Index Vakbarát Hírportál

Orosz miniszterhelyettes: Cáfolhatatlan bizonyítékunk van, hogy a Nyugat mérgeket szállít Ukrajnának

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index hétfői hírösszefoglalója

Index
2023.11.27. 07:52
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az oroszok egy nap alatt több mint 500 embert és három harckocsit veszítenek átlagban – írja az Interfax

    Az orosz Föderáció katonái folytatják a szárazföldi támadásokat, a veszteségük több mint 500 ember és három harckocsi naponta,

    ráadásul Donyeckben aktívan használják a légvédelmet – tájékoztatott Olekszandr Tarnavszkij, a Tavria különálló motorizált egység parancsnoka. 

    A Tavria légvédelmi rendszer hadműveleti zónájában az oroszok 17 légicsapást hajtottak végre, 37 szárazföldi bevetést és 649 tüzérségi támadást – közölte a parancsnok a Telegram-csatornáján.

  • „Magyarország területére 2023. november 26-án az ukrán–magyar határszakaszon 4696 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 4542 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett” – közölte az ORFK.

    A beléptetettek közül a rendőrség 96 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

    Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • A Krím félszigeten a rossz időjárás miatt előfordulhatnak vízkimaradások, így fontos, hogy az embereknek maradjon ivóvízkészletük – írja a RIA.

    A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt tömeges áramszünetek vannak, a vízellátás is akadozhat

    – közölte a krími vízszolgáltató. Azt javasolták a lakosoknak, legyen otthon ivóvízkészletük.

    A Krím félszigeten sok falu áram nélkül maradt, sok fát kidöntött a nagy erejű szél, megsérültek a gázvezetékek is, továbbá erős vihar van a tengeren is, amely Evpatoria tengerparti területeit hullámokkal árasztja el.

    Létrejött a köztársasági hadműveleti parancsnokság, amely az elöntött házakból evakuálja az embereket. A Szaki–Evpatoria autópályát az árvíz miatt lezárták, kerülőutat szerveztek.

    Szevasztopolban a viharos időjárás miatt munkaszüneti nappá nyilvánították a hétfőt a szociális munkások számára, a Krími Köztársaságban pedig mindenki szabadnapot kapott.

  • Az időjárási körülmények miatt Odessza megye mentőszolgálata mintegy 62 akciót hajtott végre vasárnap – írja a The Kyiv Independent.

    A lap szerint összesen 145 autót, hat buszt és öt mentőautót ástak ki a hóból. A hóviharok miatt a forgalom jelenleg is szünetel az ukrán M15-ös autópályán, valamint Odessza főbb útvonalait is lezárták. 

    Ahogy beszámoltunk róla, vasárnap beköszöntött a tél Ukrajnába, a havazás fennakadásokat okozott a fekete-tengeri partvidék nagy részén. Az Oroszországhoz csatolt Krím félszigeten a hatóságok hétfőre iskolai szünetet hirdettek, tekintettel az ítéletidőre. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti videóüzenetében ismertette, hogy az időjárási körülmények miatt tíz régió mintegy 400 települése maradt áram nélkül Ukrajnában.

  • Ahogy beszámoltunk róla, vasárnap beköszöntött a tél Ukrajnában, a havazás fennakadásokat okozott a fekete-tengeri partvidék nagy részén. Az Oroszországhoz csatolt Krím félszigeten a hatóságok hétfőre iskolai szünetet hirdettek, tekintettel az ítéletidőre. 

    Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti videóüzenetében ismertette, hogy az időjárási körülmények miatt tíz régió mintegy 400 települése maradt áram nélkül – írja az RBC-Ukraine.

    Mint mondta, az áramkimaradás különösen Odessza, Mikolajiv, Kropivnickij, Cserkaszi és Kijev területeit érinti. Elmondása szerint a közszolgáltatók és a helyi hatóságok egységei éjjel-nappal dolgoznak a hiba elhárításán.

    Zelenszkij arra kérte a lakosokat, hogy legyenek nagyon óvatosak, és probléma esetén forduljanak a sürgősségi szolgálathoz vagy a rendőrséghez. 

  • Beköszöntött a tél Ukrajnában, a havazás fennakadásokat okozott a fekete-tengeri partvidék nagy részén vasárnap – közölte az ukrán sajtó az MTI szerint. 

    Odesszában hóviharok megbénították a tömegközlekedést. A kikötővárosban hétfőre távoktatást hirdettek meg az iskolákban.

    AZ ORSZÁG KÖZPONTI RÉSZÉN IS GONDOKAT OKOZOTT A HAVAZÁS ÉS A HAVAS ESŐ.

    A hatóságok felszólították a lakosokat, hogy lehetőleg tekintsenek el a szükségtelen autós utazásoktól.

    Az Oroszország által elfoglalt Krím félszigeten a hatóságok hétfőre iskolai szünetet hirdettek, tekintettel az ítéletidőre. Szevasztopol kikötővárosában munkaszüneti napot rendeltek el hétfőre. Jevpatorija városában egy hóvihar következtében jelentős áramkimaradás volt, aminek következtében csaknem 40 ezren maradtak fűtés és áramszolgáltatás nélkül a TASZSZ orosz hírügynökség szerint. Több idősek otthonából evakuálni kellett az embereket.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok