Index Vakbarát Hírportál

A NATO elismerte: kritikus a helyzet Ukrajnában, rossz hírek jöhetnek

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index vasárnapi hírösszefoglalója

Index
2023.12.03. 07:26
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Olekszandr Dubinszkij, a hazaárulással vádolt egykori ukrán parlamenti képviselő december 2-án azt állította, hogy megverték és megsebesítették, miközben előzetes letartóztatásban volt.

    Dubinszkij korábban Volodimir Zelenszkij elnök szövetségese volt, és a Nép Szolgája pártját képviselte a parlamentben. Később azonban Zelenszkij egyik legfőbb kritikusává vált, és 2021-ben kizárták a pártból.

    Dubinszkij Telegram-csatornáján tett nyilatkozata szerint ismeretlen támadók többszörös vérömlenyt okoztak neki, és valószínűleg eltört a bordája is. Elmondása szerint mentőt is kellett hívni hozzá a sérülései miatt.

    A rendőrség az Ukrajinszka Pravdának elmondta, hogy vizsgálják az esetet. Dubinszkij ügyvédei követelték az azonnali átszállítását egy másik fogdába, mondván, ahol most tartózkodik, ott életveszélyben van – írja a The Kyiv Independent.

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint az ukrán–magyar határszakaszon 5062-en léptek be Magyarországra szombaton, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 4377-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.

    A beléptetettek közül a rendőrség 56 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. 

  • A moszkvai biztonsági erők péntek este razziákat hajtottak végre a városközpontban található melegeknek fenntartott klubokban, bárokban és szaunákban – a médiajelentések szerint.

    Mindez egy nappal azután történt, hogy az orosz legfelsőbb bíróság gyakorlatilag betiltotta a nemzetközi LMBTQ+-mozgalmat Oroszországban, „szélsőséges” szervezetnek minősítve azt.

    A rendőrség drograzzia ürügyén az orosz főváros különböző helyein, köztük egy éjszakai klubban, egy férfiszaunában és egy LMBTQ+-partiknak otthont adó bárban tartott házkutatást.

  • Az avgyijivkai helyzet alakulása arra utal, hogy az orosz hadseregnek nincs esélye arra, hogy a Kreml által remélt újév előtt elfoglalja a várost – mondta Olekszandr Kovalenko ukrán katonai szakértő.

    Elmondása szerint a harcok ebben az irányban továbbra is meglehetősen intenzívek, de most az orosz hadsereg főként gyalogságot vet be, páncélozott járművek jelentős támogatása nélkül.

    Ez nem ad jelentős sikereket, és a kulcsfontosságú magaslatok továbbra is az ukrán erők mögött maradnak. Egyes területeken az ellenség még vissza is vonul – tette hozzá az Unian ukrán hírügynökség beszámolója szerint.

    A katonai szakértő megjegyezte, hogy a „folyamat felgyorsítása” érdekében az orosz hadsereg parancsnoksága megpróbál új alakulatokat indítani ebbe az irányba.

    Ez azonban felveti a kérdést, hogy hová viszik az oroszok az erőiket, ha ezek a tartalékok januárra elfogynak?

    – mondta Olekszandr Kovalenko.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti videóüzenetében felszólította az ukránokat, hogy figyeljenek oda a légiriadókra vonatkozó figyelmeztetésekre, különösen az elkövetkező napokban – számolt be az Ukrajinszka Pravda.

    Zelenszkij a hetet összegezve köszönetet mondott mindazoknak, akik harci feladatokat látnak el, valamint segítenek, kiképeznek és kezelnek, „akik mindent megadnak az ukrán hadseregnek, amire szüksége van", az Állami Sürgősségi Szolgálat, a rendőrség és a Nemzeti Gárda munkatársainak.

    „Mindazoknak, akik az ukrajnai védelmi termelő létesítményeinkben dolgoznak, mindenkinek, akinek az a dolga, hogy segítse Ukrajnát, vigyázzon hazánk érdekeire. Köszönöm mindenkinek, hogy ezt a hetet eredményessé tették országunk számára, és hogy elérhettük céljainkat” – mondta az elnök.

  • Kedves olvasóink!

    Indul az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok