Index Vakbarát Hírportál

Az amerikaiak már tudhatják, hogy ki állhat a katasztrofális gátrobbantás mögött

2023. június 7., szerda 19:27

Nyugati tisztségviselők szerint az amerikai hírszerzés Oroszországot teszi felelőssé a dél-ukrajnai gát felrobbantásáért. John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője azonban a nyilvánosság előtt egyelőre óvatosan fogalmazott az esettel kapcsolatban.

Ahogyan arról már részletesen beszámoltunk, kedd hajnalban felrobbantották a dél-ukrajnai Noha Kahovkában található gátat. Az, hogy pontosan kik állnak az akció mögött, még mindig nem nyert hivatalos megerősítést. Az orosz és az ukrán fél egyaránt egymást vádolja.

Az NBC Newsnak nyilatkozó nyugati tisztségviselők szerint az amerikai hírszerzés a meglévő információk alapján Oroszországot teszik felelőssé a gát felrobbantásával. A portál információi szerint

a Biden-adminisztráció azon dolgozik, hogy az amerikai hírszerzés egyes iratait minél hamarabb feloldják a titkosítás alól, és megoszthassák a közvéleménnyel. 

Az NBC szerint a hírszerzők a robbantás pontos indítékát még vizsgálják, de az biztos, hogy a gát felrobbantása jelentős nehézségeket okoz az ukrán hadseregnek, hadászati és humanitárius problémákat egyaránt. John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője egy keddi sajtótájékoztatón már beszélt az esetről, de egyelőre óvatosan fogalmazott.

Az Egyesült Államok kormánya nem tudja egyértelműen megmondani, ki a felelős a gát felrobbantásáért

– mondta Kirby a Fehér Házban.

Azt is hozzátette: „Megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy kiértékeljük azokat a jelentéseket, amelyek arra mutatnak, hogy Oroszország volt a tettes”. Végül figyelmeztetett, hogy a gát átszakadása által kiváltott áradás katasztrofális lehet a helyi közösségek és a környezet számára, és pusztító hatással lehet Ukrajna energiabiztonságára nézve is. 

Az ukránoknak nem állt módjukban

Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója is megszólalt a kahovkai vízerőmű felrobbantásáról.

A szakember szerint az ukrán oldal, még ha akarta volna, akkor sem lett volna képes a gát felrobbantására.

Ez egy masszív szerkezet, rakétatalálatok következtében nem tud benne jelentős kár keletkezni. Erre ugye láttunk példát, mondjuk, az antonovi híd esetében

– írta Bendarzsevszkij Anton a közösségi oldalán, hozzátéve, hogy tavaly ősszel a gátat az oroszok a beszámolók szerint aláaknásították, hogy megakadályozzák az ukrán ellentámadásnál a potenciális átkelést. 

2022 novemberében a gátnál lévő híd egy részét fel is robbantották – igazolhatóan az oroszok –, hogy teljesen megsemmisítsék a másik oldalra átvezető utat – jegyezte meg.

A figurális nagy piros gomb az oroszok kezében volt, ahogy a gát feletti kontroll is. [...] Az időzítés elég kézenfekvő, tavaly ősszel már volt orosz fenyegetés a gát robbantására, sőt, egy részét az oroszok fel is robbantották. Illetve az is kérdés, hogy másfél hónappal előtte miért zárták el az oroszok a zsilipek egy részét (a gépház feletti kontroll náluk volt), hogy rekordszintre hozzák a gát mögötti vízmennyiséget

– tette fel a kérdést a szakértő, aki a minap az Indexnek is beszélt az esetről.

(Borítókép: Mentés Herszonban 2023. június 7-én. Fotó: Roman Hricina / MTI / AP)

Rovatok