Index Vakbarát Hírportál

A világ egyik legpusztítóbb fegyverét adja Kijev kezébe Washington

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index pénteki hírösszefoglalója

Index
2023.07.07. 07:40
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Magyarországra július 6-án 7313 fő lépett be az ukránmagyar határszakaszon. A román–magyar határszakaszon 6713 fő állította, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI-vel.

    A beléptetettek közül a rendőrség 111 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító, 30 napig érvényes igazolást.

    Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Románia közölte, hogy ők is részt vesznek az ukrán pilóták F–16-os vadászgépekre való kiképzésében. Az Ukrajisznka Pravda szerint a román Legfelsőbb Védelmi Tanács csütörtöki ülése után jelentették be ezt. 

    Mint elmondták, az ülésen megállapodtak egy F–16-os kiképzőközpont létrehozásában, ahol először román pilótákat képeznek majd ki, de a későbbiekben a központ „a NATO más tagállamai és partnerei, különösen Ukrajna pilótáit” is kiképezhetik. 

    A CSAT közlése szerint ezzel Románia „regionális vezetővé válhat az F–16-os pilóták kiképzésében”.

  • Elhagyta Ukrajnát a georgiai nagykövet azután, hogy az ukrán kormányzat konfliktusba keveredett Mihail Szaakasvili volt elnök miatt – írja az Ukrajinszka Pravda.

    A lap szerint a nagykövet, Giorgij Zakarasvili az ukrán fél kérésére távozott Kijevből csütörtökön. Az ukrán kormány kedden 48 órát adott neki arra, hogy elhagyja az országot.

    Az eset hátterével bővebben foglalkoztunk ebben a cikkünkben.

       

  • Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter arról számolt be, hogy telefonbeszélgetést folytatott Lloyd Austinnal, a Pentagon vezetőjével.

    Megvitattuk a frontvonal jelenlegi helyzetét és az ellentámadás következő lépéseit, valamint más aktuális kérdéseket

    – fogalmazott Reznyikov. Hozzátette, hogy beszéltek a különböző típusú lőszerek szállításával kapcsolatos „új projektekről” is. „Jó hírekre számíthatunk” – közölte.

  • Lvivben hatra emelkedett az éjszakai rakétatámadás áldozatainak száma, miután a mentők a romok eltakarítása közben újabb holttestet találtak – közölte az ukrán média.

    A támadásban egyébként

    • több mint 30 ház,
    • több mint 250 lakás,
    • 10 szálló,
    • egy gyermekotthon,
    • két egyetem és
    • egy egészségügyi iskola

    sérült meg.

  • Csütörtök este Prágába érkezett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – írta meg az MTI a cseh közszolgálati hírtelevízió alapján. 

    Az ukrán elnök egy előre be nem jelentett látogatásra érkezett Prágába, ahol Petr Pavel cseh államfővel tárgyal. A látogatását Prágában rendkívüli biztonsági intézkedések kísérik.

    A cseh hírtelevízió szerint Zelenszkij Ukrajna biztonsági érdekeiért és NATO-tagságának támogatásáért lobbizik mostani kelet-európai körútján.

    Volodimir Zelenszkij látogatása Prágában bizonyítéka a kiváló cseh–ukrán kapcsolatoknak, szövetségnek

    – mondta Markéta Pekarová Adamová képviselőházi elnök a televízióban. Az ukrán elnök pénteken találkozik a lengyel kormányfővel, és a parlament két házának elnökeivel is.

    Cseh Gripenek kísérték

    Az ukrán elnökről egy fotó is készült a repülőúton, amelyet a cseh közösségi oldalakon osztottak meg. A képet Tomáš Pojar cseh nemzetbiztonsági tanácsadó készítette.

    Úgy tudni, hogy az ukrán elnök a cseh kormány CEF01 jelzésű, Airbus A–319 típusú gépén ment Szófiából Prágába, és az elnöki járatot a cseh hadsereg két Gripen vadászgépe is kísérte. A gép Bulgáriába való útját, illetve felszállítását még a repüléskövető oldalakon is nyomon lehetett követni. 

  • Kezdődik az Index pénteki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok