Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Szerda este minden kommunikációs szolgáltatás leállt Gázában, miután a fő távközlési vállalatok megerősítették, hogy az üzemanyaghiány miatt minden távközlési szolgáltatás leállt − közölte a The Guardian

    Az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynökségének (UNRWA) vezetője azt mondta, hogy Gázában „teljes kommunikációs csend” van, és attól tart, hogy az áramszünet fokozhatja a pánikot a Gázai övezetben, és alááshatja a polgári rendet.

  • Az elesett izraeli katonák azonos nemű partnereit mostantól hadiözvegyként ismerik el a törvényhozók által jóváhagyott törvénymódosítás után. A fejleményre azután került sor, hogy több mint 360 ezer tartalékos katonát hívtak be a Hamász elleni háborúba − írja a The Washington Post

    Az izraeli Knesszet november 6-án szavazta meg az elesett katonák családjairól szóló törvény kiterjesztését az Izraeli Védelmi Erők LMBTQ-tagjainak élettársaira. Korábban a törvény hatálya alá alá az egyező nemű élettársak, valamint a csupán vallásilag elismert házasságban élők tartoztak. A módosítás mostantól eltörli a nemi korlátokat.

  • Csütörtökön Rick Brennan, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) regionális vészhelyzeti igazgatója tudatta, hogy biztonsági és logisztikai akadályok miatt jelenleg meglehetősen korlátozottak a lehetőségek a gázai al-Sifa kórházban tartózkodó betegek evakulására, de az ENSZ megvizsgálja, hogyan lenne erre mód – írja az MTI.

    A tisztviselő elmondása szerint a kórházban ápoltak elszállításának egyik legfőbb akadálya, hogy a palesztin vörösfélhold nem képes elegendő üzemanyaggal ellátni a betegszállító járműveket. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának jeruzsálemi szóvivője pedig azt közölte, hogy mentőautóból sincs elég a Gázai övezetben.

    Egyiptom ugyanakkor kész a Gázai övezet legnagyobb egészségügyi létesítményének rendelkezésére bocsátani mentőautókat az emberek kimenekítése érdekében, ha ehhez biztonsági garanciákat kap

    – fűzte hozzá Brennan.

    A WHO úgy tudja, jelenleg mintegy 600 beteget ápolnak a kórházban, ahová az izraeli erők ezen a héten hatoltak be. A kimenekítés során elsőbbséget élveznének a súlyos betegek, valamint az a 36 újszülött, akik az áramtermeléshez szükséges üzemanyag hiánya miatt nem jutottak inkubátorhoz.

    A kórház kiürítési terve szerint, amelynek végrehajtását a kórházzal való kommunikáció akadozása is megnehezíti, a betegek nagy részét a Gázai övezet déli részén lévő kórházakba vinnék, ám az ottani kórházak is túlterheltek. A másik lehetőség, hogy a betegeket az al-Sifa kórházból egyenesen Egyiptomba, feltehetően a Gázai övezetből kimentett betegeket eddig is befogadó el-Arís kórházába szállítják – közölte Brennan.

  • A gázai al-Sifa kórház igazgatója sajtónyilatkozatot adott ki a kórházban uralkodó állapotokról – írja a BBC.

    Muhammad Abu Salmiya szerint a kórházban elfogyott a víz.

    A körülmények tragikusak, és a kórházban lévők sikoltoznak a szomjúságtól.

    Elmondása szerint tankok veszik körül a kórházat, drónok vannak a fejük felett. Megjegyezte, hogy az izraeli csapatok felrobbantották az al-Sifa fő vízvezetékét.

    Senki sem tud egyik épületből a másikba menni, és megszakadt a kommunikáció a kollégáinkkal

    – mondta.

    A BBC megjegyezte, hogy egyelőre nem tudja független forrásokból ellenőrizni, hogy mi történik a kórházban.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index élő hírfolyama az izraeli eseményekről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok