Index Vakbarát Hírportál

A visszavonulást fontolgatja a szlovák elnök?

2023. június 16., péntek 13:41

Zuzana Caputová szlovák elnök már korábban is arról beszélt, hogy újraindulása nem automatikus. Még nincs pontos időpontja, mikor hozza meg a döntést indulásáról.

Annak ellenére, hogy jelenleg az egyik legnépszerűbb szlovák politikus, nem döntött még arról, hogy a jövő évi szlovák elnökválasztáson elindul-e a posztot jelenleg is betöltő Zuzana Caputová – számol be róla a szlovákiai Napunk.

Az elnökválasztásra 2024 márciusában kerül majd sor, ugyanakkor a lap információi szerint 2019-ben a jobbközép-liberális Progresszív Szlovákia által indított, egyébként független Caputová az utolsó pillanatig gondolkodik majd azon, hogy megmérettesse magát. Mint a cikk fogalmaz, bár nem zárható ki, hogy megváltoztatja álláspontját,

de egészen reális lehetőség, hogy végül nem indul.

Zuzana Caputová még május végén, egy interjúban beszélt arról, hogy a pozíció nagyon nehéz és kimerítő számára, és elődje, a szintén nem újrázó Andrej Kiskával egyetemben tíz hónappal a választás előtt szerette volna bejelenteni az indulási szándékát vagy az attól való elállást.

Újratervezés

Ugyanakkor a belpolitikai történések – az ügyvezető Heger-kormány bukása, majd egy hivatalnokkormány összeállítása, ami június 15-én végül nem kapott bizalmat a szlovák parlamenttől – felülírták a tervét.

Jelenleg nem tudni, hogy az államfő milyen tényezőket vesz figyelembe a döntése kapcsán, de az elmúlt hónapokban többször is utalt rá, hogy újraindulása nem automatikus. Ugyanakkor azt kifejtette, hogy az őt ért támadások nem befolyásolják a döntésében, pedig az elmúlt négy évben, illetve a 2019-es elnökválasztási kampányban is nagyon élesen támadta Robert Fico szociálpopulista Smerje – gyakran alaptalanul Soros György ügynökének nevezték Ficóék –,

2021 óta pedig folyamatos az ellene irányuló Smer-kampány, amely az ukrajnai háború kirobbanása óta még hevesebb retorikai elemekkel jár.

Ugyanakkor nemcsak Ficoék próbálják Caputová-ellenes nyilatkozatokkal mozgósítani és bővíteni szavazói körüket, hanem az elmúlt három év kormányzati munkáját lényegében ellehetetlenítő populista-liberális Igor Matovic is, amikor a köztársasági elnök nem támogatta a bukott miniszterelnök, majd pénzügyminiszter szakpolitikai terveit.

Ezzel egy időben a köztársasági elnök állítása szerint gyakran kap halálos fenyegetéseket, ahogy családtagjai is, míg a napi politikai harcok néha nemcsak őt, hanem modellnek készülő lányát is érintik.

Nem hajtja a tatár az elnököt

Egyébként Caputovának nem kell elsietni a döntését. A Napunk által megkérdezett szakértő szerint például

politikailag hasznos lehet a szeptember 30-i előrehozott parlamenti választásig való kivárás, hogy a mostani kampány során ne váljon célponttá, miközben ez idő alatt felmérheti ellenfeleit és potenciális vetélytársait.

Mint a lap megjegyzi, Caputová viszonylag népszerűnek számít a szlovákok körében: ugyan Ficóék lejáratókampánya során érezhetően csökkent a szlovákok bizalma irányába, de az egyes mérések szerint 40, más mérések szerint 44 százalékos bizalmi index még mindig magasabb, mint potenciális kihívóié.

Az Ipsos mérése szerint ugyanakkor a szlovákok mindössze 30 százaléka szavazna rá, közel 20 százaléknyian megfontolnák a rá való karikázást, viszont 43 százalékuk egyáltalán nem rá adná le a szavazatát.

Rovatok