Index Vakbarát Hírportál

Ukrán parancsnok: El fogjuk veszíteni a háborút

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index hétfői hírösszefoglalója

Index
2023.10.30. 21:40
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Ezzel a poszttal véget ért az Index hétfői élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Köszönjük egész napos figyelmüket, tartsanak velünk holnap is. Jó pihenést kívánunk!

  • Az első amerikai gyártmányú F–16-os vadászrepülőgépek, amelyeket Hollandia Ukrajnának adományoz, két héten belül megérkeznek a romániai kiképzőközpontba – közölte Mark Rutte holland miniszterelnök.

    Az X-en arról írt, arra számít, hogy a Patriot rakétákat és az F–16-os vadászrepülőgépeket még a tél előtt eljuttatják Ukrajnának. 

    Az első repülőgépeket két héten belül szállítják a romániai kiképzőközpontba, hogy megkezdhessék a pilóták kiképzést.

     Dánia, Norvégia és Belgium is bejelentette, hogy F–16-osokat ad Ukrajnának.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök arról beszélt, hogy az orosz társadalmat kívülről próbálják destabilizálni és kettészakítani, többek között kifinomult technológiák segítségével – írja az orosz állami média, a TASZSZ.

    A közel-keleti drámai helyzetet és más regionális konfliktusokat országunk, Oroszország ellen próbálják felhasználni, hogy destabilizálják és szétszakítsák soknemzetiségű és sokvallású társadalmunkat. Ehhez különböző eszközöket használnak, mint látjuk, hazugságot, provokációt, valamint a pszichológiai és információs agresszió kifinomult technológiáit

    – fogalmazott az orosz elnök.

  • „A mahacskalai események az orosz elit és a társadalom mélyen gyökerező antiszemitizmusát tükrözik” – közölte Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő legújabb közösségimédia-bejegyzésében.  

    Nyikolenko bejegyzésében kifejti, hogy a zsidókkal szembeni fenyegetések az orosz állami propaganda munkájának eredménye,

    amely szerinte évtizedeken át táplálta az oroszok más népek iránt érzett gyűlöletét.

    Emlékezzetek Putyin elnök és Lavrov külügyminiszter nem is olyan régi sértő, antiszemita nyilatkozataira

    – idézte fel.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn találkozott az amerikai kongresszus kétpárti küldöttségével. Mint azt írta közösségi oldalán, „Ukrajna mindig is nagyra értékelte, és továbbra is nagyra értékeli az amerikai kongresszus mindkét pártjának támogatását”. 

    Elvárjuk, hogy az Egyesült Államok továbbra is álljon ki mellettünk az orosz agresszió és terror elleni küzdelemben

    – tette hozzá.

    Tájékoztatta a kongresszusi képviselőket a frontvonalakon kialakult helyzetről, sikeres védelmi és támadó akcióikról, valamint a legfontosabb védelmi szükségleteikről. Megvitatták az Ukrajnának a biztonság és a védelem területén nyújtandó további amerikai segítség fő irányvonalait.

  • Orosz lövedékek csapódtak be a dél-ukrajnai Herszon határ menti régiójába. Két civil meghalt, és legalább nyolc megsebesült – közölték a helyi hatóságok.

    „Jelenleg hét áldozatról tudunk, két férfiról és öt nőről” – közölte Olekszandr Prokudin regionális kormányzó, hozzátéve, hogy néhányan közülük súlyos sérüléseket szenvedtek. A támadásban lakóépületek, elektromos vezetékek és járművek is megrongálódtak – írta. 

    Prokudin azt is elmondta: Oroszország egy infrastrukturális szempontból fontos létesítményt támadott meg, így négy kisebb település lakói áram nélkül maradtak.

    Az ukrán ellenőrzés alatt álló területeket rendszeresen érik orosz lövések: egy ember meghalt, egy 62 éves férfi pedig megsebesült egy támadásban, amely egy temetőt ért Kindijka faluban. 

