Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Felszólítjuk Brüsszelt, hogy azonnal fejezze be ezt

2023. október 5., csütörtök 09:49

A külgazdasági és külügyminiszter is kifejtette a véleményét az ideiglenes szlovák határellenőrzésekről. Szijjártó Péter szerint teljes egészében Brüsszel hibája a migrációs nyomás erősödése Közép-Európában.

Mint írtuk, Szlovákia csütörtöktől ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzéseket a magyar határon. Az intézkedés egyelőre október 14-ig lesz hatályos. 

A tárcavezető a pozsonyi döntés kapcsán hangsúlyozta, hogy a migrációs nyomás erősödése Közép-Európában teljes egészében Brüsszel hibája.

Brüsszel ösztönzi a migrációt, támogatja az embercsempészek üzleti modelljének működését azáltal, hogy folyamatosan nyomják a kötelező letelepítési kvótákat, amelyek mágnesként vonzzák a migránsokat Európába

– jelentette ki.

Hozzátette: „Ha van kötelező letelepítési kvóta, akkor el lehet mondani a migránsoknak, hogy induljatok útnak, majd ha bejuttok, akkor onnantól kezdve elosztanak benneteket, és maradhattok.”

Szijjártó Péter leszögezte, hogy az embercsempészek üzleti modelljét szét kell verni a lehető leghatározottabb eszközökkel, a migrációt pedig meg kell állítani, és nem menedzselni kell. „Felszólítjuk Brüsszelt, hogy azonnal fejezze be ezt a migrációs politikát. Azonnal fejezze be a kötelező letelepítési kvóták napirenden tartását, ne hívjon ide migránsokat, ne támogassa az embercsempészek üzleti modelljét” – közölte az MTI.

Egymás után állítják vissza a határellenőrzéseket Európában

Ahogy korábban beszámoltunk róla, Németország azonnali hatállyal visszaállította a szúrópróbaszerű határellenőrzést a lengyel és a cseh határon, miután a német kormány egyre nehezebben tudja megfékezni a menedékkérők beáramlását. Ugyancsak ezért kényszerült hasonló intézkedésre Szlovénia is a horvát határon.

Ausztria kedd éjféltől vezetett be ideiglenes ellenőrzést a Szlovákiával közös határán az illegális migráció és az embercsempészek ténykedésének megfékezése végett. 

Rovatok