Index Vakbarát Hírportál

A drog, amely a szíriai háborút pörgeti, Európa felé tart

2023. szeptember 21., csütörtök 20:54

Az Aszad-rezsim profitál az amfetaminszerű captagontabletták értékesítéséből. A szállítást Európán keresztül szervezik meg, amely a kábítószer egyik legfontosabb tranzitközpontja.

A captagon utcai kiskereskedelmi ára nagyjából 3 dollár, valamivel több mint ezer forint tablettánként. A bűnüldöző hatóságok szerint a Szíriában gyártott szert azért csempészik Európán át a Közel-Keletre, hogy elkerüljék „a célpiaci hatóságok ellenőrzését”. Ott ugyanis nem ébresztenek gyanút az EU-ból érkező szállítmányok.

A captagon egy erős függőséget okozó kábítószer. Nemzetközi forgalomba kerülő mennyiségének négyötödét Szíriában állítják elő. Az illegális üzlet értékét 57 milliárd dollárra, átszámítva több mint húszezer milliárd forintra becsüli a brit kormány.

A szír polgárháborút a captagon pörgette – írta már évekkel ezelőtt az Index. Démoni hatású szerként jellemezték. „Nem tudod lehunyni a szemed, nem tudsz aludni” – mesélt róla az Iszlám Állam kiugrott harcosa. „Miután bevettem a captagont, nem ismertem félelmet” – mondta egy másik „élvezője”.

A captagon azóta is keresett cikk, amit óriási tételekben csempésznek. Libanonban áprilisban tízmillió – Szenegálba és Szaúd-Arábiába tartó – tablettát foglaltak le.

A captagon előállítása vélhetően a damaszkuszi Aszad-rezsimhez köthető – derítette ki nemrég a BBC.

A tudósítás után nyomban visszavonták a brit stáb akkreditációját. Az értesülést azonban megerősítette a Kábítószer- és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpont, az EMCDDA és a német szövetségi bűnügyi hivatal friss jelentése is – írta a Politico.

A captagonkereskedelem a szíriai vezetés „pártfogása alatt” zajlik, amely közvetlenül részesül az értékesítésből – állítják a német nyomozók.

Az értékesítés célterülete a Közel-Kelet és az Arab-félsziget

A kábítószer a szíriai rezsim háborús gépezetének „pénzügyi mentőöve” – közölték Londonban is. A diktátor fivére, Maher al-Aszad „a szíriai hadsereg azon egységének parancsnoka, amely megkönnyíti a kábítószer terjesztését és előállítását” – áll a brit kormány jelentésében.

Az év elején az Európai Unió – az Egyesült Államokhoz és az Egyesült Királysághoz csatlakozva – szankciókkal sújtotta a captagon gyártásával és forgalmazásával kapcsolatban álló szíriai személyeket, köztük az Aszad család tagjait, a szíriai hadsereg tisztjeit és a rezsimhez kötődő milíciák vezetőit.

Az európai és német jelentés szerint maga Európa „nem jelentős fogyasztói piac”. Az értékesítés célországai a Közel-Keleten és az Arab-félszigeten találhatók. A vevők zöme Szaúd-arábiai, ahová az elmúlt években a legnagyobb szállítmányok érkeztek.

Az Egyesült Arab Emírségekben a minap lefoglaltak egy méretes szállítmányt. Nyolcvanmillió tablettát próbáltak az országba csempészni. A 13 tonnányi kábítószert öt konténerbe rejtve találták meg – jelentette az Emírségek belügyminisztériuma.

A szállítmány piaci értéke 700 millió euró, csaknem 270 milliárd forint volt.

Az európai bűnözők nem érintettek

Az EMCDDA Ausztriából, Franciaországból, Németországból, Görögországból, Olaszországból, Hollandiából, Olaszországból és Romániából gyűjtött adatokat. Összefoglalója szerint 2018 óta több, nagy mennyiségű captagonszállítmányt foglaltak le, jobbára tranzitban, útban az Arab-félsziget országai felé.

Az európai országokban eddig összesen 127 millió tablettát koboztak el, a legnagyobb mennyiséget Olaszországban, 2020-ban. A szállítmányokat közvetlenül a célországokba irányították, vagy az unió területén újracsomagolták.

A holland hatóságok arról számoltak be, hogy évente egy-két alkalommal ott is gyártóüzemeket fedeznek fel, ahol amfetaminporból állítanak elő captagont. A gyártás a jelentés szerint inkább alkalmi pénzszerzési lehetőség.

A captagonkereskedelemben jobbára szíriai és libanoni állampolgárokat azonosítottak. Egyesek állandó jelleggel az EU-ban tartózkodnak, mások pedig gyakran látogatnak a térségbe. Az EU-ban működő, kábítószerrel kapcsolatos bűnszövetkezetek a jelek szerint nem érintettek a captagonüzletben.

(Borítókép: Captagontabletták. Fotó: Fayez Nureldine / AFP)

Rovatok