Index Vakbarát Hírportál

Ravasz Ábel: Orbán Viktor Szlovákia mentális gyarmatosítására készül

2023. augusztus 16., szerda 17:01

Az SaS (Szabadság és Szolidaritás) párt elítélte Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, valamint Menczer Tamás külgazdasági és külügyi államtitkár kijelentéseit. Éppen ezért azt kérik a szlovák külügyminisztériumtól, hogy kéressék be a pozsonyi magyar nagykövetet.

Az SaS (Szabadság és Szolidaritás) párt azt kéri a külügyi tárcától, kéresse be a szlovákiai magyar nagykövetet, hogy magyarázatot adjon Szijjártó Péter magyar külügyminiszter és Menczer Tamás államtitkár kijelentéseire a szlovákiai ellenzéki politikusok felelősségre vonásáról – adta hírül a TASR szlovák hírügynökség.

A párt nevében elítéljük az ilyen típusú kijelentéseket és magatartást. Egyúttal arra kérem a szlovákiai diplomáciai tárcát, hogy kéresse be Balogh Csaba magyar nagykövetet, és adjon magyarázatot a magyar politikusok magatartására

– mondta Juraj Droba, az SaS képviselője a párt szerdai sajtótájékoztatóján.

A képviselő kritizálta Orbán Viktor magyar miniszterelnök jelenlegi „rezsimjét”, amelynek szerinte a rendőrség függetlensége és a jogállamiság „valószínűleg nem sokat jelent”. Hozzátette, Szlovákia azonban nem akar erre az útra lépni.

„A szlovákiai választások befolyásolására tett kísérlet nyilvánvaló, és ezt elfogadhatatlannak tartjuk” – tette hozzá.

Juraj Krúpa, az SaS parlamenti képviselője ugyanakkor felszólította Magyarországot, hogy ne avatkozzon bele Szlovákia ügyeibe, különösen a választások előtt. 

Beavatkozás a szlovákiai választásokba?

Ravasz Ábel korábbi romaügyi kormánybiztos és a Híd volt alelnöke, aki most függetlenként az SaS listáján indul, arról beszélt, hogy Szlovákia számára nagyon fontos a jó kapcsolat Magyarországgal, ami szlovákiai magyar közösség érdeke is – írja a Napunk.

Azonban szerinte Orbán Viktor mindent megtesz azért, hogy ez ne így legyen. Úgy véli, hogy a magyar miniszterelnök korábban is beavatkozott a szlovákiai választásba, de akkor az MKP, a jelenlegi Szövetség érdekében tette, most viszont a Smer érdekében teszi.

Ravasz szerint, „Orbán keresztes hadjáratot folytat a liberalizmus ellen és Szlovákia mentális gyarmatosítására készül, a saját képére akarja formálni az országot”. Később újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy azok az aggályok alaptalanok, amelyek szerint Orbán Viktor területi revízióra készülne.

Kirobbant a diplomáciai botrány

Mint megírtuk, a szlovákoknál az verte ki a biztosítékot, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán azt írta, „Világszerte hajtóvadászat zajlik a nemzetközi liberális mainstreammel felvállaltan szembehelyezkedő, a nemzeti érdekeket bátran képviselő politikusokkal szemben”. Ezen kijelentését nyolc szlovák európai parlamenti képviselő hivatalos levélben utasította vissza.

A magyar külügyminiszter példaként felhozta azt a szlovák esetet, miszerint Szlovákiában a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) korrupciós bűncselekmények vádjával őrizetbe vette az egykori országos rendőrfőkapitányt, Tibor Gaspart, aki a korábbi háromszoros miniszterelnök, Robert Fico vezette Smer-SD színeiben indul a szeptemberi parlamenti választáson.

Ódor Lajos, Szlovákia magyar nemzetiségű miniszterelnöke visszautasította a vádat, hangsúlyozta, hogy kormánya nem vesz részt a rendőrség ügyeiben, nem ő áll az ellenzéki párt jelöltjének letartóztatása mögött. Időközben kiderült az is: Tibor Gaspar már szabadlábon védekezhet .

„Nekünk sem tollas a hátunk”

A Szijjártó Péter posztjára érkező „felzúdulást” Menczer Tamás sem hagyhatta szó nélkül, mint fogalmazott:

Hirtelen szlovák oldalon azok is érzékenyek lettek a »belügyekre«, akik egyébként örömmel foglalkoznak más országok, például Magyarország belügyeivel. Mi nem mások belügyeivel foglalkozunk. Mi a lólábbal foglalkozunk. Ami kilóg. Ordítóan kilóg.

A külügyi államtitkár ironikusan megjegyezte azt is: „nyilván teljesen véletlen”, hogy 48 nappal a választás előtt ért olyan szakaszba az eljárás, mely alapján a politikust le lehetett tartóztatni.

„Nem a választás előtt két évvel, nem a választás után két héttel. A választás előtt 48 (!) nappal. Ez – itt, Európában – viszonylag szokatlan kampánymegoldásnak számít. Kedves szlovák barátaink, kilóg a lóláb” – jelentette ki a politikus.

A magyar külügy nyilatkozatait Jeszenszky Géza és Balázs Péter volt külügyminiszterek is bírálták, főleg azok stílusa miatt. Menczer Tamás szerint ha a balliberális oldal külügyesei idegesek, akkor minden rendben van.

Szóval a tisztelt urak azt mondják, hogy az a külügyi stílus, amelyet Szijjártó Péter és én is képviselek, nem megfelelő. A végtelen tisztelet hangján azt tudom üzenni a balliberális fényes tekintetű uraknak, hogy jobb, ha megszokják

– fogalmazott az államtitkár.

Nem most kezdődött a vita

A szlovák és magyar közötti nem túl fényes viszony már viszonylag régóta tart. Mint emlékezetes, Szijjártó Péter korábbi nyilatkozataival már egyszer kiverte a biztosítékot Miroslav Wlachovskynál.

A szlovák külügyminiszter arra kérte a magyar kollégáját, hogy ne mondja meg, mások mit gondolnak, mielőtt megkérdezné arról őket. Wlachovsky Szijjártó Péter azon kijelentésére reagált, miszerint az Európai Unió úgy véli, az orosz–ukrán háború még évekig elhúzódik.

Az EU 27 tagországból áll. Én nem emlékszem olyan vitára, ahol azt mondtuk volna, a háború még négy évig folytatódik. Akár holnap is véget érhet

– írta Wlachovsky, hozzátéve, hogy szerinte a probléma nem az EU, hanem Oroszország.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára azonban a szlovák külügyminiszter üzenetére úgy reagált, hogy szerinte Miroslav Wlachovskynak vagy rossz a rövid távú memóriája, vagy hazudik.

De heves vitát váltott ki Orbán Viktor idei tusnádfürdői beszéde is, amelyben Szlovákiáról mint „elszakított területről” beszélt. Branislav Gröhling, a szlovák SaS alelnöke egy politikai vitaműsorban azt mondta, hogy amit a magyar miniszterelnök csinált, az „a diktatúra, a korrupció vagy a lopás politikája”. 

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán)

Rovatok