Index Vakbarát Hírportál

Ők állhatnak a katasztrofális gátrobbantás mögött

2023. június 6., kedd 17:20

Kedd hajnalban felrobbantották a dél-ukrajnai Nova Kahovkában található gátat, aminek súlyos természeti katasztrófa lett a következménye. Azóta az orosz és az ukrán fél is előállt a saját történetével azzal kapcsolatban, hogy kik állhatnak az akció mögött.

A robbantás következtében akár 80 települést is elönthet az árvíz, és cikkünk írásakor is zajlik az emberek menekítése az árvízveszély által sújtott területekről. Az eddigi fejleményeket ebben a cikkünkben foglaltuk össze.

Az orosz és az ukrán fél is a kezdetektől fogva a másikat vádolta meg az akció végrehajtásával. Azóta pedig nagyjából tisztázták is a narratívájukat azzal kapcsolatban, mi történt.

Az ukránok megnevezték az orosz egységet – és nem hivatalosan már a felelős parancsnokot is

Ukrán részről először nem hivatalos forrásból, egy Nikolaevsky Vanyok nevű hadibloggertől érkeztek információk arról, hogy kik hajthatták végre a robbantást.

Információink szerint a vízerőműnél történt robbantást az Orosz Föderáció 205. gépesített lövészdandára első zászlóaljának tagjai hajtották végre

– írták az oldalon reggel 07.47-kor, alig pár órával a történtek után. Mindez jó ideig csak egy lehetséges változatnak minősült, azonban nemrég az ukrán kormányzat egyik tisztviselője igazolta azt, hogy valóban ez az ő verziójuk a történteket illetően.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó ugyanis az Ukrajinszka Pravda szerint egy tévéinterjúban azt mondta, az ukrán katonai hírszerzés is arról számolt be, hogy a 205. lövészdandár lehet a felelős az akcióért. Ezzel Podoljak lényegében kormányzati szintre emelte az először nem hivatalos forrásban megjelent változatot.

Az Ukrajinszka Pravda a 205. lövészdandárral szembeni gyanút erősíti az is, hogy az egység már hónapok óta a kahovkai vízerőműnél állomásozott. A nem hivatalos ukrán források már ennél picit bővebben is írnak a történekről, 

egyesek ugyanis azt is tudni vélik, hogy konkrétan ki adta ki a parancsot a gát felrobbantására.

Ezek alapján a parancsot az alábbi képen is látható Oleg Makarevics orosz vezérezredes személyesen adta ki a gát felrobbantására. Ugyanakkor megjegyzendő, hogy ezt az információt ukrán kormányzati forrás még nem erősítette meg.

Makarevicset most egy orosz katonai egység, a Dnyeper-csoport parancsnokaként emlegetik a nem hivatalos csatornákon. A közelmúltban volt még egy jelentősebb szereplése a nyilvánosság előtt: április közepén személyesen Vlagyimir Putyinnal is találkozott az orosz elnök dél-ukrajnai látogatásakor.

Az ukrán fél korábban azt állította, hogy az oroszoknak azért lehetett érdeke a gát felrobbantása, mert az ukrán hadsereg offenzíváját próbálták meg lassítani ezzel. Ezenkívül azzal is érveltek, hogy a gát felrobbantásának az ukrán irányítás alatt álló területeken lesznek súlyosabb következményei. Továbbá azt is állították, hogy az oroszok már hónapokkal ezelőtt is a gát felrobbantására készülhettek (Nova Kahovka térségét még a háború legelején szállták meg az orosz csapatok). 

Az oroszok szerint az ukrán rakétatüzérség a felelős, Putyin szóvivőjének ez a magyarázata

Orosz részről a legelső állítás egy hivatalos tisztviselőtől (Nova Kahovka polgármesterétől) az volt, hogy nem is történt semmilyen támadás. Korábban cikkünkben beszámoltunk arról, hogy később a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség kezdte el terjeszteni azt a narratívát, hogy egy Vilha–M típusú rakéta-sorozatvető segítségével hajthattak végre tüzérségi támadást a gát ellen. Ez ukrán fejlesztésű eszköz, amely – a nagy robbanófeje által – masszív célpontok megsemmisítésére is alkalmas lehet, részletesen írtunk róla ebben a cikkünkben.

Az orosz állami sajtó híradásaiban azóta is rendre azt írják, hogy az ukránok a Vilhával bombázták szét a gátat – vagyis ez a narratíva is közelít ahhoz, hogy hivatalos szintre emelkedjen. Mindeközben Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt is elmondta, hogy szerintük az ukránok miért hajtották végre az akciót. Az orosz állami hírügynökség szerint úgy fogalmazott: 

Ez a szabotázs láthatólag kapcsolatban van azzal a ténnyel, hogy két napja elindult a nagyszabású ukrán offenzíva, de az ukrán fegyveres erők még mindig nem érték el a céljaikat. A támadó hadműveletek fuldokolnak.

Figyelemreméltó lehet az, hogy Peszkov a „szabotázs” szót használta, mert egy rakétatámadást általában nem ezzel a szóval szoktak leírni. Ennek fényében még az sincs kizárva, hogy az orosz kormányzati narratíva végül nem a rakétatámadás lesz. A szóvivő is elmondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek állandóan jelentenek arról, mi történik a Dnyepernél.

Orosz részről olyan híresztelések is napvilágot láttak, hogy a Vilha–M-mel az ukránok még nappal is lőtték a gátat. Erről egy videót is közzétettek, de ennek hitelességét egyelőre nem erősítették meg. Továbbá az orosz fél arra is hivatkozott, hogy az ukránok a Krím félsziget vízellátását megsemmisítésével már 2014 óta fenyegetőztek. 

A történtekről, és az incidens következményeiről megkérdeztük Bendarzsevszkij Antont, az Oeconomus szakmai igazgatóját, valamint Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértőt is.

Az ukrajnai háború fejleményeit kedden is percről percre közvetítjük ebben a cikkünkben

(Borítókép:  A Nova Kakhovka gát 2023. június 6-án. Fotó: Reuters)

Rovatok