Index Vakbarát Hírportál

Megfosztanák házelnöki pozíciójától a Család Vagyunk asszonyverő elnökét

2023. július 3., hétfő 09:52

Botrányba keveredett a konzervatív családmodellel kampányoló Boris Kollár. Arról szólnak a hírek, hogy 12 éve megverte akkori párját, amit a szlovák parlament házelnöke nem is tagad. Ugyanakkor a botrány azóta csak dagadt: a nő azzal vádolja, hogy Kollár a titkosszolgálattal is megfigyeltethette, sőt, más esetek is napvilágot láttak. Kollár szerint csak politikailag akarják lejáratni, és önszántából nem is hajlandó lemondani a sajtóhírek szerint 10 nőtől 12 gyerekkel rendelkező házelnök.

Kedden szavaz a Szlovák Nemzeti Tanács Boris Kollár házelnök, a jobboldali-populista Sme rodina (Család vagyunk) elnökéről, miután egykori partnere, Barbara Richterová azzal vádolta meg, hogy tizenkét évvel ezelőtt ájulásig verte egy vita során a konzervatív családképpel kampányoló politikus.

A hír kirobbanása után többen is arra szólították fel Kollárt, hogy mondjon le a parlament házelnöki pozíciójáról, azonban ő erre nem volt hajlandó, sőt:

az ügy kapcsán egy sajtótájékoztatón bizonygatta igazát, ahol kijelentette, hogy nyugodt lelkiismerettel megtenné ismét, mivel állítása szerint a nő veszélyeztette közös gyerekük életét.

Állítása szerint Richterová 5–10 méterre elhajította a közös gyereküket, ami miatt „sokkos állapotban voltam, elsötétült az elmém” – fogalmazott, majd azt állította, a nő meg is ölhette volna ezzel a gyereküket. Szerinte ezután „kapott néhány pofont”, de „senkinek sem kellett ápolnia őt”.

Ugyanakkor egykori párja, Richterová teljesen másképp emlékszik az ügyre, sőt, azóta más esetekkel is megvádolták az egyébként bulvárhírek szerint 10 nőtől 12 gyerekkel rendelkező konzervatív politikust.

A házelnöki pozíciójáról önként lemondani nem hajlandó politikus ellen a kétszer bukott miniszterelnök, Eduard Heger új pártja, a Demokratí és egykori pártja, az OĽaNO képviselői összegyűjtötték a megfelelő mennyiségű aláírást a rendkívüli parlamenti ülés összehívására, ugyanakkor Boris Kollár a számára lehető legkényelmesebb időpontra időzítette: egy nappal a parlamenti nyári szünet kezdete után, pont a július 5-i nemzeti ünnep előtti napra.

De mi is történt pontosan?

Richterová még pár hete írt levelet a képviselőknek, amelyben bejelentette, hogy feljelentést tesz a házelnök ellen, amiért évekkel ezelőtt megverte. Az egykori párnak két közös gyereke van, akiknek a felügyeleti jogairól már évek óta pereskednek a bíróságokon.

Ebben a levélben, majd később egy videóbejegyzésben azt is kifejtette a bántalmazott nő, hogy ő hogyan emlékszik vissza a történtekre: azt állítja, Kollár hazudik arról, hogy 5–10 méterre eldobta volna gyereküket a nappalin keresztül, az eset szerinte úgy történt, hogy mivel fáradt volt, megkérte Kollárt, hogy vigyázzon a fiúkra, ezért erővel a férfi kezébe adta a kicsit, amiből vita alakult ki.

Richterová szerint ekkor Kollár azonnal kezet emelt rá, és teljes erővel arcon ütötte. Próbált elszakadni tőle, hogy tárcsázza a rendőrséget, de állítása szerint Kollár kikapta a kezéből a telefont, majd az emeleten, ahol utolérte a nőt, leteperte, majd addig ütötte, amíg el nem vesztette az eszméletét.

Ugyanakkor Kollár teljesen másképp emlékszik vissza az eseményekre, így nehéz rekonstruálni, pontosan hogyan is történhetett mindez azonkívül, hogy a bántalmazás megtörtént– hiszen ezt Kollár is beismerte – sőt, elmondta, nem is bánja azt.

