Index Vakbarát Hírportál

Óriási veszélyt jelentenek a karácsonyi terrortámadások – figyelmeztetett az EU tisztviselője

2023. december 5., kedd 19:03

Egy magas rangú uniós tisztviselő szerint „óriási a terrortámadások kockázata az Európai Unióban” a következő ünnepi időszakban. Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa szerint az Izrael és a Hamász közötti háború okozta társadalmi polarizáció növeli az erőszak kockázatát.

Ylva Johansson megjegyzései néhány nappal azután hangzottak el, hogy Párizsban halálos késszúrást szenvedett egy turista. Johansson elmondta, hogy az EU további 30 millió eurót bocsát rendelkezésre a biztonság növelésére – írja a BBC.

Azt nem részletezte, hogy van-e olyan konkrét információ, amely a figyelmeztetéshez vezetett. 

Hasonló figyelmeztetést adott ki Nancy Faeser német belügyminiszter is, aki újságíróknak azt mondta, hogy az EU-nak szoros figyelemmel kell kísérnie a fenyegetéseket és a propagandát,

mivel fennáll az erőszakos iszlamista elkövetők radikalizálódásának kockázata.

Számos európai országban megnőtt a gyűlölet-bűncselekmények száma, mióta a  Hamász fegyveresei izraeli közösségeket támadtak meg, és mintegy 1200 embert megöltek, sokakat pedig túszul ejtettek Gázában. Izrael gázai inváziója azóta több mint 15 000 ember halálát okozta a Hamász által vezetett egészségügyi minisztérium szerint.

Az uniós miniszterek azután ültek össze, hogy szombaton az Eiffel-torony közelében halálos támadás történt, amelyben egy 23 éves német turistát, Collin B.-t halálra késeltek, barátnője és egy brit turista pedig megsebesült.

A fiatal német pár a támadás előtt ellátogatott a párizsi Disneylandbe, a Louvre-ba és szelfizett az Eiffel-toronynál. A rendőrség szerint a 26 éves francia gyanúsított, akit Armand R. néven azonosítottak, és aki nem vallásos iráni családból származik, hűséget fogadott az Iszlám Állam csoportnak.

A férfit, akit a helyszínen letartóztattak, korábban bebörtönözték, mert terrorcselekményt tervezett a Párizs melletti La Defense üzleti negyedben.

A francia rendőrség 2020-ban hallgatta ki, mert kapcsolatba lépett a Samuel Paty tanárt meggyilkoló Abdullakh Anzorovval.

Jean-Francois Ricard terrorizmusellenes ügyész elmondta, hogy Armand R. édesanyja aggodalmát fejezte ki a viselkedésével kapcsolatban, bár akkoriban nem volt bizonyíték arra, hogy további intézkedéseket tegyenek ellene.

Németországban is magas riadókészültséget rendeltek el

A múlt héten két fiút vettek őrizetbe Németország különböző részein azzal a gyanúval, hogy militáns iszlamista támadást terveztek egy karácsonyi piac ellen Leverkusen városában.

Egy 20 éves iraki pedig, aki tavaly érkezett Németországba, őrizetben van azzal a gyanúval, hogy késes támadást tervezett egy hannoveri karácsonyi vásár ellen.

Stephan Kramer, a német belföldi hírszerzés vezetője a keleti Türingia tartományban arra figyelmeztetett, hogy a Hamász-szimpatizánsok jelentős veszélyt jelentenek, és nemcsak a karácsonyi vásárokra, hanem olyan nagyszabású sporteseményekre is, mint a párizsi olimpia és a jövő évi Euro 2024 labdarúgó-bajnokság.

(Borítókép: Rendőrök a berlini terrortámadás áldozatainak emlékhelye közelében a gázolásos merénylet helyszínén 2019. december 19-én. Fotó: Clemens Bilan / EPA / MTI)

Rovatok