Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter is reagált az Orbán–Putyin-találkozó miatt ülésező NATO-nagykövetek hírére

2023. október 20., péntek 12:47

A külgazdasági és külügyminiszter is reagált arra, hogy Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin találkozóját követően Budapesten ültek össze a NATO-tagországok nagykövetei.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a spanyolországi Valenciában reagált a budapesti NATO-nagykövetek ülésére, amelyen Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök kétoldalú tárgyalást folytatott Pekingben. A tárcavezető a közösségi oldalára feltöltött videóban azt mondta, reméli, hogy minden részletre kiterjedő tájékoztatás hangzott el ezen az ülésen.

Azt csak őszintén remélni tudjuk, hogy nagykövet úr kihasználta ezt a lehetőséget, és teljes körű tájékoztatást adott a NATO-s nagykövet kollégáinak arról, hogy hogyan jött össze az a 416 tonna urán, amelyet az Egyesült Államok az idei esztendő első felében vásárolt Oroszországból, amely majdnem két és félszer akkora mennyiség, mint tavaly, és akkora mennyiség, amekkora nem volt az elmúlt 18 esztendőben egyetlen fél év alatt sem

– fogalmazott Szijjártó Péter.

A tárcavezető úgy fogalmazott, remélik, hogy „ebben a tekintetben is kimerítő és minden részletre kiterjedő tájékoztatásra került sor ezen a bizonyos értekezleten”. 

Mint arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök kedden kétoldalú tárgyalást folytatott Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével Pekingben, az Egy övezet, egy út fórumon. A két vezető egyeztetett a magyar–orosz együttműködésről a gáz- és olajszállítások, valamint a nukleáris energia területén.

A találkozó azonban nagy port kavart nemzetközi szinten. Guy Verhofstadt liberális európai parlamenti (EP-) képviselő, Daniel Freund, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának zöldpárti politikusa, David Pressman, Amerika magyarországi nagykövete és az észt miniszterelnök is kritikát fogalmazott meg Orbán Viktorról.

Szijjártó Péter az észt kormányfő kijelentéseire akkor úgy reagált: 

Nagy tisztelettel jelzem, hogy ez a Kaja Kallas az a Kaja Kallas, akinek férjéről az derült ki nemrégiben, hogy a háború kitörése után is tulajdonrésze volt egy olyan cégnél, amely 30 millió euró értékben szállított nyersanyagokat egy orosz gyárnak a harcok ellenére is. Képmutatás a köbön

– fogalmazott korábban a tárcavezető.

Rovatok