Az ügy kapcsán Richterová még azzal is megvádolta Kollárt, hogy megfigyeltette őt a titkosszolgálatokkal – a szlovák titkosszolgálat, az SIS vezetőjét Kollár pártja, az Sme rodina javaslatára fogadta el még a Matovic-kormány –, amit Kollár tagad.

A szlovák országos rendőrfőkapitány, az egyébként magyar származású Hamran István bejelentette, a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) mind a bántalmazást, mind a megfigyelés kapcsán a hivatali visszaélést vizsgálja, azonban mivel a nyomozás még kezdeti stádiumban van, ezért azontúl, hogy a rendőrség kiemelten kezeli a családi erőszakkal kapcsolatos vádakat, több információt nem árult el a nyomozással kapcsolatosan.

Újabb vádak, Kollár támadó üzemmódba kapcsol

Richterová állításai kapcsán Kollár már több sajtótájékoztatót is tartott. Egyiken még szemtanúként elhívta a labdarúgó Róbert Vittek feleségét, Patrícia Vittekovát, akik szintén Kollár amerikai villájában volt a fentebbi eset alatt.

Kollár amellett, hogy azzal védekezik, hogy gyerekének életének a féltése miatt emelt kezet a nőre, tagadja, hogy ájulásig verte volna, mint ahogy azt Richterová állítja, sőt,

Kollár szerint Richterová mögött „politikusokhoz köthető pénzügyi körök állnak”, azaz szerinte az egész ügyet pártja, a Sme rodina lejáratására robbantották ki.

Ugyanakkor azóta újabb lehetséges esetek kerültek napvilágra. Richterová színre lépése után a Markíza felelevenítette azt a 2016-os telefonbeszélgetést, amikor Marián Kocner, elítélt oligarcha arról beszélt, hogy saját szemével látta, ahogy Kollár „véresre rugdosta gyermeke várandós édesanyját” – a lap szerint ő Petra Kristufková, az Sme rodina képviselője lehetett, azonban ennek megtörténtét Kollár mellett a nő is tagadja.

De a lap egy másik esetet is említ, amikor az egyébként szintén a házelnök pártjában politizáló Monika Pétert verhette meg, azonban az előző esethez hasonlóan itt is mindkét fél tagadja azt.

Miután Richterová azt állította, hogy Kollár megfigyeltette őt titkosszolgálattal, így a bántalmazás mellett a hivatali visszaélés gyanúja is felmerült. Emiatt parlament bizottsági ülésen hallgatta ki a titkosszolgálat vezetőjét, a Sme rodina által jelölt Michal Alacot. A meghallgatás során a Napunk tudósítása szerint Alac hárított: a nő állítását dezinformációnak minősítette, azonban arra a kérdésre, hogy a nőt követő autók valóban titkosszolgálathoz tartozhatnak-e, titkosított információkra való hivatkozással megtagadta a válaszadást.

A meghallgatáson egyébként maga Kollár is részt vett megfigyelőként, aki az ülés után egy sajtótájékoztatón rögtön bejelentette, hogy

feljelentést tesz a főügyészségen egykori párja, illetve ismeretlen tettesek ellen, amiért szerinte őt és pártját be akarják mocskolni a szeptember 30-i választás előtt.

Emellett továbbra is kijelentette, ő önszántából nem fog lemondani, sőt, az erre való célozgatást is kikérte magának.

Július 4-én szavazhatnak róla a parlamentben

Annak ellenére, hogy több párt, köztük még a Robert Fico vezette Smer–SD is lemondásra szólította fel, viszonylag elég lassan és nehezen jött össze a rendkívüli parlamenti ülés megnyitásához szükséges 30 képviselői aláírás, ahol amellett, hogy tárgyalnak, szavaznának is Boris Kollár elmozdításáról.

Az aláírást az Eduard Heger által alapított Demokratí listavezetője, Andrea Letanovská kezdeményezte, azonban az első napokban csak 22-en jelezték, hogy aláírják azt – végül egy héttel később már 34 képviselő jelezte: az OĽaNO-ból kiszakadó Demokratí képviselői mellett az OĽaNO pár képviselője, a libertariánus SaS és más, frakció nélküli képviselők kezdeményezték a rendkívüli ülést.

Letanovská a megfelelő számú aláírás összegyűjtése után arra kérte a szlovák parlament 150 képviselőjét, hogy egyrészt jelenjenek meg az ülésen, és szavazzák meg a házelnök leváltását – ehhez összesen 76 szavazatra lenne szükség.

Boris Kollár megvert egy nőt, és kijelentette, hogy újra megtenné. Ezek után csakis szemlesütve szabadna járkálnia

– érvelt Kollár elmozdítása mellett Letanovská, aki amellett, hogy ismételten felszólította Kollárt az önként való távozásra, azt mondta: a képviselőknek világos üzenetet kell küldeniük a háztartásokba, ahol előfordul a családi erőszak.

Az aláírások június 28-án lettek meg, így Kollárnak a leadástól számított hét napon belül napirendre kell tűznie a visszahívásáról szóló tárgyalást és szavazást. Ezt végül még aznap megtette és július 4-e 14 órát jelölte ki, ami Kollár számára talán az egyik legjobb időpont:

az ülés ugyanis egy nappal a hivatalos parlamenti nyári szünet kezdete után, és egy nappal a július 5-i nemzeti ünnep előttre esik, amikor a politikusok általában pont elutaznak.

Így könnyen elképzelhető, hogy nemhogy a 76 szavazat nem lesz meg, hanem egyáltalán a 76 képviselő sem, hogy a rendkívüli parlamenti ülés határozatképes legyen.

Megbukhat-e Boris Kollár?

Mint fentebb említettük, az időpontválasztás miatt elképzelhető, hogy nem is lesz határozatképes az ülés, ráadásul a nyári szünet megkezdésével – bár leginkább Eduard Heger távozásával és az előrehozott választások kiírásával – már el is kezdődött a kampányidőszak, így egyrészt Kollár nőverő ügyei is ellaposodhatnak a napi politikai csatározásban,

ráadásul a pártoknak már azzal is számolniuk kell, hogyan jöhet majd ki a koalíciós matek szeptember 30-a után, így elképzelhető, hogy a parlamenti többséghez majd Kollár pártjának képviselői is kellenek.

Így nagyon kérdéses, hogyan fognak reagálni a pártok, egyáltalán elmennek-e a rendkívüli ülésre.

A közvélemény-kutatásokat jelenleg vezető, Robert Fico vezette Smer-SD annak ellenére, hogy felszólította Kollárt, hogy mondjon le, a pártelnök Fico egy kicsit védelmébe is vette: szerinte Kollár ugyanis csak egy eszköz, hogy vele a legfőbb ügyészt és a Kollárék által jelölt titkosszolgálat vezetőjét támadják, így arra szólította fel a politikától épp visszavonuló Zuzana Caputová elnököt, hogy hagyjon fel a szerinte általa indított támadásokkal. Fico egyébként jelezte, bár szerinte Kollárnak le kéne mondania, pártja nem fog részt venni a rendkívüli ülésen.

Így jelenleg nem túl valószínű, hogy Kollárt elmozdíthatják a pozíciójából a szeptember 30-i választás előtt, ugyanakkor a botrány nem vet jó fényt a Sme rodina pártelnökére:

a konzervatív családmodellt hirdető, jobboldali-populista párt szavazói között ugyanis nagyon sok a női szavazó, akiket egy ilyen ügy elbizonytalaníthat, hogy a pártra szavazzanak.

Részben emiatt egyébként a párt korábbi botrányai – például, amikor az Alacot megelőző, szintén a párt által jelölt titkosszolgálati vezető korrupciós gyanúba keveredett – nem is rázták meg a Sme rodina támogatását, ugyanakkor a bulvárlapokban megjelenő Kollár magánéleti botrányai (autóbalesetet okozott, plágiumgyanú) már kihatással voltak a párt támogatottságára.

Így a legfrissebb, AKO által elvégzett kutatás szerint 6,2 százalékpontra mért pártnak elképzelhető, hogy van félnivalója, hogy meglesz-e az ötszázalékos küszöb szeptember 30-án.

(Borítókép: Boris Kollár 2019. május 18-án. Fotó: Miguel Medina / AFP)

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

Rovatok