Index Vakbarát Hírportál

Továbbra is súlyos árvízhelyzettel küzdenek Horvátországban

2023. augusztus 8., kedd 16:58

Több horvátországi településen is kritikus árvízhelyzet alakult ki. Az özönvízszerű esőzések miatt a Dráva, Száva és Mura folyóknál is rekordmagas vízállást rögzítettek.

Mint írtuk, a legsúlyosabb helyzet a Dráván alakult ki Kapronca közelében. Több települést is árvíz fenyeget Kapronca-Kőrös megyében, ahol homokzsákokból emelt gátakkal védekeznek a nagyobb károk ellen. 

Vasárnap este, a horvát hadsereg is segítette a tűzoltók munkáját, amikor több árvíz sújtotta településen is szivárogni kezdett a töltés.

Az akcióban mintegy 160 ember vett részt. A Kapronca-Kőrös megyében élőket országos SMS-értesítőben figyelmeztették az illetékes hatóságok – számolt be az index.hr.

Mint írták, Dörnye községet jelenleg csak csónakokkal lehet megközelíteni. Az áradások miatt a település lakói teljesen elszigetelődtek a külvilágtól. 

Szintén a Kapronca-Kőrös megyében található Hlebin mellett szivárogni kezdett a töltés, ezért 150 katona és tűzoltó indult a lakók segítségére. A Soderica-tónál a medréből kilépett folyó egy utat és egy lakóépületet is elöntött. 

A Mura mentén szintén rendkívüli árvízvédelem működik. A Zágrábtól lefelé eső helyeken már némileg enyhült a helyzet – ismertették. A Sziszek városa melletti Odransko Polje természetvédelmi területén mintegy 150 lovat zárt körbe az ár. A térségből hozzávetőleg ezer lovat menekítettek ki.

Többen meghaltak Szlovéniában az áradások miatt

Ahogy beszámoltunk róla, a hétfői adattok alapján a szlovéniai áradásoknak hat halálos áldozata van. Robert Golob miniszterelnök az elmúlt hétvégén rendkívüli állapotot hirdetett, majd elmondta, hogy „Szlovéniát olyan súlyos, katasztrofális természeti csapás érte, mint még soha.″

A károk elhárítása már megkezdődött, ebben Szlovénia nemzetközi segítségre is számít. A Magyar Honvédség két H145-ös helikoptert küldött Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse. 

Emellett az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai két teherautónyi adományt visznek az árvízkárosult szlovén települések bajba jutott lakosainak kedden. Az élelmiszert, ivóvizet és higiéniai eszközöket tartalmazó segélyt a Szlovéniai Evangélikus Egyház humanitárius szervezetével szoros együttműködésben juttatják el Dravograd és Gornji Grad lakosaihoz.

Ötven – a helyiek kérése alapján összeállított  segélycsomagot várhatóan helikopter szállítja majd el a közúton nehezen megközelíthető Gornji Gradba – adta hírül az MTI.

Rovatok