Index Vakbarát Hírportál

Hajnalban ismét lecsaptak az amerikaiak a húszi lázadókra Jemenben

2024. január 13., szombat 07:21

A pénteki támadások után szombat hajnalban is csapást hajtott végre az Egyesült Államok a jemeni húszi lázadók ellen.

Ahogy arról már az Indexen is beszámoltunk, péntek hajnalban az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság hadereje csapásokat mért Jemen partvidékére, a húszi lázadók bázisaira. Mint később kiderült, nem is egy, hanem rögtön két csapással próbálták gyengíteni a lázadók erejét a támadó felek, amelynek következménye a harcok eszkalálódása lehet.

Most egy harmadik támadás is történt,

amelynek célpontja egy radar volt.

A Carney nevű rombolóhajó Tomahawk rakétákat használt a helyi idő szerint szombat hajnali hadműveletben. A cél az volt, „hogy csökkentsék a húszik azon képességét, hogy megtámadják a tengeri hajókat, beleértve a kereskedelmi hajókat is”. A csapás tényét utóbb az Egyesült Államok hadseregének Központi Parancsnoksága (CENTCOM) erősítette meg. 

A húszik az ördögről, az amerikaiak terrorizmusról beszélnek 

„A Jemen elleni csapások terrorizmusnak minősülnek” – mondta még pénteken Mohammed Ali al-Houthi, a húszi legfelsőbb politikai tanács tagja.

Az Egyesült Államok maga az ördög.

– tette hozzá.

Joe Bident – akinek a kormánya 2021-ben eltávolította a húszikat az Egyesült Államok külügyminisztériumának „külföldi terrorista szervezeteket” felsoroló listájáról – péntek este újságírók megkérdezték, hogy szerinte a „terrorista” minősítés teljesül-e most a mozgalomra. „Szerintem azok” – mondta erre Biden. 

Rovatok