Index Vakbarát Hírportál

Soros György alapítványának elnöke: Olyan vagyok, mint egy ukrán tábornok

2023. július 9., vasárnap 09:21

Sir Mark Malloch-Brown hosszú karrierje alatt volt újságíró, dolgozott a közigazgatásban, tanácsadóként, spin-doktorként, diplomataként, és a brit kormány tagja is volt mint a külügyminisztérium Afrikáért felelős államtitkára. Egy időben az ENSZ főtitkárhelyettesi posztját is betöltötte. 2007-ben II. Erzsébet angol királynő lovaggá ütötte.

„A Nyílt Társadalom támadás alatt áll. A nacionalista vezetők egy generációja a magyar Orbán Viktortól az indiai Narendra Modi miniszterelnökig egyre kevésbé tolerálja a civil társadalmat felkavaró kívülállókat. Az összeesküvés-elméletek hívei Sorost okolják mindenért, az arab tavasz kirobbantásától kezdve a Donald Trump ellen vádat emelő ügyész kampányának finanszírozásáig” − mondta a Financial Timesnak nyilatkozva Sir Mark Malloch-Brown, a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations, OSF) elnöke. 

Mint mondta: Sorosnak a liberális értékekhez való ragaszkodása ördögi visszatetszést váltott ki, amit részben az antiszemitizmussal magyaráznak.

Malloch-Brown úgy látja, hogy a rágalmazás egy szélesebb körű visszahatás része. Szerinte a fejlődő országok kevésbé hajlandók elfogadni a nyugati világ kioktatását, amelynek „kettős mércéje” a Covid-vakcinák és az éghajlatváltozás terén is lelepleződött.

A liberális intervencionizmus puha eszköztára visszaszorulóban van

− fogalmazott, hozzátéve: a 2008-as pénzügyi válság nyomán a globalizáció már visszaszorulóban volt. „A demokrácia és a szabad piacok látszólag boldognak tűnő társulása nem tudta beváltani a hozzáfűzött reményeket.”

Az OSF-nél az átmenetet kell menedzselnie, miután Soros úgy döntött, hogy átadja az irányítást 37 évesfiának, Alexandernek. Az utódlások ritkán mennek jól, jegyzi meg Malloch-Brown. „Alex és én azzal vagyunk elfoglalva, hogy »hogyan tudjuk biztosítani, hogy ez az alapítvány megőrizze a alapító DNS-ét«.”

Utalt arra is, hogy 2021-es elnöki kinevezése nem volt ellentmondásmentes. „Nagyon is tudatában vagyok annak, hogy a kollégáim átlagéletkora valószínűleg fele az enyémnek, és hogy könnyen tűnhetek buta, szenilis vénségnek” – fogalmazott. 

Nem kéne elméleti buborékba zárniuk magukat a progresszíveknek

Néhány héttel az interjú után a Nyílt Társadalom jelentős létszámleépítést jelent be. A döntését egy nem túl informatív sajtóközleményben indokolta, amely megerősíti Malloch-Brown leírását, miszerint az alapítványok „fekete dobozok”.

A beszélgetésben „stratégiai opportunizmusról” és „türelmes tőkéről” beszélt. A kifejezéseket egy hivatalos közleményben is megismételte, mely szerint a változtatásokra azért van szükség, hogy „a nyílt és szabad társadalmakat jelenleg fenyegető erőkkel szemben lépjenek fel”.

A lap szerint mindez egy belső konfliktusra utal egy olyan szervezeten belül, ahol Soros régimódi liberalizmusa nem mindig fér össze a fiatalabb generációk identitáspolitikájával.

Annyi minden van, amiért a progresszív emberek harcolhatnak anélkül, hogy valami furcsa, elméleti buborékba kerülnének. Ez egy olyan időszak, amikor Trump visszatérése fenyeget az Egyesült Államokban, és Bolsonaro másfél ponttal veszített Brazíliában

− mondta a lényegesebb kérdések fókuszban tartásának sürgősségéről.

Olyan, mint egy ukrán tábornok

Mindezek ellenére, mondja, megőrizte a hitét egy olyan világban és értékrendben, amely eltűnni látszik. „A tekintélyelvűségnek egyre kevésbé vannak válaszai. Nincs olyan mélységű politikai ajánlata, mint az átgondolt, szociáldemokrata típusú kormányoknak.”

„Nem pártpolitikai harcban állunk. De harcban állunk, ahogy Soros György szereti mondani, a nyitott és a zárt társadalmak között. A zárt társadalmak végső soron önmagukból táplálkoznak. Nincs meg bennük a megújulás képessége” − fogalmazott, majd végül azt is hozzátette:

Nézze, én olyan vagyok, mint egy ukrán tábornok. Az offenzívám még nem tört át. De úgy érzem, hogy a jog, az eszmék és a történelem a mi oldalunkon van.

(Borítókép: Sir Mark Malloch-Brown 2018. június 8-án. Fotó:  Wiktor Szymanowicz / Future Publishing / Getty Images)

Rovatok