Index Vakbarát Hírportál

Bahmutnál lendült ellentámadásba az ukrán hadsereg

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index hétfői hírösszefoglalója

Index
2023.06.05. 10:54
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Olekszandr Kamisin, a stratégiai iparágak minisztere közölte, hogy a kijevi óvóhelyek helyzete kritikus, mivel azok fele nem áll készen az emberek befogadására – írja az Ukrajniszka Pravda.

    A miniszter a Telegram-oldalán közölte, hogy eddig a kijevi óvóhelyek egyharmadát ellenőrizték le, ami összesen 1849 létesítmény. Ezek közül 596 nem áll készen a használatra, további 242 óvóhelyet pedig nem lehetett megnyitni.

    Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko emlékeztetett, hogy tavaly és idén összesen 1,2 milliárd hrvinyát utaltak ki a járásoknak óvóhelyek építésére, amelynek az ellenőrzése jelenleg is folyamatban van.

  • Nagyszabású információs és pszichológiai hadműveletre készül az orosz hadsereg, amiben az ukrán ellentámadást használja fel a lakosság demoralizálására – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    A beszámoló szerint az orosz védelmi minisztérium már be is jelentette a hadművelet elindítását. E szerint Oroszország a közösségi oldalakon és a Telegram-csatornákon keresztül elkezdi terjeszteni az előre elkészített fényképeket és videókat, amelyek az ukrán hadsereg veszteségeit mutatják majd be. Konkrétan lezuhant felszereléseket, halottakat és hadifoglyokat fognak mutatni ezeken a felvételeken.

    Az ukrán közvélemény félrevezetése érdekében az ukrán ellentámadás sikertelen hadműveleteiről fog beszámolni, még akkor is, ha valójában nem is lesz ilyen.

  • Múlt héten Oroszország megtámadta a Donyecki területen fekvő Toretszket. Két ember halt meg a romok alatt. A támadást követően önkéntesek csodával határos módon kiástak egy embert a romok alól, megmentve ezzel az életét. A mentést videóra vették, a felvételt pedig egész Ukrajnában sugározták.

    Andriy Kireya és Stepan Muzychuk önkéntesek egy televíziós adásban számoltak be az eseményekről.

    Egyikőjük elmondta, hogy orvosi tanfolyamokat végeztek, de az ilyen pillanatokban minden ki tud menni az ember fejéből.

    Az ember egy ilyen pillanatban nem tudja, mit tegyen, így hát mindent megtesz, ami tőle telik. Aztán valahogy minden összejön

    – mondta a másik férfi.

  • Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara közösségi oldalán arról ír, hogy csak az elmúlt nap folyamán az ukrán védők 410 megszállót, 11 páncélozott harckocsit, 12 ellenséges tüzérségi rendszert és 11 harckocsit semmisítettek meg.

    Az Ukrajinszka Pravda által észrevett információ szerint az ellenséges harci veszteségeket a háború kezdetétől mostanáig tartó időszakban a következőre becsülik. Szám szerint ezek a következők:

    • személyi állomány – mintegy 210 350 fő
    • harckocsik – 3848 db
    • páncélozott harcjárművek – 7523 db
    • tüzérségi rendszerek – 3567 egység
    • MLRS – 584 db
    • légvédelmi rendszerek – 349 egység
    • repülőgépek – 313 egység
    • helikopterek – 298 db
    • operatív és taktikai szintű UAV-k – 3189 db
    • cirkálórakéták – 1136 db
    • hajók/hajók – 18 db
    • különleges felszerelések – 484 egység
  • Oroszország több mint 300 légi rakétát indított májusban Ukrajna ellen a brit védelmi minisztérium friss hírszerzési jelentése szerint. A jelentés szerint Moszkva valószínűleg azért indít ennyi rakétát, hogy Ukrajnát arra kényszerítse, hogy kilője az értékes, fejlett légvédelmi rakétakészleteit.

    Oroszország azonban vélhetően nem lesz sikeres az ukrán fegyverek kimerítésében. Ugyanis Ukrajna már az orosz rakéták legalább 90 százalékát semlegesítette régebbi és olcsóbb légvédelmi fegyverekkel és elektronikus zavarással.

    A brit védelmi minisztérium azt is hozzátette, hogy Oroszország valószínűleg jóval a frontvonal mögött próbált csapást mérni az ukrán erőkre. Azonban továbbra is nagyon hatástalan az ilyen dinamikus célpontok nagy távolságról történő eltalálásában a rossz célzás miatt – áll a jelentésben.

  • Két drón csapódott egy autópályának az oroszországi Kaluga régióban hétfőn kora reggel – közölte Vlagyiszlav Sapsha, a régió kormányzója. 

    A Telegramon közzétett bejegyzésében azt közölte, hogy a drónok Moszkvától mintegy 300 kilométerre zuhantak le. Elmondta, hogy nem történt robbanás, a területet lezárták. 

    Múlt héten Oroszország azt állította, hogy Ukrajna drónokkal támadta Moszkva gazdag negyedeit, Kijev azonban ezt tagadta – számolt be a Sky News.

  • Az EU által Ukrajnának nyújtott katonai segély mértéke elérte a 12 milliárd eurót – közölte Matti Maasikas észt diplomata, az Európai Unió ukrajnai küldöttségének vezetője.

    Pontosította, hogy ez a fegyverszállítások mellett a kiképzési költségeket is tartalmazza. Az EU az év végéig 30 ezer ukrán katonát képez ki, és egy éven belül 1 millió tüzérségi lövedék vásárlását tervezi – tette hozzá.

  • A Kreml nem tudja, hogyan reagáljon a belgorodi terület határ menti részein kialakult konfliktusra – írja az amerikai hadtudományi intézet (ISW) a legfrissebb jelentésében.

    A jelentés szerint az ellentmondásos orosz válaszok és a belgorodi régióban végrehajtott rajtaütésről szóló jelentések továbbra is azt jelzik, hogy az orosz vezetés még nem döntötte el, hogyan reagáljon ezekre a határokon átnyúló támadásokra.

    Az ISW szerint Oroszország válasza nagyrészt a tájékoztatásra összpontosított, és semmi nem utal arra, hogy az orosz vezetés szélesebb körű politikát alakított volna ki az ország határ menti területeire irányuló további korlátozott támadások megakadályozására.

    Az sem világos, hogy a hatóságok terveznek-e evakuálással válaszolni ezekre a tevékenységekre – áll a jelentésben.

  • Irán tavaly szeptemberben nagy mennyiségű lőszert adott el Oroszországnak – derült ki egy, a Sky News birtokába jutott fegyverszerződés dokumentációjából. A lap szerint, ha a szerződés hiteles, akkor ez az első kézzelfogható bizonyíték arra, hogy Irán lőszert adott el Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz.

    A 16 oldalas, 2022. szeptember 14-én keltezett dokumentum különböző méretű tüzérségi, harckocsilövedékek és rakéták mintáiról szól, valamivel több mint 1 millió dollár (345 millió forint) értékben.

    A dokumentum mellett egy ötoldalas kapcsolódó szerződés is előkerült, amely egy T72-es harckocsi csöveire és egy Howitzer tüzérségi löveg csöveire, valamint lőszerlövedékekre vonatkozik. Ez az üzlet körülbelül 740 000 dollár (255 millió forint) értékű volt.

  • Oroszország olajtermelési kvótája 2024-ben napi 650 000 hordóval csökken – erről az OPEC+-országok bécsi ülésén született döntés.

    Ugyanakkor Oroszország nem mond le arról az önként vállalt kötelezettségéről, hogy napi 500 ezer hordóval kevesebb olajat termel a kvótánál – közölte Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes.

    A várakozások szerint 2024-ben Oroszország napi kvótája 10 478 000 hordóról 9 328 000 hordóra csökken.

    Ugyanakkor a legnagyobb OPEC-ország, Szaúd-Arábia kvótája 2024-re változatlan marad (10 478 ezer hordó).

    Általánosságban az OPEC+-országok megállapodtak abban, hogy jövőre mintegy napi 1,5 millió hordóval csökkentik az olajtermelés szintjét, az egyes országok által vállalt önkéntes csökkentési kötelezettségek figyelembevétele nélkül. A csökkentések célja, hogy megállítsák az olajárak világpiaci esését – írja az Ukrajinszka Pravda hírportál.

  • Oroszország azt állítja, erői meghiúsítottak egy nagyobb ukrán offenzívát a front öt pontján a dél-ukrajnai Donyeck térségében, emellett több száz ukrán katonát öltek meg – írja a Sky News.

    A támadással kapcsolatban azonban nem volt világos, hogy a támadás a beígért ukrán ellentámadás kezdete volt-e, amelynek célja az orosz erők által tavaly elfoglalt területek visszafoglalása, vagy kisebb stratégiai célt szolgált.

    Az ukrán védelmi minisztérium és a hadsereg egyelőre nem reagált Moszkva állításaira. Vasárnap Kijev „csendre” szólított fel a régóta várt ellentámadás előtt, és egy videó is kikerült az internetre, amelyen ukrán katonákat lehetett látni, amint ujjukat az ajkukhoz emelik.

    Az orosz védelmi minisztérium szerint Ukrajna hat gépesített és két harckocsizászlóaljjal támadott Donyeck déli részén. Az orosz erők 250 ukrán katonát öltek meg és 16 harckocsit, gyalogsági harcjárművet és 21 páncélozott harcjárművet semmisítettek meg.

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint Magyarország területét a 2023. június 4-én eltelt 24 órában 5457 fő lépte át az ukrán–magyar határszakaszon. A román–magyar határszakaszon belépők közül 6332 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 59 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

    Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – adta hírül az MTI.

  • Kijev az Oroszország ellen készülődő ellentámadásokat övező műveleti csendre szólított fel egy új videóval, amiben fegyveres, maszkos katonák ujjukat az ajkukhoz szorítják. A háttérben lövések és robbanások tompa zaja hallatszik – írja a Daily Mail.

    A videó végén felszálló F–16-os vadászrepülőgépek láthatók, melyekre Ukrajna régóta próbál szert tenni nyugati támogatóik révén, hogy tovább erősítse légvédelmét.

    A csendre intő videó azért készülhetett el, mert – mint korábban beszámoltunk róla – az utóbbi időben többször is előfordult, hogy ukrán civilek felvételeket osztottak meg a közösségi médiában a légvédelmi rendszerekről.

    Az ukrán hatóságok keményen felléptek az óvatlan polgárok ellen, mivel tartanak tőle, hogy olyan hadititoknak minősülő információk kerülnek az oroszok birtokába, melyekből következtetni lehet az ukrán ellentámadás előkészületeinek állására és a támadás időpontjára.

  • Belső front épül Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellen kormánya alkalmatlansága és kudarcai miatt – jelentette ki YouTube-csatornáján Oleg Szoszkin, Leonyid Kucsma volt ukrán elnök egykori tanácsadója.

    Belső front épül Zelenszkij ellen, mert már mindenkinek elege van belőle

    – állítja.

    Szoszkin szerint Ukrajnában egyre nagyobb az elégedetlenség Zelenszkij uralmával szemben az ukrán fegyveresek kudarcai és kormányának alkalmatlansága miatt. Úgy véli, az ukrán vezető a kijevi polgármesterrel, Vitalij Klicskóval kerülhet összeütközésbe az országban folyó hatalmi harcban.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kezdődik az Index élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb hírei az alábbiak voltak:

    Tartsanak velünk ma is!

Rovatok