Index Vakbarát Hírportál

Egy kiszivárgott levél azt bizonyítja, hogy az ENSZ behódol Putyin zsarolásának

2023. szeptember 8., péntek 17:26

Egy, a német BILD birtokába jutott levél szerint – amelyet António Guterres, az ENSZ főtitkára írt Szergej Lavrovnak – az ENSZ engedményeket tenne Oroszország számára, hogy biztosítsa a fekete-tengeri gabonaegyezmény visszaállítását. Guterres négy pontba szedte javaslatait.

Már majdnem két hónapja, hogy Oroszország visszalépett az úgynevezett fekete-tengeri gabonaegyezménytől. Azóta a Kreml nemcsak az Ukrajnába kikötni akaró hajókat fenyegeti, hanem naponta bombázza az ukrajnai Odessza és Iszmajil kikötőit is. 

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) mindent megtesz az alku visszaállítása érdekében. Nem azért, hogy segítse Ukrajnát, hanem mert a most leállított gabonaexport közel három százaléka (725 ezer tonna) az ENSZ Világélelmezési Programjának javát szolgálta – írja a BILD.

Hogy az ENSZ milyen messzire hajlandó elmenni a háborúskodó Putyinnal kötött gabonaüzlet felélesztéséért, azt António Guterres ENSZ-főtitkár Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek írt, augusztus 28-i titkos levele mutatja, amelyet a német lap megszerzett.

A levélben Guterres egy négy pontból álló javaslatcsomagot tár Lavrov elé. A BILD szerint „mind a négy pont fontos, ugyanis megvalósításukkal Vlagyimir Putyin terrorista rezsimjének minden követelését teljesítenék, és díjaznák az ukrán polgári célpontok támadását”.

1. Az állami bank visszatérhet a SWIFT-hez

Elsőként Guterres azt javasolja, hogy oldják fel az EU által az „Orosz Agrárbankkal” (RAB) szemben bevezetett pénzügyi szankciókat. Ekkor a RAB-ot és számos más orosz állami tulajdonú bankot kizártak a SWIFT pénzügyi tranzakciós rendszeréből.

Konkrétan az ENSZ vezetője azt javasolja, hogy a szankciók kijátszására a szankcionált orosz bank egy külön erre a célra létrehozott leányvállalatát, az RSHB Capital S.A.-t használják. Az ENSZ-vezér ennek az álbanknak az aktiválásával aláásná az orosz bankok elleni uniós szankciókat. Guterres így fogalmaz levelében:

Az RSHB Capital S.A. a SWIFT-en keresztül váltana üzeneteket a globális pénzügyi intézményekkel. Ezzel a Kreml által ellenőrzött vállalat átvenné az összekötő szerepet és a kifizetések technikai szolgáltatásait anélkül, hogy a bank szerephez jutna, így nincs szüksége a luxemburgi törvények szerinti banki engedélyre.

A német lap megkérdezte a szankciók végrehajtásáért felelős Európai Bizottságot, és mint kiderült, „az EU az ENSZ-en keresztül kifejezte nyitottságát Oroszország felé, hogy az Orosz Agrárbank kijelölt leányvállalatán keresztül tartósabb, konstruktívabb megoldást találjanak, amely lehetővé tenné az uniós szankciókkal összhangban lévő SWIFT-fizetéseket, a mezőgazdasági és élelmiszeripari tranzakciókat”.

A SWIFT pénzügyi szolgáltató a BILD megkeresésére közvetve szintén megerősítette: „Tudomásunk van a fekete-tengeri gabonakezdemény körül jelenleg zajló magas szintű megbeszélésekről, és szorosan figyelemmel kísérjük a fejleményeket”.

Eszerint az ENSZ és az EU a SWIFT-szankciók „legális” kijátszásán dolgozik a szankcionált orosz agrárbankkal szemben.

2. Az ENSZ biztosítani akarja az orosz hajókat az ukrán támadások ellen

Az ENSZ-vezér ezzel nemcsak rakománybiztosítást kínál az orosz élelmiszer- és műtrágyaexportra, hanem magára a hajókra és a személyzetükre is kiterjesztené ezt. Guterres ígéretet tesz az orosz külügyminiszternek:

Az ENSZ támogatni fogja a biztosítást, hogy kiemelje az orosz export jelentőségét a globális élelmiszerbiztonság szempontjából, és növelje a piaci szereplők számát, azzal a végső céllal, hogy az orosz exportőrök biztosítási költségei csökkenjenek.

A brit Lloyd's hajóbiztosító a BILD megkeresésére az orosz rakomány és hajók közös biztosításával kapcsolatban nem adott választ.

