Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az ukrán szabotőrök sikeres akciókat hajtottak végre két orosz katonai városban.

    Az ismeretlen elkövetők katonai felszereléseket vettek célba és robbanásokat okoztak két oroszországi katonai városban – jelentette be az ukrán védelmi minisztérium a Telegramon.

    „Az ismeretlen szabotőrök sikeres akciókat hajtottak végre Moszkva és Kaluga régiókban. Megsemmisítettek egy üzemanyag-szállító teherautót és üzemképtelenné tettek négy pótkocsis járművet” – írták.

  • Hétfő hajnalban Ukrajna déli régióit érte rakétatámadás, amelyben a védelmi erők 11 orosz Kalibr és 19 Shahed kamikaze drónt semmisítettek meg – írja az Ukrajinszka Pravda. Az odesszai kikötőt találat érte.

    Tegnap este kombinált támadás ért minket. 19 Shahed csapásmérő drónt indítottak az oroszok, de mindegyiket megsemmisítették a légvédelmi erők

    – fogalmazott Natalija Humenjuk, a Déli Védelmi Erők szóvivője.

    Elmondása szerint Oroszország 12 Kalibr cirkálórakétát is kilőtt, amelyek közül kettőt lelőttek Mikolajiv és Kirovohrad régiók felett.

  • Magyarország területére vasárnap az ukrán–magyar határszakaszon 5932 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 6649 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – tájékoztat az Országos Rendőr-főkapitányság.

    A beléptetettek közül a rendőrség 59 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – tették hozzá.

  • A Nyugat türelme gyorsabban elfogy, mint az ukrajnai háború – ilyen szalagcímmel jelent meg a Bloomberg oldalain az ismert brit újságíró és író, Niall Ferguson véleménye.

    Az Egyesült Államok támogatása kezd csökkenni, és bár az európai kormányok igyekeznek tartani a lépést, polgáraik kezdik elveszíteni a hitüket

    – vélekedett. Mint írta „az az eufória, amelyet akkor lehetett érezni, amikor egy évvel ezelőtt Kijevben jártam, éppen akkor, amikor az ukránok visszavonulásra kényszerítették Oroszországot Harkivból, nagyrészt elszállt, és átadta helyét a demonstratív kimerültségnek”.

    A frontról hazatérő katonák fáradtak, és ezt nem félnek bevallani. Többet vártak a nyári ellentámadástól, mint amennyit el tudtak érni

    – fogalmazott.

    Véleménye szerint az Ukrajnának nyújtott nemzetközi támogatás a következő évben minden bizonnyal „ellentmondásosabbá válik”. Tekintettel arra, hogy fennáll a veszélye a nyugati támogatás csökkenésének, valamint annak, hogy az Oroszországban bekövetkező hatalomváltás nélkül nem lehet kiűzni az orosz csapatokat Ukrajnából, Ferguson „bebetonozási” stratégiát javasol Ukrajna számára.

    Ahelyett, hogy egy elhúzódó háborút kockáztatnánk, amihez a nyugati támogatás csökkenésének további kockázata járulna, Ukrajnának inkább meg kell szilárdítania azt, amit már elért

    – írta véleménycikkében.

  • Az ukrán csapatok folytatják az ellentámadás műveleteit a melitopoli szektorban – jelentette szeptember 24-én az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

    „Védőink sikeresen visszaverték a támadásokat a Zaporizzsjai területen lévő Robotyne közelében” – áll a jelentésben.

    Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere Telegramon közölte, hogy a lakosok hangos robbanásokról számoltak be Tokmakban.

    Fedorov hozzátette, reméli, hogy Melitopol száműzött lakosai hamarosan hazatérhetnek.

    Együtt fogjuk kitűzni sárga-kék zászlónkat a városra!

    – idézi a polgármester szavait a Kyiv Independent.

    Melitopolt 2022 márciusa óta tartják megszállás alatt az orosz erők.

  • Larry Johnson, a CIA korábbi elemzője a Dialogue Works nevű YouTube-csatornán arról beszélt, hogy Ukrajna azzal a céllal indított rakétatámadásokat orosz területek ellen, hogy az erejét fitogtassa, azaz „megmutassa, hogy szíven találta Oroszországot” – írja az mk.ru.

    A szakértő felhívta a figyelmet, hogy minden alkalommal, amikor az Ukrán Fegyveres Erők ezt teszik, „Oroszország sokkal nagyobb erővel válaszol”.

    Johnson elmondta, nem tartja kizártnak, hogy előbb-utóbb az ukránok fegyveres akciói oda vezethetnek, hogy az oroszok porig rombolják a kijevi vezérkar épületét.

  • A rakétafenyegetés szintje megnőtt, miután az orosz megszállók harci szolgálatba helyeztek egy újabb rakétahordozót a Fekete-tengeren – írta az RBC-Ukraine vasárnap este dél-ukrajnai védelmi erőkre hivatkozva.

    A Buyan–M rakétahordozó hajó akár 8 Kalibr rakéta szállítására is alkalmas a védelmi erők szerint.

    Mindenki figyelje a légiriadó szirénáit. Ha megszólalnak, mindenki azonnal keressen menedéket. Az ellenség alattomos és vakmerő

    – tette hozzá a hadsereg.

  • Ukrajna ellentámadása a télen is folytatódik – mondta a CNN-nek a Tavria hadseregcsoport parancsnoka, Olekszandr Tarnavszkij, a délkeleti szektorban harcoló ukrán csapatok parancsnoka.

    Megjegyezte, hogy az időjárás nem lesz komoly negatív hatással az ellentámadásra, mivel a csapatok főként gyalogosan, felszerelés nélkül nyomulnak előre.

    Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője nemrég azt mondta, a tél beálltával sokkal nehezebb lesz végrehajtani a kijelölt támadó hadműveleteket. Ezért szerinte Ukrajnának kevés ideje maradt arra, hogy sikerrel befejezze az ellentámadást.

    Volodimir Zelenszkij ukrán az erre vonatkozó felvetésre azt mondta, nincs vesztegetni való idejük. „Felejtsük el az időjárást, és az ehhez hasonló kifogásokat! Azokon a helyeken, ahol páncélozott járművel nem tudunk áttörni, bevetjük a vadászgépeket. Ha a vadászgépek nem tudnak felszállni, akkor indítjuk a drónokat. Nyomás alatt kell tartanunk Putyint” – hangoztatta.

  • Indul az Index hétfői élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései az alábbiak voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok