Index Vakbarát Hírportál

A Wagner-csoportot és nukleáris robbanófejek nyomait keresik Belaruszban

2023. július 10., hétfő 06:51

A Wagner-csoport felkelése után az Egyesült Államok és Európa az egyre kiszámíthatatlanabbá váló Belarusz felé fordította tekintetét. Nyugati tisztviselők attól tartanak, hogy Oroszország közeli szövetségese új otthont adhat a száműzött zsoldoscsapatoknak, és az orosz nukleáris fegyverek állomáshelyéül szolgálhat.

Eddig az amerikai és európai tisztviselők nem látták egyértelmű jelét annak, hogy bármelyik forgatókönyv megvalósulna. Bár a tisztviselők szorosan figyelemmel kísérik a Minszk mellett lévő, a dél-oroszországi felkelést követően felállított katonai tábort, úgy tűnik, hogy a Wagner-csapatok nem vonultak be tömegesen az országba − írta meg a CNN

„Előfordulhat, hogy a Wagner úgy dönt, hogy nem települ ide” − mondta csütörtökön Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök. Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér nem is tartózkodik Fehéroroszországban, tette hozzá Lukasenka a csatornának. Az elnök állítása szerint Oroszországban van.

És bár Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt hónapban azt mondta, hogy a taktikai nukleáris fegyverek tárolásához szükséges belaruszi létesítmények július 7-re elkészülnek, nyugati tisztviselők ennek semmi jelét nem látták. 

A tisztviselők szerint Belarusz még mindig nem rendelkezik a megfelelő infrastruktúrával a fegyverek elhelyezéséhez, és valószínűleg hónapokba, ha nem hosszabb időbe telik, mire ez technikailag is megvalósíthatóvá válik.

A rendelkezésre álló műholdfelvételek szintén nem mutatják az orosz nukleáris létesítményekben szokásos előkészületeknek és biztonsági intézkedéseknek semmilyen jelét. Az Amerikai Tudósok Szövetsége szerint Oroszország rendelkezik a világ legnagyobb nukleáris fegyverarzenáljával, 4477 telepített és tartalék nukleáris robbanófejjel, köztük mintegy 1900 taktikai nukleáris fegyverrel. Nem világos, hogy ezek közül Oroszország hányat tervez potenciálisan Belaruszba telepíteni.

Nem látunk tisztán. Milyen lépéseket fog tenni Putyin? Nem tudjuk

− mondta Max Bergmann, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának orosz és európai tanulmányokért felelős igazgatója.

„Putyinnak nincs szüksége taktikai atomfegyverekre Belaruszban ahhoz, hogy ezeket használni tudja” − tette hozzá Bergmann. „De az Egyesült Államok számára aggasztó, hogy a taktikai nukleáris fegyvereket potenciálisan együtt helyezik el a Wagner-vadászgépekkel. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy még hosszú út áll előttük, mire egyáltalán eljutnánk odáig.”

Orosz nukleáris parancsnokság és irányítás

Az amerikai tisztviselők számára továbbra is kérdéses, hogy Oroszország hogyan védené meg potenciális belaruszi arzenálját az illetéktelen csoportoktól. Az aggodalmak nem váltottak ki ötös riadót az amerikai kormányzaton belül, a tisztviselők azonban biztosak abban, hogy a parancsnokság és az irányítás tekintetében Putyin érdeke, hogy sem a Wagner-csoport, sem Lukasenka ne férhessen hozzá az orosz nukleáris arzenálhoz.

A védelmi minisztérium 12. főigazgatósága a Szovjetunió összeomlása óta ellenőrzi Oroszország nukleáris arzenálját. Szakértők szerint meglepő lenne, ha egy másik szerv kapná meg a taktikai nukleáris robbanófejek ellenőrzését Belaruszban. Az igazgatóság egy magas rangú tisztje tavasszal az országba utazott.

Ennek ellenére Lukasenka és Putyin szoros kapcsolata, valamint a Wagner-felkelés leverésében játszott váratlan szerepe miatt a hírszerzési elemzők éberen figyelik, hogy mi következhet ezután, és ez a NATO-szövetségesek egyik fő vitatémája a jövő heti, litvániai Vilniusban tartandó vezetői csúcstalálkozó előtt. Egyes amerikai tisztviselők pedig attól is tartanak, hogy Putyin a csúcstalálkozó alatt tehet valamilyen bejelentést Oroszország belaruszi jelenlétével kapcsolatban.

A Wagner jelei Belaruszban

Amerikai és európai tisztviselők nem láttak arra utaló jeleket, hogy a Wagner-csapatok nagy számban vonultak volna vissza Belaruszba, és úgy tűnik, hogy Prigozsin maga sem tartózkodik az országban. Lukasenka csütörtökön azt mondta a CNN-nek, hogy Prigozsin jelenleg az oroszországi Szentpéterváron tartózkodik, annak ellenére, hogy közel két héttel ezelőtt egyezséget kötött Putyinnal, amelyben beleegyezett abba, hogy a Wagner-felkelés megrendezésében játszott szerepe miatt Belaruszba száműzik.

A tisztviselők szorosan figyelemmel kísérik azokat a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy egy katonai helyőrséget Minszktől mintegy 50 mérföldre délkeletre újjáélesztenek, valószínűleg a Wagner-erők számára. Azonban úgy tűnik, hogy a táborban folyó munkálatok megelőzték a felkelést. 

Mivel azonban Prigozsin mostanra el van vágva a Kremlből származó finanszírozás nagy részétől, ha nem is az egészétől, nem egyértelmű, hogy fenn tud-e tartani egy nagy Wagner-kontingenst Belaruszon belül − vagy hogy Lukasenko megengedné-e neki, tudván, hogy veszélyt jelenthet az uralmára.

(Borítókép:  MTI / EPA / Arkagyij Budnyickij)

Rovatok