Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor válaszolt a kárpátaljai magyarok Ukrajnát érintő kérésére

2023. december 12., kedd 16:27

Levélben válaszolt Orbán Viktor miniszterelnök Zubánics Lászlónak, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnökének, aki korábban Ukrajna EU-csatlakozásával kapcsolatban írt nyílt levelet a magyar kormányfőnek – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár kedden.

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség nyílt levélben fordult Orbán Viktor magyar kormányfőhöz, melyben nyomatékosan kérik, támogassa Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz – írtuk korábbi cikkünkben.

„Mindenekelőtt szeretném biztosítani arról, hogy a magyar kormány mindent megtesz, hogy megvédje az ukrajnai magyar közösség jogait" – szögezte le válaszlevelében Orbán Viktor.

A miniszterelnök úgy látja, Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdése jelenleg nem időszerű, mivel azt az Európai Bizottság nem tudta megfelelően előkészíteni az Európai Tanács decemberi ülésére.

Ezért azzal a javaslattal fogunk élni, hogy a jogilag bonyolult tagság helyett az Európai Unió egy stratégiai partneri viszony kialakítását célozza meg Ukrajnával

– hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve: „Biztosíthatom, a jövőben is azon dolgozunk, hogy az ukrajnai magyar közösség egy békés, stabil és fejlődő országban élhessen”.

Orbán Viktor korábban kijelentette, egyelőre napirendre sem szabad venni Ukrajna uniós csatlakozásának ügyét. A csütörtökön kezdődő uniós csúcs előtt Orbán Viktor Párizsban tárgyalt a kérdésről Emmanuel Macron francia elnökkel.

Javier Milei argentin elnök beiktatási ünnepségén a magyar miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is egyeztetett, meglehetősen furcsa körülmények között.

Rovatok