Index Vakbarát Hírportál

Katar-gate: kiengedték a börtönből a korrupciós botrány főszereplőjét

2023. április 12., szerda 18:44

Eva Kaili görög európai parlamenti képviselő, a Kater-gate néven elhíresült korrupciós botrány központi figurája szerdán szabadult a börtönből – több mint négy hónap után.

Kaili mostantól házi őrizetben lesz, nyomkövető karkötővel a csuklóján – számolt be ügyvédje, Sven Mary az Euronewsnak. Az információt a belga szövetségi ügyészség is megerősítette.

A hirtelen jött döntés érdekessége, hogy egy nappal azelőtt született, hogy Kailinak csütörtök reggel jelenése lesz a bíróságon.

A volt EP-alelnök ezután rendszeres meghallgatásokon vesz részt, ezek alapján döntenek arról, hogy meghosszabbítsák vagy visszavonják a folyamatos megfigyelést.

Minden egy házkutatással kezdődött

Eva Kailit 2022. december 10-én tartóztatták le, miután a brüsszeli Központi Korrupcióellenes Hivatal ügynökei számos házkutatást végeztek, és több magas pozícióban lévő személyt letartóztattak korrupció gyanújával.

A rajtaütés során hatszázezer eurónyi (250 millió) forintnyi készpénzt, továbbá számítógépeket és mobiltelefonokat foglaltak le.

Az ügyészségi közlemény így írta le a razzia előzményeit:

„A szövetségi igazságügyi rendőrség nyomozói már hónapok óta gyanúsítanak egy Öböl menti országot azzal, hogy befolyásolja az Európai Parlament gazdasági és politikai döntéseit úgy, hogy nagy pénzösszegeket fizet, vagy nagy értékű ajándékokat ajánl fel az Európai Parlamentben jelentős politikai és/vagy stratégiai pozíciót betöltő harmadik személyeknek” – idézte az ügyészségi közleményt a Politico.

A vádemelés bűnszervezetben való részvételről, pénzmosásról és korrupcióról szólt. Eva Kailit a következő napokban vizsgálati fogságba helyeztékvisszavonták megbízatását, és befagyasztották a vagyonát.

Az Európai Parlament vezető tisztségviselői az Európai Unió évtizedek óta legsúlyosabb korrupciós botrányaként emlegetett üggyel kapcsolatban 10 pontos tervet javasoltak a korrupció kezelésére.

A helyzet fokozódik

A botrány tovább súlyosbodott, amikor az exképviselő férje beismerő vallomást tett, melyben elárulta, hogy a titkos bűnszervezetük nemcsak a katariak, hanem a marokkóiak érdekét is szolgálta a kenőpénzért cserébe. Emellett azt állította, hogy a bűncselekmény tervei a korábbi európai parlamenti képviselő, Pier Antonio Panzeri nevéhez köthetők, akit szintén letartóztatásba helyeztek.

Eva Kaili december 22-én ártatlannak vallotta magát, és szabadon bocsátását kérte a brüsszeli bíróság meghallgatásán, de még az ügyvédje szerint sem voltak jók az esélyei.

2023. január 3-án aztán a Kater-gate tovább eszkalálódott, amikor két újabb parlamenti képviselő mandátumát függesztették fel korrupció és pénzmosás vádjával.

Akkorra már egy teljes bűnszövetség rajzolódott ki a korrupciós botrány hátterében.

Európai képviselők, lobbisták, tisztviselők, sőt egyesek családtagjai is érintettek voltak a hatalmasra duzzadt ügyben, melyben Katar és Marokkó pénzzel próbált befolyást szerezni az Európai Parlamentben.

Eva Kaili kétes hírnevét tovább rombolta, amikor a Financial Times cikkének köszönhetően híre ment, hogy a volt alelnök úgy élt a letartóztatása előtt, „mint egy filmsztár”.

Újabb és újabb szálak

Január 2-án érkezett a hír, mely szerint további EP-képviselők – a belga Marc Tarabella és olasz frakciótársa, Andrea Cozzolino – mentelmi jogát függesztették fel a Katar-gate-ben való részvételük miatt. Cozzolino és Tarabella is házi őrizetbe került, utóbbi éppen szerdán.

És itt még mindig nincs vége a korrupt képviselők névsorának. Múlt hét csütörtökön egy brüsszeli bíróság elrendelte a szintén érintett Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista európai parlamenti (EP) képviselő házi őrizetbe helyezését, miután december 9-én letartóztatták.

Rovatok