3. A befagyasztott orosz vagyonok visszaszerzése

A harmadik pontban Guterres felajánlja, hogy segít Lavrovnak visszaszerezni a Putyin-rezsim által az EU szankciói miatt befagyasztott vagyonokat. Azt írja: „Az Egyesült Nemzetek Szervezete továbbra is segítséget nyújthat az orosz műtrágyagyártó cégek Európai Unióban befagyasztott vagyonának felszabadításában”.

A szankciók kijátszása érdekében az ENSZ vezetője azt javasolja az orosz külügyminiszternek, hogy nyújtson be egy listát a konkrét számlákról vagy eszközökről, majd ezután az orosz vállalatok az illetékes uniós nemzeti hatóságokhoz forduljanak a vonatkozó mentességért. Guterres ígértet tesz rá, hogy az ENSZ együttműködik az illetékes nemzeti hatóságokkal és az uniós hatóságokkal e kérelmek teljesítése érdekében.

4. Mentességek az EU-s kikötőkbe való behajózáshoz

Végül a negyedik pontban Guterres felajánlja, hogy „gyorsított kikötői engedélyek révén lehetővé kell tenni az élelmiszer- és műtrágyatermékeket szállító orosz hajók számára az uniós kikötőkbe való tényleges bejutást”.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete készen áll arra, hogy további lehetőségeket vizsgáljon meg az orosz hajók uniós kikötőkbe való bejutásának megkönnyítésére a mezőgazdasági termékek kereskedelmével összefüggésben, beleértve a vonatkozó engedélyek kiadására vonatkozó egyszerűsített eljárásokat

– írja az ENSZ főtitkára.

Ennek érdekében az ENSZ tisztviselői már megbeszéléseket folytattak az Európai Bizottsággal és a kiválasztott kikötői hatóságokkal (Németország, Belgium, Spanyolország és Hollandia). A BILD megkérdezte a berlini külügyminisztériumot, hogy jelenleg együttműködnek-e az ENSZ-szel az orosz hajók német kikötőkben való kikötésének megkönnyítése érdekében.

Bár általában az „Oroszországgal szembeni korlátozó intézkedésekre” és különösen az „orosz hajók kikötésre vonatkozó tilalomra” hivatkoztak a lapnak megküldött válaszban, azt is kijelentették:

A szövetségi kormány támogatja a fekete-tengeri gabonamegállapodás újraindítására irányuló erőfeszítéseket, és erről szoros eszmecserét folytat partnereivel és az ENSZ-szel.

A brüsszeli EU-bizottság a BILD kérdésére közölte, hogy az uniós szankciók „célzott mentességeket biztosítanak az orosz hajóknak az uniós kikötőkbe való belépésre, ha ez mezőgazdasági termékek és élelmiszerek, köztük búza és műtrágya beszerzéséhez, behozatalához vagy szállításához szükséges”.

A BILD már szeptember 5-én megkérdezte António Guterres ENSZ-főtitkár hivatalát az orosz külügyminiszternek írt botrányos levélről, és tudni akarta, miért akar az ENSZ minden orosz követelést teljesíteni, választ azonban nem kaptak. Információik szerint az orosz vezetés jelenleg alaposan megvizsgálja az ENSZ javaslatait és egyelőre azért nem hajlandóak elfogadni, mert „túl szépek ahhoz, hogy igazak legyenek”, és kételkednek a bejelentett könnyítések technikai megvalósíthatóságában.

Az ukrán kormányzati körök szerint Guterres javaslata „mérhetetlen nagy sértés” és az „agresszív orosz magatartás eredménye” az ENSZ részéről. A lapnak az ukrán kormány egyik magas rangú kormányzati képviselője leszögezte, hogy Ukrajna semmi esetre sem szeretne visszatérni a gabonaegyezményhez.

Határozott álláspontja van az ukrán külügynek

Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő közösségi oldalán ismételte meg az ukrán fél álláspontját: „az Oroszországgal szembeni szankciórendszer egy részének enyhítése a gabonaüzlet folytatásáért cserébe az orosz zsarolás győzelmét jelenti és megerősítést küld Moszkvának a további zsarolásokhoz”.

Nyikolenko szerint a nemzetközi közösségnek azon kellene dolgoznia, hogy Oroszország ismét eleget tegyen kötelezettségeinek, nem pedig a büntethetetlenség érzését tovább erősíteni bennük.

Ukrajna, mint a globális élelmiszerbiztonság egyik garanciája, kész folytatni a gabonaexportot a világpiacokra, különösen Afrikába és Ázsiába, mind a fekete-tengeri gabonaegyezmény keretében, mind pedig alternatív fekete-tengeri és szárazföldi útvonalakon keresztül

– szögezte le.

(Borítókép: Peter Muhly / WPA Pool / Getty Images)

Rovatok