni. 

    Az elemző szerint a Toloka TLK–150 rövidebb hatótávolságú és lassabb, mint a felszíni tengeri drónok, mégis előnyhöz juttathatja az ukrán haditengerészetet Oroszországgal szemben.

  • Magyarország területére szombaton az ukrán–magyar határszakaszon 6271 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5989 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 64 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2023. május 20-án Budapestre vonattal nem érkezett senki – számolt be az Országos Rendőr-főkapitányság.

  • A Russia 1 csatorna műsorvezetője, Vlagyimir Szolovjov aljasnak, undorítónak  és hisztérikusnak nevezte Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt – írja a Newsweek.

    Szolovjov a műsorban párbajozni is kihívta az ukrán elnököt:

    Találkozzunk, mint férfi a férfival. Nálam a pisztolyom, nálad a tiéd, csináljuk!

    – mondta.

    Ezután Zelenszkijt és Kirilo Budanovot, az ukrán katonai hírszerzés főnökét gyáváknak nevezte.

    A hősök soha nem halnak meg, ők halhatatlanok, de ti, senkik, hamuvá lesztek  – mondta az orosz műsorvezető.

  • Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner-zsoldoscsoport vezetőjének állítása, miszerint az inváziós erők elfoglalták Bahmutot, arra irányult, hogy elterelje a figyelmet Volodimir Zelenszkij sikeres külföldi útjáról – mondta Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója.

    Nem ez az első alkalom, hogy Prigozsin azt mondja: »mindent elfoglaltunk, és mi dominálunk«

    – mondta Podoljak egy televíziós interjúban.

    Podoljak szerint Bahmut fel lesz szabadítva, és megkérdőjelezte, hogy Oroszország hogyan fog talpra állni, miután rengeteg veszteség érte a város ostroma közben.

  • Olaszország is csatlakozhat ahhoz a nemzetközi projekthez, amelynek keretein belül ukrán pilótákat képeznének ki modern vadászgépekre. Az F–16-os vadászgépek átadásáról azonban nincs szó, mivel Olaszország nem rendelkezik velük – írja az Ukrajniszka Pravda.

    Giorgia Meloni olasz miniszterelnök erről a G7 csoport hirosimai csúcstalálkozóján beszélt, ahol hangsúlyozta, hogy vadászgépeket nem tudnak adni, de az ukrán pilóták kiképzése szóba jöhet. Döntés erről azonban még nem született.

    A lap ismerteti, hogy az olasz légierő Eurofighter Typhoon vadászgépekkel és AMX International könnyű támadó repülőgépekkel rendelkezik.

    Korábban Olaszország azt közölte, hogy tárgyalja annak lehetőségét, hogy saját vadászgépeket adjon Ukrajnának, de erre csak akkor hajlandó, ha más országok megteszik az első lépést.

  • A védelmi minisztérium cáfolta az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij állítólagos eltűnésével kapcsolatos orosz hamisításokat. A tábornok a helyén van, és teszi a dolgát – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    Az oroszok valótlanul azt állítják, hogy Valerij Fedorovics Zaluzsnyij főparancsnokunk eltűnt. Ez nem így van, a főparancsnok a helyén van, és teszi a dolgát. 

    – hangsúlyozta Hanna Maljar.

    A miniszterhelyettes szerint ezzel az oroszoknak az a célja, hogy demoralizálják az ukrán hadsereget.

    Maliar hozzátette, hogy az oroszok azért éppen most terjesztik ezt a dezinformációt, mert a feszültség a csúcspontján van Bahmutnál, amikor már néhány demoralizált ukrán katona is megkönnyíti az oroszok dolgát. 

    Valójában ezért van sok elhamarkodott jelentés Bahmut elfoglalásáról

    – pontosított a miniszterhelyettes.

  • Elon Musk még 2022 októberében a Twitteren megkérdezte Dmitrij Medvegyevet, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettesét, hogy

    Amúgy mi folyik Bahmutban?

    Medvegyev egészen most szombatig várt a válasszal: a tavalyi bejegyzésre adott reakcióként ugyanis meginvitálta a SpaceX vezetőjét, nézze meg a saját szemével, hogy mi is folyik a városban.

     Elon Musk, Bahmutról kérdeztél… Gyere, és nézd meg magad!

    – írta az elnökhelyettes.

    Az időzítés nem véletlen. Mint beszámoltunk róla, az utóbbi időben Bahmut városa vált az orosz csapatok egyik első számú célpontjává, május 20-án pedig a Wagner-csoport vezetője kijelentette, hogy elfoglalták a várost.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök gratulált a Wagner harcosainak és az orosz fegyveres erőknek Bahmut felszabadításához – számolt be a Kreml sajtószolgálata.

    Mindazok, akik részt vettek a város felszabadításában, állami kitüntetést kapnak

    – jegyezte meg a Kreml.

    Korábban az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy Bahmut felszabadítása a Déli Erők Csoportja tüzérséggel és légierővel támogatott Wagner-rohamegységek offenzívájának eredményeként fejeződött be.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései az alábbiak voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok