Index Vakbarát Hírportál

Politico: Áldozatként akar visszatérni az EP-be a korrupcióval vádolt Eva Kaili

2023. június 14., szerda 18:17

Hat hónappal azután, hogy a belga rendőrség vádat emelt a görög EP-képviselő ellen a Katargate néven elhíresült ügy miatt, Eva Kaili most azt tervezi, hogy visszatér a politikai életbe. Mindezt úgy, hogy újrapozicionálja magát, mint aki az embertelen igazságszolgáltatási rendszer és összeesküvés-elméletek áldozatává vált.

A Politico elemzése szerint a görög EP-képviselő szokatlan összeesküvés-elméleteket kezdett terjeszteni a médiában arról, hogy miért tartóztatták le a Katargate néven elhíresült, decemberben kirobbant politikai botrányban.

A még mindig folyamatban lévő nyomozás szerint Katar és Marokkó pénzzel próbált befolyást szerezni az Európai Parlamentben.

Európai rendőrség híján a belga hatóságok indítottak vizsgálatot még tavaly júliusban, majd az olasz és görög rendőrséggel együttműködve december elején szinte egyidejűleg több rajtaütésben összesen másfél millió eurót foglaltak le.

Már az első napon, december 9-én hat embert vettek őrizetbe – köztük Eva Kailit, az Európai Parlament tizennégy alelnökének egyikét.

A belga EP-képviselő szerint azért vették éppen őt célba, mert tagja volt egy kémprogramokkal foglalkozó bizottságnak. Míg más nyilatkozataiban az igazságszolgáltatás visszásságairól és a börtönviszonyokról panaszkodott.

A lap beszámolója szerint a politikus szabadlábra helyezésének feltételei között szerepelt az is, hogy nem tehet sajtónyilatkozatokat, Kaili június elején mégis interjúkat adott. Ekkor ügyvédei azt mondták, azok még a feltételek megszabása előtt készültek.

Mint írják, a görög képviselő sajtónyilatkozatait arra használja fel, hogy az Európai Parlament integritásának lelkes védelmezőjeként tüntesse fel magát, úgy, mint akinek a hírnevét a Katargate-ügy teljesen tönkretette.

Eva Kaili már korábban hangoztatta, hogy vissza akarja kapni az állását az Európai Parlamentben,  visszatérését pedig nagy várakozás övezte.

A görög képviselő ügyvédei nagyjából két hónappal azután, hogy Kaili házi őrizetbe került, azt közölték, hogy ügyfelük külön engedélyt kapott a hatóságoktól, hogy Strasbourgba utazhasson a parlament e heti ülésére, ő azonban ennek ellenére sem jelent meg.

Rovatok