Index Vakbarát Hírportál

Putyin döntött: újjáélesztik a Wagner-csoportot, csak kicsit másképp

2023. október 1., vasárnap 09:45

Vlagyimir Putyin orosz elnök újjáéleszti a Wagner-csoportot, csak más formában. Ez az üzenete annak, hogy a napokban találkozott a zsoldosvállalat egyik legfontosabb vezetőjével – számolt be a CNN. Mindeközben megjelent egy újabb videó a zsoldosok több mint egy hónapja meghalt egykori vezetőjéről, Jevgenyij Prigozsinról is.

A Kreml sajtószolgálata még pénteken közölte, hogy Vlagyimir Putyin találkozott Andrej Trosevvel, a Wagner egyik befolyásos volt parancsnokával. Erről megjelent egy videó is, amelyen ők ketten, valamint Junusz-Bek Jevkurov orosz védelmi miniszterhelyettes látható. 

A találkozó után feltételezhető, hogy Trosev lesz a felelős a Wagner-zsoldosokért, akik visszatértek Ukrajnába. A CNN szerint azonban ennél jóval többről lehet szó, a találkozó üzenete ugyanis lényegében az, hogy

a Kreml visszavette az irányítást a Wagner-csoport felett, és nemcsak Ukrajnában, hanem a világ többi pontján is.

A Wagnernek komoly érdekeltségei vannak külföldön, elsősorban Afrikában. A CNN szerint Putyin a pénteki találkozóval gyakorlatilag Jevgenyij Prigozsin helyére állította a „Szedoj” (magyarul: ősz hajú) hívónevet viselő Andrej Trosevet – akit már Prigozsin halála előtt is a Wagner-csoport új vezetőjének javasolt.

Wagner 2.0, csak kicsit másképp 

A találkozón Putyin utalt arra, hogy Trosevnek jó kapcsolata van a Wagner harcosaival – vagyis segíthet kézben tartani a szervezetet –, egyben belengette azt is, hogy akik folytatják a fegyveres szolgálatot, azok megfelelő pénzbeli jutalmazásban fognak részesülni, attól függetlenül, hogy milyen státuszban végzik ezt a szolgálatot.

Ezután utalt rá, Trosevvel korábban már beszéltek róla, hogy segítségével – mint fogalmazott – „olyan önkéntes katonai egységeket hoznának létre, amelyek képesek különféle harci küldetések végrehajtására – elsősorban természetesen a különleges katonai hadművelet zónájában”, vagyis Ukrajnában.  

A CNN szerint jelzésértékű az is, amit a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség pénteken közölt: Trosev már leszerződött az orosz védelmi minisztériummal.

Ebből arra lehet következtetni, hogy a Wagner új vezetője nem egy olyan „szabadúszó”, papíron az orosz kormányzattól független vállalkozó lesz, mint Prigozsin volt, valamint arra, hogy ezúttal a zsoldosokat is valamilyen formában bevonják a kormányzati struktúrába. 

A kérdés egyelőre nyitott, hogy pontosan hogyan, miként tudják a gyakorlatban folytatni a Wagner tevékenységét Afrikában és a Közel-Keleten. A CNN szerint e tekintetben jelzésértékkel bír Jevkurov jelenléte a találkozón, ugyanis a miniszterhelyettes augusztus végén a polgárháború miatt gyakorlatilag kettéosztott Líbiába utazott, ahol a Líbiai Nemzeti Hadsereg tábornokával, Halífa Haftarral járt Bengáziban egy katonai delegációval.

Hogy akkor miről tárgyaltak pontosan, azt nem tudni, de Halífa Haftar épp ezen a héten utazott Oroszországba, és találkozott Vlagyimir Putyinnal is, majd megvitatták az észak-afrikai ország és a régió egészének helyzetét. Mivel a Wagner-csoport az utóbbi években támogatta a Líbiai Nemzeti Hadsereget, ezért feltételezhető, hogy most is szó lehetett valamiféle katonai együttműködésről, amelyben az újjászervezett Wagner szerepet kaphat.

A CNN végül azt is feltételezi, hogy a Wagnernél a közeljövőben egyfajta kettős felosztás alakulhat ki: eszerint elképzelhető, hogy Trosev fogja felügyelni az Ukrajnában harcoló Wagner-egységeket, míg Jevkurov feladata a zsoldosok egyéb régiókban zajló műveleteinek megszervezése lesz.

Újabb videó jelent meg Prigozsinról – de ez nem azt jelenti, hogy feltámadt

Időközben a Wagner egykori vezetőjének, Jevgenyij Prigozsinnak a Telegram-oldalán közzétettek egy újabb, több mint 8 perces videót, amelyen a Wagner-csoport vezetője látható Afrikában.

Azt nem közölték, hogy a felvétel pontosan hol és mikor készült, de feltételezhetően az anyagot (vagy minimum egy részét) közvetlenül a Prigozsin halálát okozó incidens előtt forgathatták, ugyanis egyes jelenetek nagyon hasonlítanak az utolsó videójához – amelyen arról is beszélt, hogy fenyegetve érzi magát.

Prigozsin csatornája a most közzétett videóhoz nem fűzött kommentárt, azonban ez nem azt jelenti, hogy életben lenne a zsoldosvezér. Pár napja ők maguk is arról írtak: sokan ugyan még mindig nem hiszik el, hogy Prigozsin és a Wagner másik vezetője, Dmitrij Utkin meghaltak, de el kell fogadni, hogy „itt hagytak minket”. Abban a posztban azt is közölték, hogy október 1-jén országszerte megemlékezést tartanak, és aki szeretné, több helyen is elhelyezhet virágcsokrokat az emlékükre.

A háború fejleményeit vasárnap is percről percre követjükebben a cikkünkben

(Borítókép: Vlagyimir Putyin 2023. szeptember 8-án. Fotó:  Sputnik / Ilya Pitalev / Pool / REUTERS)

Rovatok