Index Vakbarát Hírportál

Történelmi csapásról számoltak be az ukránok

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szerdai hírösszefoglalója

Index
2023.11.01. 07:38
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A múlt héten 31 közép-ukrajnai városban és faluban rendelték el a gyermekek kitelepítését – főként a donyecki régióból. A kitelepítési parancs azt követően lépett életbe, hogy a harcok felerősödtek a donyecki Herszon régióban.

    Különös kihívást jelent a hatóságok számára a gyermekes családok biztonságba juttatása, rengeteg önkéntes segítségére van szükségük – írja a BBC.

    Valakinek állandóan beszélnie kell a gyerekekkel, el kell terelnie a figyelmüket az úton lévő veszélyekről vagy bármilyen más stresszes pillanatról

    – fogalmazott egy önkéntes.

    Akadnak azonban olyan családok, amelyek a mindennapos veszély és kellemetlenségek ellenére sem akarnak elmenni, hiszen van esély arra is, hogy többé nem látják otthonukat. 

    Azok többségét, akik úgy döntöttek, a biztonságot választják, egy régi iskolában helyezték el. Egy háromfős család (nagymama, édesanya, kisgyermek) Kosztyantyinivkából érkezett, ahol az ágyúzás miatt a pincéjükben kellett élniük.

    Szeretünk itt lenni, de nagyon szeretnénk, hogy véget érjen ez az egész, és hazamehessünk 

    – fogalmazott az édesanya. 

    Az ukrajnai gyerekek nagy része most már messze lehet a frontvonaltól, de életüket továbbra is a konfliktus határozza meg.

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint Magyarország területére október 31-én az ukrán–magyar határszakaszon 4903 fő lépett be. A románmagyar határszakaszon belépők közül 4193 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 55 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

  • A Krím félsziget hatóságai azt tervezik, hogy az ukrán first lady lakásának eladásából származó pénzt Oroszország inváziójának finanszírozására fordítják – írja a TASZSZ orosz hírügynökség alapján a Sky News.

    Olena Zelenszka jaltai otthonát az oroszok „államosították”, és 44,3 millió rubelért (172 millió forintért) adták el a hónap elején egy árverésen. A krími orosz parlament elnöke, Vlagyimir Konsztantyinov azt mondta:

    Ez jó pénz a krími költségvetésnek, segítséget nyújtunk mind az északi katonai körzet résztvevőinek, mind a fronton elesettek családjainak.

    Hozzátette azt is, hogy „talán vásárolunk valamit a front szükségleteire is”.

  • Az Egyesült Államok felrobbantatta az Északi Áramlat gázvezetékeket, katonai és biológiai kísérletek terepévé tette Ukrajnát, és felkészítette az Oroszország elleni harci cselekményekre – jelentette ki Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára egy tomszki kihelyezett tanácskozáson.

    Idézte Joe Biden amerikai elnök szavait, aki szerint az Ukrajnának és Izraelnek nyújtott katonai segély „bölcs befektetés, amely nemzedékeken át hoz majd hasznot az amerikai biztonságnak”. Patrusev azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy politikájával kiprovokálta és tovább szítja a közel-keleti válságot.

    Ugyanígy tesz Ukrajnában is, ahol államcsínyt provokált ki, engedte a neonáci ideológia terjesztését, katonai és biológiai kísérletek kísérleti terepévé tette Ukrajnát, szemet hunyt a Donyec-medencei civilek meggyilkolása felett, és felkészítette a hazánk elleni katonai cselekményekre. Ilyen körülmények között állt Oroszország a Donyec-medence lakosságának védelmére és akadályozta meg az agresszív tervek valóra váltását

    – mondta a Kreml biztonsági illetékese az MTI szerint. 

    „Ráadásul az Egyesült Államok az ukrajnai válságot felhasználva elérte, hogy Európa és Oroszország megszakítsa gazdasági kapcsolatait és kiiktassa gazdasági versenytársait. Gazdasági problémáikat más országok rovására oldják meg. És annak érdekében, hogy Európa ne kaphasson gázt Oroszországtól, felrobbantották az Északi Áramlatot” – tette hozzá.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szerdai élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb eseményei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok