Index Vakbarát Hírportál

Reagált az orosz nagykövetség a szabadságharcot fasiszta lázadásnak beállító tankönyv botrányára

2023. augusztus 30., szerda 18:01

Többen beleszálltak az elmúlt időszakban a magyar kormányba, amiért eddig még nem tett lépést az 1956-os forradalmat és szabadságharcot fasiszta lázadásnak beállító orosz tankönyv miatt. Most az orosz nagykövetség cáfolta, hogy ilyen állításokat fogalmaztak volna meg a könyvben.

Mint ismert, Vlagyimir Putyin orosz elnök a tanácsadóját, Vlagyimir Megyinszkijt bízta meg az új 11. osztályos történelemtankönyv megírásával, amely csaknem száz oldalban foglalkozik Putyin hatalomban eltöltött éveivel. De az ukrajnai „különleges katonai műveletről” is legalább 18 oldalon át ír egyes hírek szerint.

Továbbá állítólag arra tanítják segítségével az orosz tanulókat, hogy lázadó radikálisok, a fasiszta Magyarország volt katonái fogtak fegyvert 1956-ban, rengeteg gyilkosságot követtek el, és még a sorkatonák is brutális mészárlások áldozatai lettek.

Az orosz nagykövetség azonban most megcáfolta a híreszteléseket, miután az Orosz Föderáció Magyarországi Nagykövetségét többen is megkeresték az ügyben. Végül egy Facebook-posztban posztban érkezett a reakció.

A bejegyzésben támpontul Tompos Márton az Oroszországi Föderáció magyarországi nagykövetéhez intézett nyílt levelét használták, „mert elég átfogóan tükrözi az aggodalmak egész sorát”.

A nagykövetség úgy kezdte, hogy a Meduza internetes hírportált Oroszországban „külföldi ügynöknek” minősítették, pedig innen ered az információ. A hírportál szerintük „oroszellenes hamis hírek gyártására és terjesztésére szakosodott”. Úgy vélik, hogy az anyag „különösen az 1956-os magyarországi eseményeknek a kontextusból kiragadott és az orosz álláspontot szándékosan negatívan bemutató értékelését tartalmazza”.

A tankönyv augusztus 8-án Moszkvában tartott bemutatóján elhangzott, hogy az orosz sajtóhoz a tankönyvnek »legalább tíz különböző« tervezete jutott el. Nehéz megítélnünk, hogy a cikk megírásához melyik tervezetből indultak ki, de az általunk ismert tankönyvtervezetek egyike sem nevezi »fasisztának« az »56-os forradalmat« (ami a tankönyv végleges változatát illeti, az még nem jutott el a nagykövetségre)

– olvasható a bejegyzésben.

Mindez a nagykövetséget a „súgóposta” gyerekjátékra emlékezteti, „amikor egy szót vagy mondatot a szomszéd fülébe súgnak, és a végeredmény egyáltalán nem az, amit az elején mondtak”.

A modern Oroszország ugyanis változatlan tisztelettel viseltetik a magyar nép történelmi emlékezete iránt, és elismeri, hogy közös történelmünkben vannak összetett kérdések, amelyek közé joggal sorolják az 1956-os eseményeket is

– írták.

Ezért, mint állítják, „mindig is nagyon óvatosan és odafigyeléssel” közelítettek a kérdéshez. A nagykövetség azt is tagadta, hogy Oroszország elnöke „visszasírja a Szovjetuniót”.

Putyin úr szerint a Szovjetunió összeomlása »geopolitikai katasztrófa« volt, amely következtében 25 millió orosz nemzetiségű és oroszul beszélő állampolgárt fosztottak meg hazájától, akik ezáltal egyik pillanatról a másikra szülőföldjük határain kívül találták magukat

– jelentette ki a nagykövetség.

Több ellenzéki párt is bírálta a kormányt

Korábban Karácsony Gergely azt írta a Facebook-oldalán, „becsicskult” a magyar kormány az oroszoknak, mert nem tett semmit az ügyben.

A DK ifjúsági szervezetének tagjai a Karmelita kolostor előtt tiltakoztak az ellen, hogy Oroszország fasisztáknak minősítette az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc hőseit.

A Jobbik – Konzervatívok felszólította Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy azonnal kéresse be a hivatalába Oroszország budapesti nagykövetét az 1956-os forradalmat és szabadságharcot fasiszta lázadásnak beállító orosz tankönyv miatt.

Rónai Sándor, a DK EP-képviselője nyílt levelet címzett Oroszország budapesti nagykövetének, melyben kifejezte elkeseredettségét és felháborodását azzal kapcsolatban, hogy az orosz tankönyvekben többek között fasisztának nevezik a magyar forradalmárokat.

Rovatok