Index Vakbarát Hírportál

Tarjányi Péter: Putyin hatalmát csak az egészségi állapota veszélyeztetheti

2023. november 29., szerda 19:02

A biztonságpolitikai szakértő szerint választás útján nem lehet legyőzni az orosz elnököt, az új jelentkező inkább csak egy fricska a Kreml irányába.

Váratlan kihívója akadt Vlagyimir Putyinnak a jövő évi orosz elnökválasztáson: Igor Girkin, a „szlovjanszki mészárosként” elhíresült egykori orosz hírszerzőtiszt és donbászi szakadárparancsnok – aki számos alkalommal kritizálta az orosz katonai-politikai vezetést, amely miatt nemrégiben börtönbe is került – ugyanis bejelentette, hogy elindul az elnöki székért. 

Tarjányi Péter az Index Frontvonal című műsorában ezzel kapcsolatban azt mondta, szerinte ez csupán egy fricska a Kreml irányába, reális esélye ugyanis nincs választások útján legyőzni az orosz elnököt. A biztonságpolitikai szakértő úgy véli,

Putyin hatalmára egyedül az egészségügyi állapota jelenthet reális veszélyt.

A műsorban szóba került a Hamász és Izrael között zajló túszcsere is. A biztonságpolitikai szakértő üdvözölte a dolgot, szerinte komoly eredménynek mondható, hogy sikerült megállapodnia a feleknek az ideiglenes tűszünetről, valamint említést tett arról is, hogy Katar milyen fontos szerepet játszott ebben.

Tarjányi ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy a terrorszervezet eddig leginkább azoktól a túszoktól „szabadult meg”, akiknek a fogva tartása a legtöbb nehézséggel járt – gyerekek, rosszabb egészségi állapotban lévők, idősek –, a „legértékesebb” foglyokat azonban még nem engedték szabadon. Ez alatt főleg izraeli katonákra gondol, őket cserélhetik el ugyanis a legnagyobb eséllyel a Hamász fogságba esett vezetőire. Feltéve persze, hogy ezek az elrabolt személyek még életben vannak a két fél oldalán. 

Aki kíváncsi a teljes adásra, itt tekintheti meg:

Ha pedig visszanézné a Frontvonal korábbi adásait, ide kattintva megteheti. 

Rovatok