Index Vakbarát Hírportál

Kegyelmet adott Lukasenka egy börtönbüntetésre ítélt orosz aktivistanőnek

2023. június 7., szerda 20:03

Elnöki kegyelemben részesült Fehéroroszországban a hatévi börtönbüntetésre ítélt Szofia Szapega. Az orosz állampolgárságú nőt 2021 májusában vették őrizetbe a minszki repülőtéren azzal a Raman Protaszeviccsel együtt, aki májusban szintén kegyelmet kapott Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnöktől.

A fehérorosz elnök megkegyelmezett Szofia Szapegának, és átadta Oroszországnak – közölte a RIA Novosztyt orosz hírügynökség szerdán.

Oleg Kozemjako, a Primorszkij terület kormányzója hivatalos Telegram-csatornáján jelentette be, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök aláírta azt a rendeletet, amelyben megkegyelmeztek Szofia Szapegának.

Mint írta, Lukasenka „atyai megértéssel reagált Szofia szüleinek kérésére”, így az orosz állampolgárságú nő „egyedülálló lehetőséget kapott, hogy új élet kezdhessen”. Hozzátette: biztosak benne, hogy Szofia levonta a következtetéseket a történetből.

Az elítélt, Szofia Szapega köszönetet mondott Lukasenkának, valamint második esélynek nevezte a döntést. Úgy véli, ez nemcsak neki, hanem a családja számára is ajándék.

Hat év helyett két évet töltött a börtönben Szofia Szapega

Ahogy az Index korábban megírta, Szapegát akkori párjával, a belarusz Raman Prataszeviccsel együtt vették őrizetbe 2021 májusában a belaruszok, miután leszállásra kényszerítették az őket szállító repülőgépet.

A nőt bűnösnek találták a társadalmi hovatartozáson alapuló társadalmi gyűlölet és viszály szítására irányuló, személyek egy csoportja által elkövetett, súlyos következményekkel járó szándékos cselekményekben, valamint személyes adatok jogellenes gyűjtésében és terjesztésében.

Szapegát hat év börtönbüntetésre ítélték korábban, amit a gomeli börtönben töltött le két évig.

A szülei régóta szerették volna, ha Oroszországban tölti ki a büntetését. 

Szofija Szapega 2022 júniusában elnöki kegyelemet kért Aljakszandr Lukasenkától, amit akkor még nem kapott meg. Az orosz nővel együtt letartóztatott Raman Prataszevics ellenzéki blogger idén májusban szintén kapott kegyelmet Lukasenkától.

Prataszevics letartóztatásának körülményei akkor nemzetközi felháborodást váltottak ki, ezért az Európai Unió szankciókat kezdeményezett Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezetővel szemben.

Rovatok