    Herszon városát is lövések érték éjszaka, meghalt egy 85 éves nő

     – közölte Roman Mrocsko, a város katonai közigazgatásának vezetője. 

  • Az orosz hadsereg ezúttal a megszállt zaporizzsjai atomerőmű (Zaporizhzhia Nuclear Power Plant, ZNPP) harmadik blokkját állítaná le úgy nevezett „forró üzemmódban” – írja a Pravda. Mint írják, az orosz megszállók annak ellenére végeznék el a veszélyes műveletet, hogy az Ukrajna Állami Nukleáris Szabályozási Felügyelete (DYARU) nem engedélyezte azt.

    Az Állami Atomenergia-szabályozási Bizottság vezetője azt közölte, hogy az erőmű hármas blokkja március óta ütemezett javítás alatt áll.

    Szerinte a reaktorblokk lezárása és összeszerelése, amelynek az engedély feltételei szerint hideg állapotban kell lennie, veszélyhelyzetet, sugárzást okozhat.

    A ZNPP ipari telephelyén lévő működésképtelen sugárzásfigyelő miatt pedig lehetetlen lenne időben észlelni.

    A bizottság vezetője arra is figyelmeztet: nincs elegendő képzett személyzet a ZNPP ipari telephelyén, ezért alapból nagyon veszélyesek a javítási műveletek a reaktorberendezéseken. 

  • Az Ukrán Védelmi Erők az X-oldalukon osztottak meg egy rövid videót, amelyen egy légicsapás látható.

    Azt azonban nem lehet tudni, hogy a felvétel mikor és hol készült.

  • Az orosz külügyminisztérium hivatalos képviselője, Maria Zaharova szerint a dagesztáni tömeges zavargások egy kívülről tervezett és végrehajtott provokáció eredményei – írja a TASZSZ

    A Mahacskala repülőtéren zajló pusztító akcióban a kulcsszerepet a kijevi rezsim játszotta, amely azonnal reagált az eseményekre – áll a közleményében. 

    Zaharova szerint ugyanis Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozatai és azok tartalma közvetlen bizonyítékai Kijev információs szabotázsának. Kiemelte azt is, hogy a zavargások kirobbantásában szerepe lehetett a TASZSZ által csak ukrán ügynökként ismert Ilja Ponomarjovnak, aki többször is kijelentette, hogy kárt okozna az Orosz Föderációnak.

    Zaharova arról is beszélt, hogy a dagesztáni tömeges zavargások célja az orosz nép egységének aláásása és az oroszországi belpolitika destabilizálása.

    Hozzátette, hogy az ukránok ezzel nemzetközi színtéren akarják hitelteleníteni Oroszországot. Ennek ellenére szerinte Moszkva továbbra is stabilizáló szerepet tölt be a nemzetközi ügyekben, így a közel-keleti konfliktus rendezésben is. 

    Az Index is írt arról, hogy október 29-én tömeges zavargások voltak az oroszországi Dagesztán repülőterén. A reptéren több száz fős tömeg gyűlt össze, akik azt állították, hogy „izraeli menekültekre” vadásznak.

  • Az ukrán fegyveres erők és az orosz csapatok lövészárkaiban egerek és kígyók tanyáznak – írja a Sztrana ukrán híroldal.

    A lap szerint az erről készült videók a frontvonal mindkét oldalán megjelentek. Az első videón egy katona azzal viccelődik, hogy két nagy kígyót mutat egy árokban, az egyiket katonatársának feleségének, a másikat pedig az anyósának nevezve. 

    A második videón egy katona szidalmazza a matraca alatt lévő egércsapatot. A harmadikon egy katonai állás körül összegyűlt rágcsálócsapat látható.

    A katonák arra panaszkodnak, hogy az egerek tönkreteszik a felszerelésüket, a drónokat és a lőszert.

  • Korábban már írtunk róla, hogy eladják Volodimir Zelenszkij ukrán elnök családjának a Krím félsziget déli partján, Livadia faluban fekvő nyaralóját. A házat a Krím annektálása után államosította Oroszország.

