Index Vakbarát Hírportál

Három megnyert per után újra a helyén a munkácsi középiskola elbocsátott igazgatója

2023. december 12., kedd 20:40

A Munkácsi Városi-Járási Bíróság harmadfokon is kimondta, hogy jogtalanul menesztették Schink Istvánt, a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatóját posztjáról.

A Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola kedd délután közölte Facebook-oldalán, hogy ismét Schink István az intézmény igazgatója. Azt írták:

Három megnyert per után a munkácsi tanfelügyelő végre visszahelyezte állásába igazgatónkat.

Amint arról januárban az Index is beszámolt, az ukrán rendőrség egy friss rendeletre hivatkozva eltávolította a magyar zászlókat több közintézményről, a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatója pedig indoklás nélkül,

egyik napról a másikra kapta kézhez a menesztését

Később arról számolt be az iskola, hogy a tanévnyitón betiltották a magyar himnuszt, tilos volt a magyar zászló és a nemzeti színek használata, és az igazgatói köszöntő is csak ukránul hangzott el.

Szeptember elején pedig azt írta az iskola: „lemondatták egyik igazgatóhelyettesünket, a másikkal nem egyeztetnek, csak utasítják, újabb »saját« igazgatóhelyettest hoznak, külsősökkel nézetik át az iskola iratait hibákat keresve, új órarendet csináltatnak, mert csak, órákat akarnak elvenni tanárainktól, hogy máshonnan jötteknek adhassák oda”.

Schink István egyébként már áprilisban bírósághoz fordult, amely végül kimondta: menesztése megalapozatlannak bizonyult. 

Ekkor azonnali hatállyal visszahelyezték őt az iskola élére, de ez mindössze három hétig tartott, ezt követően ismét elvették tőle a 17 éven át betöltött posztját. Szeptember végén aztán az iskola közölte, hogy igazgatójuk másodfokon is megnyerte az első elbocsátását érvénytelenítő pert.

Ekkor még nem helyezték vissza a pozíciójába, mivel a második elbocsátását ez a bírósági döntés nem érvénytelenítette. 

Mint megírtuk, szeptember 12-én derült ki, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás érdekében Kijev kész megváltoztatni az iskolai nyelvhasználatra vonatkozó szabályokat.

Ukrajna miniszterelnök-helyettese, Olga Sztefanyisina azonban kiemelte, szerinte az etnikai kisebbségeknek meg kell tanulniuk ukránul, hogy országszerte élni tudjanak a lehetőségekkel.

Rovatok