Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Én soha nem álltam ki egyetlen szlovák párt mellett sem

2023. szeptember 27., szerda 20:38

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Új Szó című lapnak adott szerdai interjújában kijelentette: egyetlen célja, hogy Magyarországnak és Szlovákiának jó viszonya legyen.

Mint kedden írtunk róla, Jaroslav Nad, a Demokraták alelnöke felháborítónak nevezte, hogy Szijjártó Péter anélkül utazott Szlovákiába az előrehozott parlamenti választások előtt nem sokkal, hogy arról előzetesen egyeztetett volna a szlovák külügyminisztériummal.

Az Új Szónak ezzel kapcsolatban a miniszter azt mondta: nem lát kivetnivalót abban, hogy most érkezett az országba. Tisztázta: azért hívták meg most Szlovákiába, hogy átadjanak egy beruházást, amit a magyar kormány finanszíroz, illetve a 38. útkapcsolatot a két ország között.

Hangsúlyozta, hogy számára mindig az az elsődleges szempont, hogy Magyarország és Szlovákia gyümölcsöző kapcsolata fennmaradjon. Persze vannak témák, amelyekben soha nem fog a két ország egyetérteni – jegyezte meg.

A Szövetséggel való szimpatizálással kapcsolatban a külgazdasági- és külügyminiszter tisztázta, annak oka nem abban keresendő, hogy a magyar politikusok érdekeltek lennének a szlovák belpolitikában. Mindössze annyiról van szó, hogy jó kapcsolatra törekednek az országgal, és a felvidéki magyarság erős pozsonyi képviselete az, ami miatt állást foglalnak a Szövetség mellett.

Szeretném, ha a Szövetség bejutna a parlamentbe. De ezt nem azért szeretném, mert engem érdekel a szlovák belpolitika, hanem azért, mert a romániai, szerbiai, szlovéniai, horvátországi tapasztalatokból kiindulva azt gondolom, hogy ha az ottani magyarságnak erős képviselete van az ország fővárosában, akkor az hozzátesz a két ország kapcsolatához

– fogalmazott Szijjártó.

Az Új Szó megkérdezte Szijjártó Pétert, miért pont a Robert Fico vezette Smer (Irány) mellett áll ki. A miniszter válaszként kijelentette, hogy ő soha nem állt ki egyetlen szlovák párt mellett sem.

Az, hogy a volt miniszterelnökkel való találkozómat a Smer melletti kiállásomnak értékeli valaki, egy eléggé durva képzettársítás

– tette hozzá.

A politikus az interjúban azt is megjegyezte, egy választás közeledtével mindig a patrióta, konzervatív, nemzeti érdekek mellett állást foglaló politikusokat állítják bíróság elé (példaként az Egyesült Államokat és Csehországot hozta), és Szlovákiában sem történt ez másként.

Kettős állampolgárság, migráció, Lengyelország

A kettős állampolgárság kérdésköréhez érve Szijjártó Péter röviden és határozottan kijelentette, hogy ez egy olyan kérdés, amiben soha nem volt egyetértés a két ország között, és esélyes, hogy ez már nem is fog változni. „Mi ebben az ügyben soha nem fogjuk megváltoztatni a pozíciónkat, és attól tartok, hogy a volt miniszterelnök sem” – fogalmazott.

Az Új Szó azt felvetette a tárcavezetőnek, hogy mit gondol, miért most, a választások előtt jelentek meg ilyen nagy tömegekben migránsok a határ szlovákiai oldalán. Szijjártó Péter felhívta rá a figyelmet, hogy a migrációt nem érdemes új keletű jelenségként kezelni, hiszen Magyarország 2015 óta küzd az egyre agresszívabb menekülthullámok ellen, mindenfajta brüsszeli segítség nélkül. Magyarországnak vannak schengeni határai, hiszen Horvátország és Szlovénia bent van a schengeni rendszerben. „Hogy itt vagy a szerb határon keresztül érkeznek-e a migránsok, azt nagyon nehéz megmondani” – tette hozzá.

A Lengyelországgal való viszonyra kitérve Szijjártó Péter megerősítette, hogy töretlen a szoros együttműködés az országgal európai ügyekben. Elismerte, hogy voltak kérdések, amikben korábban nem értettek egyet – elsősorban az ukrajnai háborúval kapcsolatban –, de ezeket sikerült félretenni anélkül, hogy a kapcsolat rovására ment volna.

Rovatok