    Az RBC orosz hírügynökség információi szerint 44 millió rubelért (mintegy 148 millió forintért) kelt el a Zelenszkij család villája.

    Az online aukción ketten vettek részt, és a győztes Olga Lipoveckaja 20 millió rubellel ajánlott többet az eredeti 24 millió rubeles árnál.

  • Ukrajna stratégiai szempontból el fogja veszíteni a háborút, mert a társadalmuk nem megfelelően látja a kialakult helyzetet. Erről az Ukrán Védelmi Erők parancsnoka, Dmitro Kukarcsuk beszélt a Sztrana ukrán hírportál szerint.

    A katonai vezető azt állítja, hogy a háború kezdetén minden ukrán kész volt megvédeni az országot, sok volt az önkéntes. De miután az orosz csapatok kivonultak Kijev közeléből, a helyzet megváltozott.

    Ezután a médiában olyan hírek kezdtek el terjedni, hogy az orosz hadsereg gyenge, és egy-két héten belül, maximum egy hónap múlva győzünk. Ezzel pedig összedőlt az emberek valóságról alkotott képe. A várt siker nem jött, a háború pedig egyre nehezebbé vált

    – idézi a lap a parancsnokot, aki szerint az oroszok napról napra erősebbek.

    Ezért veszítünk. Az orosz társadalom sokkal naprakészebb a háborús helyzetről, mint mi

    – tette hozzá.

  • Az orosz légierő parancsnokát, Mihail Teplinszkij vezérezredest nevezték ki a Dnyipro katonai csoport új parancsnokává – írja a Sky News a TASZSZ orosz állami hírügynökségre hivatkozva. Teplinszkij vezérezredes Oleh Makarevics vezérezredest váltja, akit más feladatokkal bíznak meg.

    Teplinszkijt 2022 júniusában nevezték ki a háború első napjaiban súlyos veszteségeket szenvedett légi erők élére.

    A brit katonai hírszerzés szerint januárban elbocsátották ukrajnai vezető beosztásából, de később visszahelyezték. Azt is mondta, hogy valószínűleg azon kevés magas rangú orosz tábornok egyike, aki széles körű tiszteletnek örvend.

  • Az orosz hadsereg „aktív hadműveletet” hajt végre Bahmut közelében – jelentette az ukrán hadsereg szárazföldi erőinek parancsnoka, Olekszandr Szirszkij.

    Bahmut térségében az ellenség jelentősen megerősítette csoportosulását, és a védekezésről áttért az aktív műveletekre

    – fogalmazott az Interfaxnak adott interjújában. Elmondása szerint az oroszok légi egységek segítségével próbálják megállítani az ukrán fegyveresek előrenyomulását, és helyreállítani az elvesztett pozícióikat.

  • Az ukrán erők előrenyomultak Bahmut közelében és folytatták támadó hadműveleteiket Nyugat-Zaporizzsjában – közölte az amerikai hadtudományi intézet (ISW).

    A geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az ukrán erők egy Andrijivkától délre, Bahmuttól 10 kilométerre délnyugatra lévő vasútvonalon keresztül nyomultak előre – közölte az amerikai székhelyű kutatóintézet a legfrissebb jelentésében.

    Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán erők folytatták a támadó műveleteket Bahmuttól délre, illetve Melitopol irányába. Egy neves orosz katonai blogger azt állította, hogy az ukrán erők az elmúlt héten ellenőrzés alá vontak nem részletezett állásokat Zaporizzsja irányában

    – tette hozzá a jelentés a Sky News beszámolója szerint.

  • A Kreml hétfőn közölte, hogy a dél-oroszországi Dagesztán régióban található repülőtér vasárnapi „megrohamozása egy Izrael-ellenes csőcselék által külső befolyás eredménye” volt.

    Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy „rosszindulatú emberek” a gázai szenvedést ábrázoló képeket használták fel arra, hogy felhergeljék az embereket a túlnyomórészt muzulmánok lakta észak-kaukázusi régióban.

    Legalább 60 embert vettek őrizetbe, miután palesztinbarát tüntetők hatalmas tömege megrohamozta az oroszországi Dagesztán régió egyik repülőterét, állítólag egy Izraelből érkező járatot keresve.

    A nyomozók 150 embert azonosítottak, akik a legaktívabb tüntetők voltak – jelentette a RIA hírügynökség hétfőn kora reggel. Az incidensben kilenc rendőr megsérült, közülük kettőt kórházban ápolnak – közölték a hatóságok a The Independent beszámolója szerint.

  • A Kreml hétfőn közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök még hétfőn találkozót tart magas rangú tisztviselőkkel, hogy megvitassák az orosz társadalom „megosztására” irányuló – szerinte nyugati – kísérleteket.

    Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságírókkal folytatott telefonbeszélgetésen elmondta, hogy az orosz elnök találkozón részt vesz az orosz védelmi miniszterrel és a titkosszolgálatok vezetőivel.

    A találkozót azután szervezték meg, hogy Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy a dél-oroszországi Dagesztán régióban vasárnap egy repülőtér megrohamozása egy Izrael-ellenes csőcselék által „külső befolyás” eredménye volt – írja a The Independent.

  • Az Ukrán Fegyveres Erők hivatalosan megerősítették, hogy vasárnap este csapást mértek egy orosz stratégiai légvédelmi létesítményre a Krím nyugati partvidékén – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    Az erre vonatkozó információt az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnokságának stratégiai kommunikációs osztálya tette közzé.

    „Október 30-án éjjel az Ukrán Fegyveres Erők sikeresen csapást mértek egy stratégiai légvédelmi létesítményre az ideiglenesen megszállt Krím nyugati partvidékén” – áll a közleményben.

  • Egy orosz állam által támogatott katonai magáncég (PMC) először próbál nőket toborozni harci feladatokra Ukrajnában – közölte a brit védelmi minisztérium (MoD) hírszerzési jelentése.

    A közösségi médiában közzétett üzenetekben „női újoncokat keresnek az orosz PMC Redut részeként működő Borz zászlóaljhoz, hogy mesterlövészként és pilóta nélküli légi járművek [UAV] kezelőjeként dolgozzanak”.

    Márciusban Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azt mondta, hogy 1100 női katonát telepítettek Ukrajnába, ami a haderő mintegy 0,3 százalékának felel meg – közölte a Védelmi Minisztérium, hozzátéve, hogy a Redut hirdetése rámutat, hogy „jelenleg főként egészségügyi támogató és élelmezési feladatokban szolgálnak”.

    „Továbbra sem világos, hogy a hivatalos orosz védelmi erők igyekeznek-e követni a példát, és több harci szerepet nyitni a nők számára” – tette hozzá a jelentés.

    „A nők a jelenlegi konfliktusban ritkán vállaltak frontvonalbeli harci szerepet az oroszbarát erőknél; azonban a második világháború alatt a szovjet erőknél komoly hagyománya volt a női mesterlövészeknek és más harcoló katonáknak” – áll a jelentésben.

  • Az ukrajnai Odessza régió kormányzója közölte, hogy két ember megsebesült és épületek rongálódtak meg a térségben egy hajógyárat ért orosz rakétatámadásban – írja a The Independent.

    Bár a részleteket még nem erősítették meg, Oleh Kiper kormányzó a Telegramon azt írta: „A támadás következtében tűz ütött ki, amelyet tűzoltóink azonnal eloltottak. A vállalkozás adminisztratív épülete és berendezései megrongálódtak.”

    „Két ember megsérült. Egy 1961-es születésű férfit és egy 1966-os születésű nőt közepesen súlyos állapotban szállítottak kórházba. Minden szükséges orvosi ellátásban részesülnek” – tette hozzá.

  • Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy hazaárulás gyanújával őrizetbe vett egy orosz férfit a Krímben, azzal vádolva őt, hogy katonai titkokat adott át Ukrajnának – jelentette a RIA Novosztyi állami hírügynökség.

    A közleményben az FSZB azt állította, hogy a meg nem nevezett férfi „földrajzi koordinátákra hivatkozva információkat gyűjtött és továbbított meghatározott helyszínekről az ukrán hadsereg egyik képviselőjének”.

    A Krím, amelyet nemzetközileg Ukrajna részeként ismernek el, 2014 óta de facto orosz ellenőrzés alatt áll – írja a The Guardian.

  • Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter hétfőn egy pekingi katonai fórumon kijelentette, hogy Oroszország készen áll az ukrán válság konfliktus utáni rendezéséről szóló tárgyalásokra – írja a The Independent.

    A Xiangshan Fórumon, Kína legnagyobb éves katonai diplomáciai rendezvényén felszólalva Sojgu hozzátette, hogy Oroszország készen áll a Nyugattal való további „együttélésről” szóló tárgyalásokra is.

    Az orosz állami média jelentése szerint azzal is vádolta a Nyugatot, hogy az ukrajnai konfliktust ki akarja terjeszteni az ázsiai csendes-óceáni térségre.

    Sojgu szerint a NATO „a párbeszéd iránti hivalkodó vágyával” fedezi az ázsiai csendes-óceáni térségben történő haderőnövelést – jelentette az orosz TASZSZ hírügynökség.

  • Az orosz erők 12 Shahed típusú kamikazedrónt és két Kh–59-es irányított rakétát lőttek ki Ukrajnára október 30-án éjjel – közölte az ukrán légierő a The Kyiv Independent beszámolója szerint.

    Az ukrán légvédelem a jelentések szerint az összes drónt és rakétát lelőtte Mikolajiv, Herszon, Kirovohrad, Cserkaszi, Zsitomir, Dnyipropetrovszk és Hmelnyickij terület felett.

    A rakétákat az oroszok által megszállt Zaporizzsjai területről indították, a drónok pedig a Krasznodari területen található Primorszk-Achtarszk orosz kikötővárosból repültek – közölte a légierő.

    A déli Mikolajivi területen a légvédelem öt Shahed–131/136 típusú drónt semmisített meg – közölte Vitalij Kim kormányzó a Telegramon. Elmondása szerint az egyik lezuhant drón törmelékei tüzet okoztak egy Basztanka körzetben lévő farmon.

    Szerhij Liszak kormányzó szerint a Kh–59-es rakéták Dnyipropetrovszk terület felett zuhantak le, maradványaik a Dnyipro körzetben estek le. Egy ötemeletes épület, egy magánház és egy autó megrongálódott, de áldozatok nem voltak – tette hozzá.

  • Oroszország 2022. február 24-én indított, Ukrajna elleni háborújában eddig körülbelül 299 940 orosz katona esett el, az elmúlt napon 860 ellenséges katona halt meg – számolt be az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

    A vezérkar beszámolója szerint

    • 5190 tankot,
    • 9775 páncélozott harcjárművet,
    • 7202 tüzérségi rendszert,
    • 834 rakétavetőt,
    • 559 légvédelmi berendezést,
    • 321 repülőgépet,
    • 324 helikoptert és
    • 9555 katonai gépjárművet és tartálykocsit semmisítettek meg az ukrán védők.

    Ezenkívül 20 orosz hajót, 5419 hadműveleti és taktikai drónt, 1014 egység speciális felszerelést és 1544 cirkálórakétát számoltak fel.

  • A Wagner zsoldoscsoportot a Roszgvardija, az orosz nemzeti gárda alárendeltségébe helyezik át, és a gárda meg is kezdte a zsoldosok toborzását – írja az ukrán Szabad Európa Rádió.

    A lap beszámolója szerint a Wagner tagjainak felajánlották, hogy egyéni szerződést írjanak alá, vagy a jelenlegi szerződés feltételei szerint „dolgozhatnak” tovább.

    A Wagner-csoport teljes struktúrája, a munkarend, a parancsnokok ugyanazok maradnak – áll a jelentésben.

  • Az orosz csapatok egy, az Avdijivka városától északra fekvő kokszgyár elleni támadásra készülnek – írja az amerikai hadtudományi intézet (ISW) a legfrissebb jelentésében.

    A jelentés szerint az oroszok harci erejük jelentős részét Avdijivka körül összpontosították. A szakértők szerint több gépesített lövészdandár, lövészezred, zászlóalj tevékenykedhet a város körül.

    Az ISW elemzői azt is megjegyzik, hogy az orosz katonai egységek lehet, hogy csak névleg zászlóaljak, dandárok vagy ezredek, és kisebb létszámmal rendelkeznek, mint amennyit a beosztásuk sugall.

    Az ukrán fegyveres erők állítólag ellentámadásba lendültek az avdijivkai kokszgyár és Szpartak közelében – tették hozzá.

  • Rihards Kozlovskis lett belügyminiszter és ukrán kollégája, Igor Klimenko találkozóján Kozlovskis megerősítette, hogy a lett belügyminisztérium 12 drónt ad át ingyenesen az ukrán állami rendőrségnek – jelentette a Delfi.

    A lett belügyminiszter a beszámolók szerint Vilniusban találkozott az ország belügyminisztériumának államtitkárával, Dmitrij Trofimovval és az Állami Határszolgálat főnökével, Guntis Pujatsszal, valamint a három balti ország, Norvégia, Lengyelország, Finnország és Ukrajna belügyminisztereivel és határszolgálatok vezetőivel, hogy megvitassák a régió biztonsági helyzetét, valamint a közös fellépéseket.

    A Delfi szerint Lettország belügyminisztere kijelentette, hogy az Ukrajnának nyújtandó további szükséges támogatás érdekében az állami rendőrség, az állami határszolgálat, valamint az állami tűzoltó- és mentőszolgálat folyamatos kapcsolatot tart fenn az ukrán kormányzati szervekkel.

  • Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese vasárnap úgy nyilatkozott, hogy az Európával való együttműködés energetikai kérdésekben „befagyott vagy értelmetlen”, mivel az európai országok nehéz időkbe kerültek és rossz növekedési kilátásokkal rendelkeznek – írja a The Independent.

    Európa véres módon és érzéstelenítés nélkül kiherélte magát azzal, hogy elállt az országunkkal való energetikai együttműködéstől

    – idézték az orosz hírügynökségek Medvegyevet. Hozzátette, „ezt az együttműködést vagy elrontották, vagy egy időre befagyasztották”.

  • Az orosz erők a Dnyeper folyó bal partjáról támadtak, megöltek egy 85 éves asszonyt, három másik embert pedig megsebesítettek – jelentette Roman Mrocsko, a város katonai közigazgatásának vezetője október 30-án a The Kyiv Independent beszámolója szerint.

    Mrocsko szerint az orosz hadsereg éjfél körül az elfoglalt bal partról lőtte a város központi kerületét. A jelentések szerint magas épületek megrongálódtak.

    „Az egyik lakás a becsapódás következtében kigyulladt – jelentette ki Mrocsko. – Egy 85 éves asszony ott meghalt. Egy másik áldozatot égési sérülésekkel és füstmérgezéssel vittek kórházba.”

  • Az orosz megszállók minden erejüket Marjinka teljes elfoglalására összpontosíthatják, ha Avdijivka irányában kudarcot vallanak – jelentette ki Olekszandr Sztupun, a Tavrijszkij irányú védelmi erők közös sajtóközpontjának szóvivője.

    Megjegyezte, hogy Marijinka közelében most nehéz a helyzet, az oroszok továbbra is nyomást gyakorolnak és támadásokat hajtanak végre. 

    „Ez napi 20-23 támadást jelent, vagyis a mérték nem csökken. Megértem, hogy ha az ellenség valószínűleg semmit nem fog elérni Avdijivka irányába, akkor megpróbálja elfoglalni Marjinkát” – tette hozzá Sztupun az Unian ukrán hírügynökség beszámolója szerint.

Rovatok