Index Vakbarát Hírportál

Lehallgattak egy orosz beszélgetést az ukránok, ami fontos kérdést tisztáz

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index pénteki hírösszefoglalója

Index
2023.06.09. 09:02
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kirabolhatták az amerikai nagykövetség attaséját Kijevben – írja a vesti.ua.

    A portál azt írja, hogy a diplomata feljelentést tett a rendőrségen amiatt, hogy egy parkban kirabolták június 7-én éjjel. 

    Elvették tőle az IPhone 12-esét, valamint a pénztárcáját, bankkártyáját is.

    Az utóbbiról 400 dollárnak megfelelő összeget is leemeltek nem sokkal később. 

    A vesti.ua azonban egy rendőrségi forrásból úgy értesült, hogy valójában semmilyen rablásról nincs szó: a diplomata egyszerűen leitta magát június 7-én, és elhagyta a holmijait, a rendőrséghez pedig azért fordult, hogy egy biztosítás révén kártérítést kaphasson ezek után.

  • Greta Thunberg svéd környezetvédelmi aktivista azt kéri, hogy vonják felelősségre Oroszországot, mert szerinte az inváziós erők lerombolták a kahovkai gátat.

    „Ez az ökocídium folytatása Oroszország indokolatlan ukrajnai inváziójának, és egy újabb atrocitás, amely miatt a világ nem találja a szavakat: Oroszországot felelősségre kell vonni a bűneiért” – írta Greta a Twitter-fiókján.

  • Az umáni, csütörtök esti rakétatámadás után péntek hajnalban is sor került további rakéta- és dróntámadásokra Ukrajna ellen.

    Az Ukrajinszka Pravda szerint éjjel az összes ukrajnai régióban légiriadót rendeltek el, és néhány helyen csak hajnal 4 óra után vonták vissza a riasztást.

    A lap  szerint rakéták csapódtak be Umán mellett a Zsitomiri területen, ahol egy ember életét vesztette, több ember megsérült, és legalább 6 lakóházban károk keletkeztek. Mint  írták , az éjjel összesen 6 cirkálórakétával és 16 drónnal támadták Ukrajnát az oroszok.

  • A világnak meg kell akadályoznia Oroszországot abban, hogy megvalósítsa katonai céljait Ukrajnában – mondta Novák Katalin a Neue Zürcher Zeitungnak adott interjúban a napi.hu szerint. A köztársasági elnök arról is beszélt mindemellett: ellenzi, hogy Magyarország fegyverrel segítse Kijevet, és hatástalannak tartja a szankciókat is. 

    Ukrajna szuverén ország, amelyet szomszédja megtámadott, és most mindent megtesz állampolgárai védelmében. Az ukránok maguk harcolnak, de ebben sok ország támogatja őket. Ez természetesen kihat a katonai erőfeszítésekre is

    – mondta a magyar államfő.

    Hozzátette viszont, hogy szerinte a katonai segítség a háború további eszkalációjához vezethet, az ukránoknak és ukrán menekülteknek nyújtott humanitárius segélyeket viszont támogatja. 

    A szankciókkal kapcsolatban Novák Katalin elismerte: Magyarország minden korábbi, Oroszországgal szembeni uniós szankciócsomagot támogatott, azonban szerinte ezeknek az egyes európai tagállamokra gyakorolt hatását is figyelembe kell venni.

    A szankcióknak van hatása, de nagyobb kárt okoztak nekünk, mint Oroszországnak. Ezt nem lehet megengedni. Sokkal jobban oda kellene figyelni erre, ahelyett, hogy csak Oroszország megbüntetésére koncentrálnánk

    – vélekedett.

  • A Pentagon pénteken fog bejelenteni egy újabb, Ukrajnának szánt katonai segélycsomagot – értesült a Bloomberg hírügynökség.

    A csomagban többek közt légvédelmi rakétarendszerek és az azok működtetéséhez szükséges lőszerek szerepelnek.

    A Bloomberg megjegyezte: a bejelentésre azzal egy időben kerül sor, hogy megindulhatott Ukrajna ellentámadása.

  • Az orosz légvédelmi rendszerek lelőttek két légi célpontot, amelyek Belgorod felé közeledtek – közölte Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója.

    Az előzetes jelentések szerint nincsenek áldozatok. A repeszek megrongálták egy magán lakóépület tetejét és autókat

    – írta. A régió vezetője szerint a katasztrófavédelmi szervek a helyszínre érkeztek, és házról házra járva átvizsgálják a környéket.

  • Június 8-án este az orosz csapatok rakétatámadást intéztek a cserkaszi terület Uman körzetében, ahol nyolc ember megsebesült – írta Telegram-csatornáján Ihor Taburec, a Cserkaszi régió kormányzója.

    Az Ukrajinszka Pravda beszámolója szerint egy ipari létesítményt és egy autómosót ért találat. A második esetben a becsapódás következtében tűz ütött ki.

    Előzetesen nyolc sérültről számoltak be, közülük ketten súlyos sérüléseket szenvedtek.

  • Elérte az ötezret a Herszon régió elárasztott területeiről evakuált emberek száma – közölte Vlagyimir Szaldo, Herszon megye orosz ellenőrzés alatt álló részének megbízott kormányzója csütörtökön Telegram-csatornáján.

    Mostanra a Herszon megye Nova Kahovhka, Oleski és Holi Prisztan városi körzetének elárasztott területeiről evakuáltak száma ötezer főre nőtt, köztük 178 gyermek és 62 mozgáskorlátozott személy van. Pillanatnyilag az összes kitelepített közül mintegy ezer ember tartózkodik ideiglenes szálláshelyeken

    – írta Szaldo.

    A kormányzó szerint 62 embert szállítottak kórházba a kahovkai vízerőmű pusztulása nyomán. Szaldo telefonon tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a mentésről. A helyszínen a Kreml részéről Szergej Kirijenko, az elnöki hivatal vezetőjének első helyettese irányította a munkálatokat.

    Vlagyimir Rogov, a több mint 70 százalékban elcsatolt Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja fotóval illusztrált Telegram-bejegyezésben közölte, hogy a kahovkai víztározó szélessége 150 méterrel csökkent.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök globális környezetvédelmi aktivisták, véleményformálók és nemzetközi szakértők előtt beszélt a kahovkai vízerőmű oroszok általi támadásának következményeiről. Az elnök szerint már most ezrekben mérhető azoknak az ökoszisztémáknak a száma, amelyeket „ez a terrortámadás” tönkretett vagy a kihalás szélére sodort.

    Az ukrán államfő hangsúlyozta, hogy szándékos bűncselekményről van szó:

    Sok kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy mi történt. De a megszállt területen történt. Tavaly figyelmeztettünk arra, hogy a megszállók aláaknázzák a gátat és az állomás egyéb építményeit. Az orosz csapatok most azokat a területeket lövik, ahol az evakuálás folyik. Nyilvánvaló, hogy Oroszország érdekelt a katasztrófában.

    Felszólított, hogy terjesszük az igazságot erről az orosz környezetpusztításról.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index pénteki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb hírei az alábbiak voltak:

    Tartsanak velünk ma is, hogy elsőként értesüljenek a legfontosabb eseményekről!

Rovatok