Index Vakbarát Hírportál

Oleh Nyikolenko: Magyarország pszichológiai nyomást helyezett a kárpátaljai ukrán hadifoglyokra

2023. szeptember 15., péntek 10:05

Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő a 444-nek adott interjúban beszélt a kárpátaljai magyarság helyzetéről Ukrajnában, az ukrán nyelvtörvényről, a háborúról, a magyar kormány hozzáállásáról a konfliktushoz és a kárpátaljai ukrán hadifoglyok Magyarországra hozataláról is.

„A magyar kormány Orbán Viktor vezetésével a történelem rossz oldalát választotta Oroszország Ukrajna ellen elkövetett agressziója tekintetében” – jelentette ki Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő a 444-nek adott interjúban. Ugyanakkor véleménye szerint az ukrán és a magyar társadalomnak hasonló értékei vannak: béke szeretete, demokrácia és a szabadság értékei.

Ezzel kapcsolatban azonban lát némi ellentmondást. Felidézte Szijjártó Péter egyik nyilatkozatát, amelyben arról írt, 1956-ban a szovjet tankok Budapestre való bevonulásakor Magyarország azt érezte, hogy a nemzetközi közösség elárulja. Meglátása szerint a magyar kormány hasonló politikát folytat a jelenleg szintén nehéz helyzetben lévő Ukrajnával szemben.

Nyikolenko legfontosabb kijelentései és állításai a következők voltak:

Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivőről korábban már többször is írtunk, ugyanis Orbán Viktor kijelentéseit több esetben is felháborítónak minősítette. Így volt ez akkor is, amikor a kormányfő arról beszélt, hogy a jelenlegi körülmények között vérfürdő ellentámadást indítani”. A szóvivő szerint Orbán ezzel a megszólalásával aláássa az Európai Unió egységét.

Rovatok